Food & Drink|08.06.2020 11:00

7 ακαταμάχητοι μεζέδες για μπίρα

Βαγγέλης Δρίσκας

Κάθε μπίρα με την πολυπλοκότητα των γεύσεων και των αρωμάτων της ταιριάζει καταπληκτικά με πικάντικα πιάτα που έχουν δυνατούς συνδυασμούς στα υλικά τους. Ταιριάζει όμως και με τηγανητά ή και λίγο πιο λιπαρά από τα συνηθισμένα.

Οι συνδυασμοί μπίρας-φαγητού είναι τόσο πολλοί, αφού κάθε πιάτο, με τις ιδιαιτερότητές του και το είδος της μπίρας, μας δίνει κάθε φορά ένα διαφορετικό απολαυστικό αποτέλεσμα. Αν και η γεύση είναι υποκειμενική, αξίζει να δοκιμάσετε τα τηγανητά μεζεδάκια με μια Pilsner ή Lager, τα λιπαρά φαγητά με σκουρόχρωμες μπίρες τύπου Stout και τα πιο πικάντικα πιάτα με Indian pale Ale (IPA).

Corndogs

Για 4 μερίδες

  • 8 λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 500 ml ξινόγαλα
  • 4 αυγά
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • μουστάρδα για το σερβίρισμα

Κρατήστε 4 κουταλιές από το αλεύρι για να αλευρώσετε τα λουκάνικα και βάλτε το υπόλοιπο σε ένα μπολ. Προσθέστε το καλαμποκάλευρο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και λίγο αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε ξεχωριστά το ξινόγαλα με τα αυγά. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε.

Περάστε ένα καλαμάκι κατά μήκος κάθε λουκάνικου και αλευρώστε τα. Βουτήξτε τα στον χυλό και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι. Σερβίρετε με μουστάρδα.

Μεξικάνικα κεφτεδάκια

Για 4 μερίδες

Για τα κεφτεδάκια:

  • 500 γρ. χοιρινός κιμάς από σπάλα
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • από 1 κουτ. γλυκού κύμινο, ρίγανη και πάπρικα
  • 100 γρ. μισοβρασμένο ρύζι
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 500 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 2 πιπεριές χαλαπένιος ή 2 τσίλι πιπεριές
  • 2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 κλωναράκια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

Ετοιμάστε τα κεφτεδάκια: Βάλτε όλα τα υλικά μέχρι το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ και αλατοπιπερώστε τα. Ζυμώστε το μείγμα και πλάστε μετρίου μεγέθους κεφτεδάκια. Βάλτε τα σε ένα ρηχό ταψί, ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα στους 180ο C για 15 λεπτά.

Βάλτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα, αλατίστε και αφήστε τη να πάρει μια βράση. Ρίξτε μετά τα κεφτεδάκια και μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Ανακατέψτε κατά διαστήματα με απαλές κινήσεις και σερβίρετε ραντίζοντας το φαγητό με λίγο ελαιόλαδο.

Πατατοσουφλέ με μπέικον

Για 8 μερίδες

  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 200 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι με τα μανιτάρια, ρίξτε τον μαϊντανό, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε.

Βάλτε σε ένα μπολ τις πατάτες, αλατοπιπερώστε, ρίξτε το μείγμα με τα σοταρισμένα μανιτάρια και τη μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας και ανακατέψτε. Αδειάστε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύστε με την κρέμα γάλακτος, πασπαλίστε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και το μπέικον και σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά, ξεσκεπάστε και ψήστε άλλα 7-8 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

Τυροκροκέτες με ζαμπόν

Για 6 μερίδες

  • 150 γρ. τριμμένο κασέρι
  • 150 γρ. τριμμένο έμενταλ
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο χοιρινό ζαμπόν
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. γαλέτα
  • λάδι για τηγάνισμα

Για τη συνοδευτική σάλτσα:

  • 5 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • αλάτι και ελάχιστο κύμινο

Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη συνοδευτική σάλτσα και αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.

Ανακατέψτε τα τριμμένα τυριά με το ζαμπόν, το θυμάρι και με ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο. Σκεπάστε το μείγμα με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να σφίξει. Πλάστε τις κροκέτες. Χτυπήστε τα υπόλοιπα 3 αυγά με 2 κουταλιές νερό και λίγο αλάτι.

Περάστε τις κροκέτες από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τη γαλέτα. Τηγανίστε τις κροκέτες, αφήστε τες σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν και σερβίρετε με τη συνοδευτική σάλτσα.

Κοτόπουλο με τσένταρ και μπέικον

Για 4 μερίδες

  • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 100 γρ. τριμμένο τσένταρ
  • 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 2 χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρος
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Χαράξτε τα φιλέτα του κοτόπουλου λοξά σε 4-5 σημεία από τη μια πλευρά και αλατοπιπερώστε τα.

Βάλτε σε ένα τηγάνι 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Ρίξτε τις ντομάτες, αφήστε για 2-3 λεπτά σε δυνατή ένταση και κατεβάστε από την εστία. Αλατίστε τη σάλτσα και προσθέστε το κύμινο, τον κόλιαντρο και την πάπρικα. Αδειάστε τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ακουμπήστε πάνω τα φιλέτα του κοτόπουλου. Απλώστε στα φιλέτα το τριμμένο τσένταρ και το μπέικον. Ψήστε στους 180ο C για 40 λεπτά.

Φαχίτας με κοτόπουλο

Για 4 μερίδες

  • 500 γρ. φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 4 χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πικάντικη πάπρικα
  • χυμός από 1 λάιμ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 8 τορτίγιες για το σερβίρισμα

Βάλτε σε ένα βαθύ σκεύος λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές. Ρίξτε τα φιλέτα του κοτόπουλου, το κύμινο και την πάπρικα. Αλατίστε και αφήστε τα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαγειρευτούν. Ρίξτε τον χυμό λάιμ, ανακατέψτε και κατεβάστε από τη φωτιά.

Σερβίρετε το κοτόπουλο με τις τορτίγιες.

Chili con carne με λουκάνικα

Για 4 μερίδες

  • 400 γρ. χοιρινά λουκάνικα ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 200 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρος
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές στο ελαιόλαδο και προσθέστε τα λουκάνικα. Ρίξτε μετά τις ντομάτες, τον κόλιαντρο, το κύμινο, το θυμάρι και την πάπρικα. Αλατίστε και μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέστε στο φαγητό τα φασόλια. Αφήστε τα στη φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Μαΐου. Τo eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

μπίραμεζέδεςσυνταγές