Food & Drink|16.06.2020 16:14

Κολοκυθάκια, το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό

Βαγγέλης Δρίσκας

Τα κολοκυθάκια είναι σταθερή αξία στην κουζίνα μας. Βραστά σε σαλάτες, τηγανητά με χυλό ή χωρίς, γεμιστά, σε φαγητά κατσαρόλας ή φούρνου όπως το μπριάμ, ως γέμιση σε πίτες, όπως και να τα μαγειρέψουμε είναι απλά απολαυστικά.

Τα κολοκυθάκια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα αγγούρια και τα πεπόνια. Μας τα έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος από τη Νότια Αμερική. Οι ποικιλίες τους είναι πολλές. Αυτές που απολαμβάνουμε εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα κοινά πράσινα κολοκυθάκια ή κομποκολόκυθα, που, όταν είναι φρέσκα, είναι και πολύ τραγανά και είναι καλύτερο να τα απολαύσουμε ωμά, τριμμένα ή ψιλοκομμένα σε σαλάτα.

Τα κίτρινα ή χρυσά κολοκυθάκια, όπως και τα λευκά, είναι πιο τρυφερά από τα πράσινα και είναι ιδανικά για φαγητά φούρνου ή κατσαρόλας. Τα στρογγυλά κολοκυθάκια είναι κατάλληλα για γεμιστά, έχουν πολύ γλυκιά σάρκα. Ακόμα και τα λουλούδια τους είναι πεντανόστιμα. Κοινά στις αγορές της Ευρώπης και λιγότερο γνωστά σε μας είναι τα κολοκυθάκια πάτισον, που μοιάζουν με ιπτάμενο δίσκο, όμορφα για γαρνίρισμα πιάτων και ιδανικά για μικρά χαριτωμένα γεμιστά.

Στις αρχές του καλοκαιριού βρίσκουμε τρυφερά κολοκυθάκια με τον ανθό τους

Όσο για τα κολοκυθολούλουδα, τα αρσενικά, που έχουν μόνο μίσχο, είναι τα καλύτερα για μαγείρεμα, όμως στις αρχές του καλοκαιριού θα βρείτε στην αγορά εκπληκτικά τρυφερά κολοκυθάκια με τον ανθό τους στην άκρη. Μάλιστα, όσο είναι φρεσκοκομμένα, ο ανθός τους είναι ολοζώντανος. Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει ή έστω ακούσει για τα περίφημα κρητικά γεμιστά κολοκυθολούλουδα με ρύζι και μυρωδικά ή τα κυκλαδίτικα πουλάκια, γεμιστά κολοκυθολούλουδα με τυριά και τηγανισμένα με κουρκούτι. Τα κολοκυθολούλουδα είναι ένα ξεχωριστό εποχικό υλικό και, όταν τα βρίσκω, τα χρησιμοποιώ σε πολλά μαγειρέματα, σε ριζότο, σε σαλάτες, ακόμα και σε ζύμες, όπως πίτσα και φοκάτσια.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

λαχανικάκολοκύθιαμαγειρική