Εκκλησία|17.02.2020 17:29

Πατριάρχης Γεωργίας για συνάντηση στο Αμμάν - Λέμε «όχι», αλλά πρέπει να γίνει Σύναξη Προκαθημένων

Μαρίνα Ζιώζιου

Αρνητική είναι και η απάντηση του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία στην πρωτοβουλία-κάλεσμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για συνάντηση Προκαθημένων στο Αμμάν της Ιορδανίας, προκειμένου να συζητηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα μεταξύ των Εκκλησιών.

Στην επιστολή του ο Προκαθήμενος της Γεωργιανής Ορθοδόξου Εκκλησίας, απευθυνόμενος στον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, σημειώνει πως «καταλαβαίνουμε καλά ότι η προσπάθειά σας προέρχεται από τη φροντίδα σας για την ενότητα των Εκκλησιών και για τη θεραπεία των “πληγών’’.

Επίσης καταλαβαίνουμε ότι καταβάλατε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συμμετάσχει σε αυτήν τη συνάντηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά μερικοί Προκαθήμενοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, διότι αναλάβατε εσείς τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία».

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο κ. Ηλίας αναφέρει ότι ο σκοπός αυτής της συνάντησης αποτελεί και επιθυμία του Πατριαρχείου Γεωργίας, αλλά για να έχει αποτέλεσμα ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να λάβουν μέρος όλοι οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

«Εφόσον δεν θα υπάρχει η ενότητα, αυτήν τη στιγμή κρίνουμε σκόπιμο να μην συμμετάσχουμε» επισημαίνει στην επιστολή του.

Ωστόσο, ο Προκαθήμενος της Γεωργιανής Ορθοδόξου Εκκλησίας επιθυμεί να γίνει Σύναξη Προκαθημένων, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

«Ελπίζουμε ότι η Σύναξη των Προκαθημένων θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των ιερών κανόνων της Εκκλησίας για να συζητηθούν τα θέματα που ζημιώνουν την ενότητά μας. Όσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτό τόσο καλύτερα» καταλήγει στην επιστολή του.

Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το Φανάρι αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Καπιτωλιάδος Ησύχιο και Βόστρων Τιμόθεο, Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, καθώς και από τον Αρχιεπίσκοπο Ανθηδώνος Νεκτάριο, Επίτροπο του Παναγίου Τάφου στην Πόλη.

Η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επανέλαβε εντόνως την ήδη γνωστή θέση του επί της αναρμοδίου αυτής πρωτοβουλίας της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, της οποίας οι εκπρόσωποι μετέφεραν τις απόψεις της και έδωσαν εξηγήσεις, ενώ μετέφεραν και τον αδελφικό χαιρετισμό μαζί με αναμνηστικό δώρο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, αλλά και γράμμα του κ. Θεοφίλου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Σύναξη ΠροκαθημένωνΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΠατριάρχης ΓεωργίαςΦανάριΠατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος