Εκκλησία|21.02.2020 23:37

Π. Μπούμης για τη συνάντηση στο Αμμάν: «Είναι μία κίνηση καλής θελήσεως»

Μαρίνα Ζιώζιου

Ερωτηθείς από το ethnos.gr, αναφορικά με την πρωτοβουλία - κάλεσμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τη συνάντηση Προκαθημένων των  Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας σχετικά και με το ουκρανικό  ζήτημα, ο ομότιμος καθηγητής Κανονικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Μπούμης, αναφέρει σε αποκλειστικές του δηλώσεις ότι «είναι μία κίνηση καλής θελήσεως».

Επίσης για τον κ. Μπούμη είναι μία Σύναξη για τη σύνταξη θετικών και εποικοδομητικών προτάσεων και όχι ως μία Σύνοδο τελικών αποφάσεων, «εκτός και τις προτάσεις της τις υιοθετήσει μία προσεχής Πανορθόδοξη Σύνοδος», σύμφωνα με τον ίδιο.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής, «το συντονιστικό ρόλο μιας Πανορθόδοξης Συνόδου έχει κατ’ αρχάς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σύμφωνα με τους κανόνες των Β΄, Δ΄ και ΣΤ΄ Οικουμενικών Συνόδων».

Σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα ο κ. Μπούμης είναι ιδιαίτερα αιχμηρός και θέτει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις αντιδράσεις για το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Για το ουκρανικό ζήτημα θα ήθελα να προσθέσω τα εξής: Τι θέλει να πει «Εγώ δεν συμφωνώ» στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της  Ουκρανίας (Μόσχα), όταν το προβλέπει και το υποδεικνύει ο λδ΄ (34ος) αποστολικός κανόνας και ο θ΄ (9ος) της Αντιοχείας για τα ανεξάρτητα χριστιανικά κράτη;

Επίσης τι θέλει να πει «Εγώ δεν δέχομαι» το αυτοκέφαλο (Ονούφριος), αφού το θέλει το πλήρωμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας (κλήρος και λαός) και αφού κάτι τέτοιο επιβάλλει ο λστ΄ (36ος) αποστολικός κανόνας μάλιστα με ορισμένη απειλή;

Εξάλλου αυτόν (τον Ονούφριο) υποδεικνύει και ο η΄ καν. της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, όταν ελήφθη η σχετική απόφαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίσεως επισήμως ως αυτοκεφάλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μπούμη, η απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ελήφθη «όταν ο Ονούφριος ήταν ο μοναδικός κανονικός προκαθήμενος Κιέβου της Ουκρανίας. Αυτό το γεγονός έχει τη βαρύτητά του και κάτι μας  υποδεικνύει».

Σύναξη ΠροκαθημένωνΑμμάνΠατριάρχης Ιεροσολύμων ΘεόφιλοςΟυκρανικόΠαναγιώτης Μπούμης