Food & Drink|28.04.2020 12:40

Αυγό: H πλήρης τροφή

Βαγγέλης Δρίσκας

Στην ελληνική μυθολογία η Νύχτα και ο Αιθέρας γέννησαν ένα ασημένιο αυγό. Από το αυγό αυτό βγήκε ο Έρωτας, που έπλασε το Χάος και τη Γαία. Στη φινλανδική μυθολογία ο κόσμος φτιάχτηκε από την έκρηξη ενός αυγού αγριόπαπιας. Οι Κινέζοι πίστευαν πως ο κόσμος δημιουργήθηκε από ένα κοσμικό αυγό, ενώ οι Φοίνικες ότι ο ουρανός και η γη γεννήθηκαν σε ένα τεράστιο αυγό που χωρίστηκε στα δύο. Όπως και να ’χει, δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε με σιγουριά, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως το αυγό είναι μια πλήρης τροφή, αφού από αυτό ξεκινάει μια καινούργια ζωή.

Τα αυγά μπήκαν στη διατροφή μας πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Ινδοί και Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη διατροφική τους αξία και αργότερα, όταν τα κοτόπουλα έφτασαν στη Μεσόγειο και πέρασαν στην Ευρώπη, τα αυγά έγινα υλικό για πολλές παρασκευές, κυρίως για ψητούς χυλούς, τους προδρόμους των σημερινών κέικ. Κατά τη διάρκεια του Χρυσού Αιώνα του Περικλή εμφανίστηκαν και οι πρώτες συνταγές με αυγά. Τότε εξάλλου τα μέλη της ανώτερης τάξης, για να αλληλοεντυπωσιαστούν, έφερναν μαγείρους από τις γύρω χώρες για να φτιάχνουν όλο και πιο πρωτότυπα και καινούργια πιάτα. Έτσι λοιπόν διαδόθηκε η μαγειρική των αυγών.

Στην αρχαία Ρώμη ο Απίκιος έκανε την πρώτη αναφορά σε συνταγή με αυγά, ένα κέικ ουσιαστικά με μέλι, γάλα, αλεύρι και αυγά. Για αρκετούς αιώνες τα αυγά ήταν μέρος της συνταγής. Για να πήξει μια σάλτσα, άλλες φορές για να φτιάξουν έναν χυλό με τυριά, απέφευγαν όμως να τα μαγειρέψουν σκέτα. Μόνο οι αρχαίοι Ρωμαίοι έφτιαχναν κάτι που θύμιζε τη σημερινή ομελέτα. Αυτό που τους συγκρατούσε ήταν ο σεβασμός στη ζωή που έκρυβε το αυγό. Κάθε αυγό είναι ένα εν δυνάμει κοτόπουλο, οπότε ήταν κρίμα να το χαραμίσουν. Εκτός από αυτό βέβαια, οι κότες γεννούσαν αυγά κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο και τα αυγά ήταν και πιο μικρά τότε, συνεπώς έπρεπε να μαγειρέψουν αρκετά για μία μερίδα.

Σκεφτείτε πως στην Αμερική, γύρω στο 1850, τα αυγά ήταν σπάνιο είδος και ήταν σύνηθες να τα συντηρούν για αρκετούς μήνες (σύμφωνα με γραπτές αναφορές μέχρι τρία χρόνια) σε μια άλμη με χυμό λάιμ. Ή τα άλειφαν εξωτερικά με χοιρινό λίπος και μετά τα έθαβαν μέσα σε σανό για να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Όταν αναπτύχθηκε η πτηνοτροφία και βρήκαν τρόπους ώστε οι κότες να γεννούν περισσότερα και μεγαλύτερα αυγά, τότε άρχισαν να τα δοκιμάζουν και σκέτα.

φωτογραφία: Pexels

Μια λεπτή κρέπα από αυγά

Η λέξη ομελέτα για κάποιους προέρχεται από τη γαλλική λέξη lamelle που σημαίνει φέτα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως προέρχεται από τα ova mellita των αρχαίων Ρωμαίων, έναν ψητό χυλό από αυγά και μέλι.

Λευκό ή σκουρόχρωμο τσόφλι;

Το χρώμα στο τσόφλι διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα της κότας και δεν υπάρχει καμία διαφορά στη θρεπτική τους αξία. Η διαφορά οφείλεται στη διατροφή, γιατί αυτή κάνει το τσόφλι πιο σκληρό ή τον κρόκο απαλό ή έντονα κίτρινο. Κάποιες κότες γεννούν αυγά με απαλό μπλε τσόφλι ή απαλό πράσινο ή σκουρόχρωμο με στίγματα. Οι επαγγελματίες πτηνοτρόφοι ξέρουν από πριν το χρώμα του αυγού που θα γεννήσει κάθε κότα, τσεκάροντας απλώς τον λοβό των αυτιών της.

Ένα αυγό για τα Guinness

Το 1956 μια κότα στη Νέα Ζηλανδία γέννησε το βαρύτερο αυγό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Με διπλό κρόκο και διπλό τσόφλι, το αυγό είχε βάρος 454 γραμμάρια. Σκεφτείτε πως ένα XL αυγό στην αγορά είναι περίπου 70 γραμμάρια! Το μεγαλύτερο όμως αυγό, με μήκος πάνω από 30 εκατοστά, το γέννησε μια κότα στην Αγγλία το 1896. Μιλώντας για ρεκόρ, αξίζει να αναφέρουμε και μια κότα από την Κίνα που τρεφόταν μόνο με ρύζι και το 2013 γέννησε ένα αυγό με 5 κρόκους! Αξιέπαινες προσπάθειες στ’ αλήθεια!

Πηγή: eatme Απριλίου. Το περιοδικό eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

αυγάομελέτα