Εκκλησία|11.03.2020 16:46

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Σεβόμαστε την ιατρική επιστήμη- Δεν χρειάζεται πανικός

Μαρίνα Ζιώζιου

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη 11 Μαρτίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ζήτημα του κοροναϊού. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου, υπό την προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μελέτησε διεξοδικώς, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα του ιού Covid-19 (κοροναϊού), και  με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, επισημαίνει τα εξής:

  • Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.
  • Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους κρατών.
  • Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.
  • Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι «αντίδοτον του μη αποθανείν» και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.
  • Αυτονόητο θεωρείται, ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία.
Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΚορονοϊόςΙερά Σύνοδος Οικουμενικού Πατριαρχείου