Food & Drink|05.07.2020 14:04

Διαλέγοντας τα λευκά κρασιά του καλοκαιριού

Ντίνα Βασιλειάδου

Δροσεροί λευκοί οίνοι με τροπικά αρώματα και αναζωογονητική γεύση είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε ένα συγκλονιστικό απεριτίφ στον κήπο ή για να συνοδεύσουμε τα νόστιμα καλοκαιρινά εδέσματα. Στην πρώτη περίπτωση αναζητάμε ένα ευκολόπιοτο, ελαφρύ και νεαρό λευκό κρασί, με γοητευτικά αρώματα λουλουδιών και εξωτικών φρούτων, με παιχνιδιάρικη γεύση και φρέσκια φρουτώδη επίγευση. Χαρακτηριστικά που έχουν αγαπημένες λευκές ποικιλίες, όπως η μαλαγουζιά, το μοσχοφίλερο, το chardonnay, το αθήρι, το βιδιανό και το μοσχάτο. Όταν θέλουμε να στρώσουμε ένα τραπέζι με ποικιλία από θαλασσινά καλούδια, όπως όστρακα, γαριδομακαρονάδες, ωμά, ψητά ή τηγανητά ψάρια και μαλάκια, τότε, για να βρούμε τον ιδανικό οινικό σύντροφο, πρέπει να ψάξουμε ανάμεσα σε ζωηρά λευκά κρασιά, που έχουν τραγανή οξύτητα, ωραίες νότες εσπεριδοειδών και πλούσιο στόμα. Τέτοιες ποικιλίες είναι, για παράδειγμα, το ασύρτικο, το sauvignon, η ρομπόλα και η βηλάνα.

Προσοχή στις θερμοκρασίες…

Πολύ σημαντικό είναι και στις δύο περιπτώσεις να σερβίρουμε τα λευκά κρασιά στην κατάλληλη θερμοκρασία, αλλιώς θα χάσουμε τα φρέσκα αρώματά τους. Τα ευχάριστα και ελαφριά λευκά, τα οποία προορίζονται για ένα απογευματινό απεριτίφ, αν είναι αφρώδη, πρέπει να τα πιούμε δροσερά στους 6 με 8 βαθμούς, ενώ, αν είναι ήρεμα, στους 8 με 10 βαθμούς. Τα σπιρτόζικα λευκά, τα οποία ολοκληρώνουν το καλοκαιρινό τραπέζι, είναι εξαιρετικά στους 10 με 12 βαθμούς. Επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής δεν βοηθούν να διατηρηθούν τα κρασιά σε αυτές τις θερμοκρασίες, αν δεν έχετε συντηρητή, χρησιμοποιήστε μια σαμπανιέρα ή βάλτε τα κρασιά σας πριν τα ανοίξετε για 20 περίπου λεπτά στο ψυγείο. Αν σας μείνει κρασί, μπορείτε να το διατηρήσετε για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Και τα παραδείγματα

Το εμβληματικό Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη από το 1979 δεν έχει σταματήσει να παράγει ποιοτικά και νόστιμα κρασιά και να μας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στον σύνθετο οινικό κόσμο. Η γκάμα των προϊόντων του καλύπτει όλα τα γούστα και περιλαμβάνει αρκετές λευκές ετικέτες που μυρίζουν καλοκαίρι. Ιδού μερικές από αυτές, για να πάρετε ιδέες!

Domaine Costa Lazaridi Μαλαγουζιά

Στο ποτήρι μας μπαίνει ένα σπάνιο χρυσοπράσινο κρασί με προέλευση από τον single αμπελώνα του Κατάφυτου Δράμας στα 900 μ. Τα αρώματά του πλημμυρίζουν τη μύτη και τον ουρανίσκο μας με καλοκαιρινές νότες βερίκοκου και ροδάκινου, ενισχυμένες με γοητευτικά λευκά λουλούδια. Το στόμα είναι ζουμερό και φρέσκο. Ένα φανταστικό απεριτίφ, που μπορείτε –γιατί όχι;– να συνοδεύσετε με μια δροσερή φρουτοσαλάτα.

Chateau Julia Chardonnay

To ανοιχτόχρωμο λευκό κρασί, με τις πανέμορφες πράσινες ανταύγειες, μας ταξιδεύει σε τροπικούς προορισμούς. Η μύτη μοσχοβολάει μπανάνα, ανανά και εσπεριδοειδή. Το στόμα σε κάθε γουλιά μάς αναζωογονεί. Δοκιμάστε το ως απεριτίφ ή με όστρακα.

Αμέθυστος Sauvignon Blanc, Ασύρτικο

Στην ίδια φιάλη ένα φοβερό δίδυμο, το βοτανικό sauvignon και το φρουτώδες ασύρτικο, μας ανεβάζουν την καλοκαιρινή διάθεση. Νόστιμα αρώματα ροδάκινου, μάνγκο, ανανά και λεμονιού μπλέκονται με δροσερά βότανα. Το στόμα είναι αρμονικό, πλούσιο, με ωραία οξύτητα και μεγάλη επίγευση. Δοκιμάστε το με ψητά ψάρια παρέα με λαδολέμονο ή με μικρά τηγανητά ψαράκια.

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

κρασίκαλοκαίρικτήμα Κώστα Λαζαρίδη