Food & Drink|11.05.2020 10:00

Πώς να φτιάξετε ντόνατς, αφράτα και λαχταριστά...

Βαγγέλης Δρίσκας

Ακολουθώντας βήμα-βήμα τη συνταγή που ακολουθεί, θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα ντόνατς που έχετε δοκιμάσει, χρυσόξανθα, τηγανισμένα στην εντέλεια, με μια λαχταριστή σοκολατένια επικάλυψη. Η επιτυχία είναι εγγυημένη ακόμη και για όσους δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένοι στην κουζίνα. Δοκιμάστε τα!

Ντόνατς

Για 12 ντόνατς

  • 450 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ.)
  • 250 ml γάλα
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κρόκοι αυγού
  • 1 βανίλια σκόνη
  • λίγο αλάτι
  • λάδι για τηγάνισμα
  1. Ανακατέψτε τη ζάχαρη με το γάλα, το βούτυρο, τους κρόκους, το αλάτι, τη βανίλια και τη μαγιά.

  2. Βάλτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το μείγμα και ζυμώστε ή ανακατέψτε με τους γάντζους του μίξερ. Προσθέστε λίγο αλεύρι για να μπορέσετε να πλάσετε τη ζύμη και να τη μεταφέρετε από το μπολ στον πάγκο εργασίας.

  3. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και μετά ανοίξτε τη με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο με πάχος 1 εκατοστό.

  4. Κόψτε δίσκους από τη ζύμη με ένα κουπ-πατ (ή με ένα ποτήρι). Με ένα μικρότερο κουπ-πατ (ή ένα μικρό ποτήρι / σφηνάκι) κόψτε μικρούς δίσκους από το κέντρο για να σχηματίσετε τα ντόνατς.

  5. Ξαναζυμώστε τα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν και επαναλάβετε τη διαδικασία.

  6. Αφήστε τα ντόνατς 20 λεπτά τουλάχιστον για να φουσκώσουν σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολα και μετά βάλτε καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και αφήστε το να ζεσταθεί πολύ καλά (160-170ο C).

  7. Τηγανίστε τα ντόνατς, γυρίστε τα για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

  8. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρετέ τα με κρυσταλλική ζάχαρη ή με γλάσο.

Το άνοιγμα της ζύμης με τον πλάστη

Πασπαλίστε πολύ απαλά τη ζύμη με αλεύρι για να την ανοίξετε με ευκολία. Μη ρίξετε πολύ αλεύρι για να μη σκληρύνει.

Το τηγάνισμα

Αυξομειώστε την ένταση στην εστία όσο τηγανίζετε τα ντόνατς. Αφού κάψει το λάδι και ρίξετε την πρώτη παρτίδα, χαμηλώστε την ένταση για να μην πάρουν χρώμα πολύ γρήγορα και για να έχουν χρόνο να μαγειρευτούν στο εσωτερικό τους. Αφού τηγανίσετε την πρώτη παρτίδα, αφήστε και πάλι το λάδι να κάψει, ρίξτε τα επόμενα ντόνατς και ξαναχαμηλώστε την ένταση. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και τα ντόνατς θα τηγανιστούν στην εντέλεια και θα έχουν το τέλειο χρυσόξανθο χρώμα.

Το τέλειο σοκολατένιο γλάσο

Για 12 ντόνατς

  • 125 γρ. κουβερτούρα
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βούτυρο

Λιώστε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ανακατέψτε, αφήστε το γλάσο για λίγη ώρα μέχρι να αρχίζει να πήζει ελαφρώς και καλύψτε με αυτό τα ντόνατς.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Μαΐου. Τo eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ντόνατςσυνταγήσοκολάτα