Food & Drink|04.06.2020 17:09

Kokakias: Koκ και μόνο κοκ

Άντζελα Σταματιάδου

Ήταν μια εποχή που τα κοκ δεν έλειπαν ποτέ από τα αστικά ζαχαροπλαστεία. Που τα πουλούσαν σε τάβλες στα σινεμά, μαζί με σάμαλι και παστέλι. Μετά, καθώς το κοινό στράφηκε σε πιο μοντέρνα, άλλου τύπου γλυκά, σιγά-σιγά έχασαν έδαφος. Όσοι θέλουν ένα νοσταλγικό κέρασμα όλο και παίρνουν κανένα έτσι, για αλλαγή, μοδάτα όμως δεν τα λες. «Ήταν υπό μια έννοια ανεκμετάλλευτο», λέει ο Χρήστος Μαργκόζογλου, εξηγώντας το πώς μαζί με την αδερφή του Κυριακή αποφάσισαν να πάρουν αυτό το ρετρό γλυκό με το παντεσπάνι, την κρέμα και το σοκολατένιο γλάσο και να του κάνουν ρεκτιφιέ. Έτσι γεννήθηκε ο Kokakias.

Στη μεταλλική ροζ βιτρίνα του λιλιπούτειου θεματικού ζαχαροπλαστείου στην Πατριάρχου Ιωακείμ βρίσκει κανείς κοκ σε ποικίλες μορφές και γεύστικους συνδυασμούς. Οι συνταγές που δημιουργήθηκαν τη βοήθεια της ζαχαροπλάστριας Λίνας Μπούρα, η οποία πέρασε το γνώριμο γλύκισμα από ανανεωτικό φίλτρο, είναι πολλές κι ετερόκλιτες και καλύπτουν διαφορετικά γούστα.

Πέρα από το οld school κοκ, την κλασική, δηλαδή, εκδοχή, στα ράφια βλέπεις lemon-κοκ, που είναι μια σύνθεση κοκ και lemon pie με κρέμα λεμονιού και μαρέγκα, cheese-κοκ ‒όπως λέμε cheesecake‒ με γιαούρτι, φράουλα και μπισκότο, κοκ-τιραμισού, κοκ-μιλφέιγ, κοκ-ferrero ή με gianduja. Ακόμη κι ένα μιξάζ κοκ και μπουγάτσας με κρέμα και κανέλα προτείνουν. Εκτός αυτών, φτιάχνουν προφιτερόλ με κοκάκια αντί για σου σε τρεις εκδοχές, με σοκολάτα bitter, γάλακτος και λευκή.

Πέρα από το να επιθεωρήσεις προσεκτικά τις παραλλαγές στα ράφια και να φύγεις με ένα φουλαριστό ροζ κουτί, μπορείς να καθίσεις σε κάποιο από τα τραπεζάκια που έχουν στηθεί στο πεζοδρόμιο έξω από το μαγαζί και να πιεις έναν καφέ (τον προμηθεύονται από την Kudu) βάζοντας στο πλάι του ένα γλυκάκι. Σ’ αυτή μικρή... φωλιά των κοκ η συλλογή όλο και εμπλουτίζεται: τώρα ας πούμε σκέφτονται τρόπους να συνδυάσουν κοκ με παγωτό.

Kokakias Πατριάρχου Ιωακείμ 48-50, Κολωνάκι, τηλ.: 2107243000. Ωράριο λειτουργίας: Κυριακή - Πέμπτη 8.00-23.00, Παρασκευή - Σάββατο 8.00-00.00

γλυκόζαχαροπλαστείο