Food & Drink|14.06.2020 11:45

Κανθαρέλλα, το μανιτάρι του καλοκαιριού!

Μαριάννα Κομητοπούλου

Η κανθαρέλλα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εδώδιμα μανιτάρια: έχει λουλουδένια όψη, έντονο κιτρινοπορτοκαλί χρώμα και θεσπέσιο φρουτώδες άρωμα που παραπέμπει σε βερίκοκο. Το «καπέλο» της είναι σαν χωνάκι, κυματιστό, με μεγάλες πτυχώσεις στην περίμετρό του, και, σε συνδυασμό με το έντονο κίτρινο χρώμα, μοιάζει σαν λουλούδι.

Οι κανθαρέλλες δεν καλλιεργούνται. Είναι αυτοφυή μανιτάρια, δηλαδή φυτρώνουν μόνες τους στα ελληνικά δάση κατά ομάδες στο έδαφος. Θα τις βρούμε αυτή την εποχή (Μάιο-Ιούνιο) ή το φθινόπωρο σε δάση με πλατύφυλλα δέντρα, όπως οξιές, δρύες, φουντουκιές, λεύκες, σημύδες και φλαμουριές.

Οι ελληνικές κανθαρέλλες συλλέγονται με το χέρι από έμπειρους μανιταροσυλλέκτες και θεωρούνται μανιτάρια υψηλής γαστρονομικής και διατροφικής αξίας. Η έλλειψη περιβαλλοντικής μόλυνσης και η παρθένα φύση των ελληνικών δασών συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητά τους. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ιδανικές για μια vegan ή vegetarian διατροφή.

Η επιστημονική ονομασία της κανθαρέλλας είναι Cantharellus cibarius, αλλά θα τη συναντήσουμε και με διάφορες τοπικές ονομασίες, όπως κανθαρίσκος, κιτρινούσκα, νερατζάκι, γαλέτα. Στη Γαλλία είναι γνωστή ως girolles και θεωρείται από τα πιο αγαπημένα μανιτάρια των Γάλλων σεφ.

Η γευστική φινέτσα και τα φρουτώδη αρώματα της κανθαρέλλας αναδεικνύονται ιδιαίτερα σε σούπες και σε πιάτα με λευκές σάλτσες. Οι κανθαρέλλες ταιριάζουν καταπληκτικά σε ριζότο, ομελέτες, τάρτες και πράσινες σαλάτες. Τολμήστε να τις δοκιμάσετε με κοτόπουλο, με στήθος πάπιας, σοτέ με πράσινα φασολάκια, αλλά και σε πιάτα με ψάρι (λαβράκι, πέστροφα, φιλέτο μπακαλιάρου). Θα εντυπωσιαστείτε!

Αν δεν βρείτε φρέσκιες κανθαρέλλες στην αγορά, μπορείτε να προμηθευτείτε σε αποξηραμένη μορφή. Πωλούνται συσκευασμένες σε κουτάκια. Για να τις χρησιμοποιήσετε, τοποθετήστε την ποσότητα που χρειάζεστε σε ένα βαθύ μπολ με χλιαρό νερό για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν στραγγίστε τες καλά και χρησιμοποιήστε τες στη μαγειρική σας, όπως ακριβώς και τις φρέσκιες.

Για μένα η κανθαρέλλα είναι αδιαμφισβήτητα το μανιτάρι του καλοκαιριού. Το λαμπερό κίτρινο χρώμα, το εντυπωσιακό σχήμα και η λεπτότητα των αρωμάτων της ισορροπούν τον γήινο χαρακτήρα της και την καθιστούν βασίλισσα των καλοκαιρινών μανιταριών.

*Η Μαριάννα Κομητοπούλου είναι Food Marketing Expert

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

μανιτάριαμαγειρική