Εκκλησία|14.02.2020 12:40

«Ήξεις αφήξεις» από το Πατριαρχείο Ρουμανίας για τη συνάντηση στο Αμμάν

Μαρίνα Ζιώζιου

Η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αποφάσισε να συμμετάσχει στην «αδελφική συνάντηση» Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν, απαντώντας στη σχετική πρόσκληση-πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου, αλλά δια… αντιπροσωπείας!

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Διαβάζοντας κάποιος το ανακοινωθέν  του Πατριαρχείου Ρουμανίας, ομολογουμένως έξυπνα γραμμένο, έχει την εντύπωση ότι ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ δεν θέλει να «σπάσει αυγά» ούτε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Έτσι, λοιπόν, ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Εκκλησίας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πάει στη συνάντηση γιατί, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «για να μη θεωρηθεί ότι η συνάντηση στο Αμμάν, για την οποία την πρωτοβουλία είχε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, θα μπορούσε να είναι μια Σύναξη των Προκαθημένων, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον Πατριάρχη της Ρουμανίας, αλλά από μια αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου της Ρουμανίας».

Πραγματικά, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι νόημα έχει να πάει μια αντιπροσωπεία σε συνάντηση Προκαθημένων; Ναι μεν το Πατριαρχείο Ρουμανίας υποβαθμίζει με αυτόν τον τρόπο τη συνάντηση και αναγνωρίζει ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να συγκαλεί και να προεδρεύει Πανορθοδόξων Συνάξεων, αλλά από την άλλη «κλείνει το μάτι» και στο Πατριαρχείο Μόσχας, σαν να του λέει «εμείς δεν θα σας στεναχωρήσουμε και θα υπάρχει και δική μας εκπροσώπηση σε αυτή τη συνάντηση».

Μεσοβέζικα πράγματα και λύσεις, που –κατά την άποψή μας- δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση στους κόλπους της Ορθοδοξίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και άλλο σημείο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Γράφουν χαρακτηριστικά οι ιεράρχες: «Το Πατριαρχείο Ρουμανίας συμφωνεί με τη χορήγηση αυτοκεφάλου για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία (όχι μόνο ένα μέρος της), αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κατανόηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Μόσχας και με πανορθόδοξη συναίνεση».

Κι εδώ «ήξεις αφήξεις» από το Πατριαρχείο Ρουμανίας. Αποδέχεται το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά υπό την προϋπόθεση να υπάρχει πανορθόδοξη συναίνεση και κατανόηση μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας. Επίσης μπερδεμένα πράγματα… Μία λύση και μόνο υπάρχει, όπως σωστά έγραψε πρόσφατα και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο να συγκαλέσει Σύναξη Προκαθημένων για να αποφευχθεί ο εμφανής κίνδυνος δημιουργίας οδυνηρού Σχίσχματος».

Να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων έχουν απαντήσει αρνητικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξουν και οι υπόλοιπες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφορικά με τη συνάντηση στην Ιορδανία για το Ουκρανικό ζήτημα.

Πατριαρχείο ΜόσχαςΠατριάρχης Ιεροσολύμων ΘεόφιλοςΣύναξη ΠροκαθημένωνΠατριαρχείο ΡουμανίαςΟικουμενικό Πατριαρχείο