Food & Drink|28.05.2020 12:52

Μαστίχα: Ένα δάκρυ με τα αρώματα της Μεσογείου

Ντίνα Βασιλειάδου

Ταξιδεύουμε μέχρι την πανέμορφη Χίο, και συγκεκριμένα στη νότια πλευρά της, εκεί όπου βρίσκονται τα εκλεκτά Μαστιχοχώρια. Μόνο σε αυτά συναντάμε την εκρηκτική, πολυτάλαντη και ποιοτική μαστίχα, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια πλούσια ρητίνη (ρετσίνι). Είναι μαγικό να σκεφτεί κανείς πως, κάνοντας μια μικρή σχισμή στο δέντρο αυτό, θα βγάλει τα πιο συμπυκνωμένα αρωματικά δάκρυα. Υπόλευκοι μικροί κρύσταλλοι, που κρύβουν μέσα τους όλη τη δύναμη της Μεσογείου και είναι έτοιμοι να τη μεταφέρουν αναλλοίωτη και δυνατή.

Η διαδικασία δεν είναι διόλου εύκολη, καθώς γίνεται χειρωνακτικά και θέλει μεγάλη προσοχή για να μην πληγωθεί το δέντρο και να μαζευτούν τα δάκρυα ένα ένα χωρίς να καταστραφούν. Το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει! Τα δάκρυα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι το ποτήρι ή το πιάτο μας, χαρίζοντας μια απαράμιλλη φρεσκάδα, που ισορροπεί ανάμεσα στη γλύκα και στην πικράδα. Ένα άρωμα και μια γεύση αναγνωρίσιμα ακόμα και με κλειστά τα μάτια.

Και μετά ήρθε το λικέρ

Η μαστίχα, όπως είπαμε, είναι πολυχρηστική. Ένα πολυεργαλείο, που με το λεπτό της άγγιγμα θεραπεύει πεπτικά προβλήματα, καθαρίζει και φρεσκάρει την επιδερμίδα και προικίζει τα φαγητά και τα ποτά με το μοναδικό της αρωματικό DNA. Ανάμεσα στις γευστικές παρεμβολές της ξεχωρίζει το λικέρ μαστίχας. Το γλυκόπιοτο ποτό κάνει μεγάλο σουξέ και τα τελευταία χρόνια γυρνάει όλο τον κόσμο, κερδίζοντας οπαδούς και ουρανίσκους, και μάλιστα τους μυεί στα γνήσια ελληνικά αρώματα.

Επίσημα η μαστίχα μπήκε στην ποτοποιία το 1912 από την οικογένεια Τέττερη στη Χίο, που δημιούργησε το πρώτο λικέρ μαστίχας στο νησί. Από τότε έχουν βγει πολλές ετικέτες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας την εξωστρέφεια αυτού του συστατικού. Σημειώστε ότι απαραίτητο στοιχείο σε όλες είναι η αυθεντικότητα της πρώτης ύλης, η φυσική μαστίχα Χίου. Στη συνέχεια γίνεται απόσταξη στους κλασικούς χάλκινους άμβυκες και προσθήκη καθαρής γεωργικής αλκοόλης και ζάχαρης.

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό λικέρ μαστίχας, είναι πολύ εύκολο. Θα χρειαστείτε ένα λίτρο αλκοόλη (τσίπουρο, ή βότκα), 20 γρ. μαστίχα και 20 γρ. ζάχαρη και για το σιρόπι 400 ml νερό, 400 γρ. ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι. Ξεκινάτε με το πρώτο στάδιο, βρίσκοντας μια καθαρή φιάλη. Σε αυτή προσθέτετε την αλκοόλη, τη μαστίχα και τη ζάχαρη και αφήνετε τα υλικά μέχρι να εκχυλιστεί (να διαλυθεί) η μαστίχα. Αυτό θα πάρει περίπου έναν μήνα. Καλό είναι να παρακολουθείτε τη διαδικασία και κάθε δύο μέρες να κουνάτε λίγο τη φιάλη. Μόλις διαλυθεί, σουρώνετε σε μια άλλη καθαρή φιάλη και κάνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, μέχρι να αρχίσουν να βράζουν και να αποκτήσουν σιροπώδη μορφή. Περιμένετε μέχρι να κρυώσει το σιρόπι και το προσθέτετε με τα υπόλοιπα συστατικά στη φιάλη. Τα αφήνετε περίπου 3-4 μέρες και μετά θα απολαύσετε το λικέρ μαστίχας με πάρα πολλούς τρόπους.

Πώς πίνουμε το λικέρ μαστίχας;

Μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Η μαστίχα έχει τόσο έντονη προσωπικότητα, που ανεβάζει την απόλαυση πολύ εύκολα. Γι’ αυτό αξίζει πρώτα από όλα να τη δοκιμάσετε σκέτη και δροσερή. Είναι ιδανική ως απεριτίφ, αρκεί να τη βάλετε σε ένα ωραίο ποτήρι με πάγο και να αφήσετε την παιχνιδιάρικη γεύση της να καλομάθει τον ουρανίσκο σας. Σίγουρα θα σας την έχουν προσφέρει σε ένα εστιατόριο στο τέλος του γεύματος σε μικρά σφηνάκια. Με τις καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει, είναι ένα παραδοσιακό αναγνωρισμένο χωνευτικό. Μιλώντας για παλιές συνήθειες, ας αναφέρουμε άλλη μια. Οι Έλληνες από την Πόλη συνήθιζαν να συνοδεύουν τον καφέ τους με ένα ποτήρι μαστίχα. Πραγματικά ταιριάζουν πάρα πολύ.

Γενικά, το λικέρ μαστίχας μπορεί να συνοδεύσει πολλά διαφορετικά υλικά και να τα κάνει πιο σύνθετα και πληθωρικά. Ειδικά τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Πάει πάρα πολύ με φράουλες, με μια πλούσια φρουτοσαλάτα, με τα κέικ, τη σοκολάτα, τα γλυκά με φιστίκι, τα τσουρέκια, τα παγωτά και τα cheesecake. Με μια γουλιά και μια μπουκιά θα το καταλάβετε αμέσως. Εκεί όμως που δίνει ρεσιτάλ είναι στα cocktails. Με λίγες σταγόνες εμπλουτίζει μια μείξη και της δίνει εκτός από άρωμα και γεύση, ξεχωριστή υφή. Γι’ αυτό τη συγκεκριμένη κατηγορία θα τη δούμε ξεχωριστά, με ιδέες για να ετοιμάσετε το πιο όμορφο ανοιξιάτικο σκηνικό.

Το λικέρ μαστίχας στο σέικερ

Μερικές εύκολες συνταγές για να τις κάνετε στο σπίτι στο πι και φι.

Μαστίχα sour

  • 50 ml μαστίχα
  • 2 φλούδες λεμόνι
  • 2 φέτες μήλο
  • 25 ml φρέσκος χυμός λάιμ
  • 10 ml μέλι

Εκτέλεση: Βάλτε στο σέικερ τις φλούδες λεμονιού και τις φέτες μήλου και πατήστε τες καλά με ένα γουδοχέρι. Στη συνέχεια προσθέστε τη μαστίχα, το λάιμ και το μέλι και ανακατέψτε πολύ καλά. Σερβίρετε σε ποτήρι με πάγο και φλούδα λεμονιού.

Martini μαστίχα

  • 50 ml μαστίχα
  • 25 ml aperol
  • 2 5ml φρέσκος χυμός λεμόνι
  • 25 ml φρέσκος χυμός μανταρίνι
  • 2 φύλλα μέντας

Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο σέικερ, σερβίρετε και γαρνίρετε με τα φύλλα μέντας.

Μαστίχα red magic

  • 4-5 φράουλες
  • 50 ml μαστίχα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 φύλλα δυόσμος

Εκτέλεση: Βάλτε στο σέικερ τις φράουλες μαζί με τον χυμό λεμονιού και πατήστε τες καλά. Προσθέστε τη μαστίχα και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε με πάγο και γαρνιτούρα τον δυόσμο.

Asian μαστίχα

  • 40 ml μαστίχα
  • 25 ml τσάι με φρούτα του δάσους
  • 20 ml φρέσκος χυμός λάιμ
  • λίγη τριμμένη σοκολάτα

Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα υλικά στο σέικερ. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε σε κοντό ποτήρι με γαρνιτούρα τα τρίμματα σοκολάτας.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Μαΐου. Τo eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

μαστίχασυνταγέςΧίοςλικέρελληνικά προϊόντα