Εκκλησία|27.03.2020 19:37

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας για το δημοσίευμα του ethnos.gr

Μαρίνα Ζιώζιου

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της υπογράφουσας στο ethnos.gr, με τίτλο: «Βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το κλείσιμο των Εκκλησιών», εξέδωσε την Παρασκευή 27 Μαρτίου Δελτίο Τύπου κάνοντας λόγο για ανυπόστατους διαλόγους και ανύπαρκτες τοποθετήσεις που καταγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο.

Επιπρόσθετα, ο ιεράρχης δηλώνει ότι:

«α) Κανένας Ορθόδοξος Ιεράρχης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί, να υποστηρίξει ή να αποφασίσει έστω και συνοδικά το κλείσιμο των ιερών ναών. Την ίδια γνώμη άλλωστε υποστήριξε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τη συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 16ης Μαρτίου 2020.         

β) Η έκτακτη και προσωρινή απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας για αναστολή λειτουργίας όλων των θρησκευτικών χώρων λατρείας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και της μερίμνης της για την δημόσια υγεία, είναι  ορθή, αν και η επανεξέταση του μέτρου αυτού είναι ευκταία και αυτονόητη, όταν κριθεί βέβαια ασφαλής και σύμφωνη προς τις οδηγίες των ειδικών με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε κάθε περίπτωση η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει όπως κάθε δημοσιογράφος διασταυρώνει το αληθές και το πραγματικό των όσων γράφει, αναφέρει ή πιθανόν του υπαγορεύουν…!».

Η απάντηση του ethnos.gr:

Το κατά πόσο οι διάλογοι στην έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είναι «ανυπόστατοι» και οι τοποθετήσεις των ιεραρχών «ανύπαρκτες», ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος δεν έχει παρά να ρωτήσει τους ίδιους τους Συνοδικούς ιεράρχες, που από την επόμενη στιγμή της Συνεδρίασης τις ανέφεραν σε επικοινωνίες που είχαν με πολλούς δημοσιογράφους.

Είναι απολύτως σαφές ποια ήταν η εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η συντριπτική πλειοψηφία των Συνοδικών ιεραρχών τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, υπέρ της λειτουργίας των Ιερών Ναών, παρουσία μόνον ιερέων και ψαλτών, χωρίς την παρουσία πιστών για λόγους αποφυγής του μαζικού συγχρωτισμού τους και συνακόλουθης διακινδύνευσης της υγείας αυτών και των οικείων τους. Για του λόγου το αληθές, η επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και προέδρου της Ιεράς Συνόδου προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, το επιβεβαιώνει πανηγυρικά.

Άρα, οι περισσότεροι ιεράρχες ήθελαν ανοιχτούς τους ναούς για ατομική λατρεία και για την τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών, χωρίς όμως την παρουσία εκκλησιαζομένων.

Πλην όμως κάποιοι, προφανώς, δεν ήθελαν η Σύνοδος να καταλήξει σε αυτή την απόφαση, αλλά επιζητούσαν -οι ίδιοι γνωρίζουν τους λόγους- την παρέμβαση της κυβέρνησης. Και ο νοών νοείτω…

Μητροπολίτης Μεσσηνίας