Food & Drink|29.05.2020 11:18

Ένα «κρυφό» deli-παντοπωλείο που βγάζει και μεζέ

Άντζελα Σταματιάδου

O Χάρης Τζαννής έγραφε για χρόνια για προϊόντα, δοκίμαζε, γνώριζε τους δημιουργούς τους και τις ιστορίες τους, πριν αποφασίσει πέρυσι, το Μάιο να στήσει μια πλατφόρμα συλλογής και διανομής προϊόντων μικρών Ελλήνων παραγωγών και να δημιουργήσει έτσι έναν δίαυλο προώθησής τους σε χώρους εστίασης και τουρισμού. Στο Delio Food Hub, που εδώ και λίγο καιρό έχει την έδρα του στο Κουκάκι, οι επαγγελματίες βρίσκουν, ανάμεσα σε άλλα, καλαθάκι (λευκό τυρί), άφκο (τοπική ποικιλία φάβας) και καβουρμά από τη Λήμνο, λευκό τόνο από την Κάλυμνο, παστό χοιρινό από την Καλαμάτα, μανούρα Μήλου, ασπρομύτικα φασόλια, καπνιστό συκώτι σολομού, κυδωνόπαστο...

Με όσπρια, ζυμαρικά, τσάτνεϊ, μαρμελάδες, αλλαντικά, τυριά, βότανα, ελαιόλαδα και ούτω καθεξής, η συλλογή φτάνει τους 1500 κωδικούς. Μετά τις 5 μ.μ., όμως, η πόρτα κλείνει, η χονδρική σταματάει κι ο χώρος της οδού Ορλώφ γίνεται Delicatesseria.

Ήταν να ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου, αλλά καθώς στις 13 τα μαγαζιά αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω του κορονοϊού, η αρχή έγινε πριν λίγες μέρες, με το νέο, διαφορετικό αυτό project να προσαρμόζει τη λειτουργία του στις καινούργιες συνθήκες. Με βάση τα τετραγωνικά κανονικά επιτρέπονται οκτώ άτομα, πλην όμως υποδέχεται μέχρι τέσσερα. Όσοι έχουν κάνει κράτηση, κάθονται στο μπαρ, διαλέγουν ανάμεσα σε ένα λευκό ή ένα κόκκινο κρασί, ένα τσίπουρο ή μια μπίρα (σε κάθε κατηγορία κάθε μήνα εστιάζουν σε έναν διαφορετικό παραγωγό) και δοκιμάζουν μια σειρά από μικρά πιατάκια ταιριαστά με το ποτό τους. Στη Delicatesseria δεν μαγειρεύουν. Αφήνουν στα προϊόντα τον πρώτο λόγο. Στην ουσία λειτουργούν στη λογική ενός παντοπωλείου που βγάζει και μεζέ.

Τα πιατάκια που σερβίρονται είναι στην ουσία μικρές συνθέσεις φτιαγμένες με όσα βρίσκει κανείς στα ψυγεία και στα ράφια, στην πλειοψηφία τους προϊόντα περιορισμένης παραγωγής, που δεν είναι ευρέως γνωστά στο κοινό. Διαλέγεις τι θα πιεις (μια φιάλη κρασί κοστίζει €15, ένα ποτήρι €5, η μπίρα €3,5, το τσίπουρο €4) και δύο διαφορετικών μενού έξι πιάτων που κοστίζουν €15 ανά άτομο. Αν πάρεις λευκό κρασί, λόγου χάρη ‒ αυτές τις μέρες τα ποτήρια γεμίζει η Μαλαγουζιά του Κτήματος Ζανδέ στον Βελβεντό Κοζάνης‒ θα βάλουν στο πλάι του, ανάμεσα σε άλλα πατέ καπνιστής πέστροφας, μια πίτα (αλλάζει ανάλογα με την ημέρα), παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί ή ένα φιλέτο καπνιστής σαρδέλας από την Κάλυμνο. Αν πάρεις κόκκινο, θα ακολουθήσεις διαφορετική πορεία.

Είναι μια καλή ευκαιρία, πέρα από το να περάσει κανείς καλά και σε προσιτή τιμή, να μάθει για τα χαρακτηριστικά και των προϊόντων, τους τόπους και τους ανθρώπους τους, αλλά και τους τρόπους συνάντησης παράδοσης και καινοτομίας σε μια χώρα που είναι γεμάτη ιδιαιτερότητες και νοστιμιές. Λίγο η δοκιμή-μεζοδολόγημα, λίγο τα φορτωμένα με φιάλες και βαζάκια ράφια που μοιάζουν με γευστική... βιβλιοθήκη, κάτι θα σου κινήσει το ενδιαφέρον. Εννοείται ότι κανείς ό,τι του κάνει κλικ από όσα δοκιμάσει ή του τραβήξουν την προσοχή, μπορεί να το αγοράσει για το σπίτι.

Delicatesseria Ορλώφ 7, Κουκάκι, τηλ.: 2109223988. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη-Σάββατο, από τις 5 μ.μ., 2 seatings, 1-4 άτομα, μόνο με κρατήσεις

ελληνικά προϊόνταάφιξηΚουκάκιDelicatessen