Food & Drink|30.06.2020 17:48

Παγωμένο γιαούρτι, o γλυκός πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

Βαγγέλης Δρίσκας

Και τα δύο έχουν τους οπαδούς τους, ωστόσο, όταν μιλάμε για το παγωμένο γιαούρτι, κερδίζει στα σημεία, καθώς είναι ένα καλοκαιρινό επιδόρπιο που μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι μας, και μάλιστα χωρίς παγωτομηχανή. Παρακάτω θα διαβάσετε τις συνταγές για παγωμένο γιαούρτι, σε πολλές παραλλαγές. Από το βασικό, το απλό και πολύ αρωματικό παγωμένο γιαούρτι με βανίλια, μέχρι το παγωμένο γιαούρτι με σοκολάτα ή διάφορα φρούτα που θυμίζει σορμπέ ή γρανίτα.

Παγωμένο γιαούρτι βανίλια, η βασική συνταγή

Δύο τρόποι υπάρχουν για να ετοιμάσετε ένα ωραίο παγωμένο γιαούρτι. Ο πρώτος τρόπος είναι να το παγώσετε πρώτα και να το χτυπήσετε στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ και να το σερβίρετε αμέσως. Ο δεύτερος τρόπος είναι να το χτυπήσετε στο μίξερ με κρέμα γάλακτος ή μασκαρπόνε ώστε να αφρατέψει και μετά να το αφήσετε στην κατάψυξη. Και στις δύο περιπτώσεις δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Όσο για τη γεύση και το άρωμα, θα πρέπει να προσθέσετε βανίλια σε οποιαδήποτε μορφή (εσάνς ή φυσική ή σε σκόνη) και μια γλυκαντική ουσία, κατά προτίμηση μέλι ή σιρόπι αγαύης, που θα χαρίσουν πιο βελούδινη υφή. Οι ποσότητες που σας δίνουμε φτάνουν για 6 μερίδες.

Για το σκέτο παγωμένο γιαούρτι θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
  • 50 γρ. ρευστό μέλι θυμαρίσιο (ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα σας)
  • ½ κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη

Μοιράστε το γιαούρτι με ένα κουτάλι στις θήκες μιας παγοθήκης ή σε περισσότερες αν είναι μικρή. Αφήστε το στην κατάψυξη για 24 ώρες. Βγάλτε τα παγάκια γιαουρτιού από τις θήκες, βάλτε τα στο μπλέντερ, προσθέστε το μέλι και τη βανίλια και χτυπήστε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία κρέμα με βελούδινη υφή. Σερβίρετέ το αμέσως.

Για το παγωμένο γιαούρτι με κρέμα θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
  • 200 γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα ή κρέμα γάλακτος με 36-40% λιπαρά
  • 50 γρ. ρευστό μέλι θυμαρίσιο (ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα σας)
  • ½ κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη

Ανακατέψτε στο μίξερ το γιαούρτι με το μασκαρπόνε ή το τυρί κρέμα ή την κρέμα γάλακτος με το μέλι και τη βανίλια. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ και αφήστε το στην κατάψυξη για 1 ώρα. Ξαναχτυπήστε το στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και ξαναβάλτε το στην κατάψυξη. Επαναλάβετε άλλη μια φορά (αυτό το κάνετε για να σπάσουν οι τυχόν κρύσταλλοι που θα σχηματιστούν στην κατάψυξη). Μετά από 6-8 ώρες το παγωμένο γιαούρτι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Αν το αφήσετε πολύ περισσότερο και παγώσει σε σημείο που δεν μπορείτε να το σερβίρετε με το σκουπ, αφήστε το για 15 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Παγωμένο γιαούρτι με ανανά

Για 8 μερίδες

  • 1 κιλό ψίχα φρέσκου ανανά, πολτοποιημένη
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • ½ κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη
  • 2-3 φέτες ανανά ψιλοκομμένες
  • 1 σφηνάκι ρούμι προαιρετικά

Βάλτε την ψίχα του ανανά σε 2-3 σακουλάκια τροφίμων, πατήστε τα για να γίνουν επίπεδα και αφήστε τα στην κατάψυξη για 8-12 ώρες. Μετά αδειάστε τα στο μπλέντερ και προσθέστε το γιαούρτι, το μέλι και τη βανίλια. Πολτοποιήστε τα και σερβίρετε αμέσως με τον φρέσκο ανανά. Αν φτιάξετε το παγωμένο αυτό γιαούρτι για ενήλικες, προσθέστε το ρούμι στην αρχή της διαδικασίας με τα υπόλοιπα υλικά.

eatme+

Για ένα δροσερό παγωμένο γιαούρτι με μπανάνες, αντικαταστήστε τον ανανά με 4 ψιλοκομμένες μπανάνες. Ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής και στο σερβίρισμα γαρνίρετε προαιρετικά με ψιλοκομμένες μπανάνες.

Παγωμένο γιαούρτι με φράουλες

Για 4 μερίδες

  • 500 γρ. φράουλες πλυμένες χωρίς το κοτσανάκι τους
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
  • ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
  • 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • 100 γρ. φρουκτόζη ή κρυσταλλική ζάχαρη

Βάλτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και πολτοποιήστε τα. Μοιράστε το μείγμα σε 2-3 σακουλάκια τροφίμων, πατήστε τα για να γίνουν επίπεδα και αφήστε τα στην κατάψυξη για 8-12 ώρες. Μετά αδειάστε το περιεχόμενο στο μπλέντερ ή σε πολυκόπτη και πολτοποιήστε το για να ομογενοποιηθεί, μέχρι να σχηματιστεί ένα βελούδινο μείγμα. Σερβίρετέ το αμέσως.

eatme+

Μπορείτε να το αρωματίσετε προσθέτοντας 1 σφηνάκι βότκα ή ρούμι ή λίγα ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή μέντα ή 1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ.

Παγωμένο γιαούρτι με μπανάνα και κακάο

Για 4 μερίδες

  • 300 γρ. μπανάνες ώριμες, πολτοποιημένες (3 μπανάνες)
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 40 γρ. κακάο
  • ½ κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας θυμαρίσιο μέλι ή σιρόπι αγαύης

Βάλτε στο μπλέντερ τις μπανάνες, το κακάο κοσκινισμένο για να μη σβολιάσει, το γιαούρτι, τη βανίλια και το μέλι ή το σιρόπι αγαύης και πολτοποιήστε τα. Μοιράστε το μείγμα σε 2-3 σακουλάκια τροφίμων, πατήστε τα για να γίνουν επίπεδα και αφήστε τα στην κατάψυξη για 8-12 ώρες. Μετά αδειάστε το περιεχόμενο στο μπλέντερ ή σε πολυκόπτη και πολτοποιήστε το για να ομογενοποιηθεί, μέχρι να σχηματιστεί ένα βελούδινο μείγμα. Σερβίρετέ το αμέσως.

Παγωμένο γιαούρτι με διάφορα φρούτα σε ξυλάκια

Για 8 ξυλάκια

  • 200 γρ. φράουλες πλυμένες χωρίς τα κοτσανάκια τους
  • 200 γρ. ψίχα από ροδάκινα
  • 200 γρ. φρούτα του δάσους, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Χωρίστε το γιαούρτι σε 3 μέρη, 200 γρ. το καθένα. Πολτοποιήστε τις φράουλες με 200 γρ. γιαούρτι, 1 κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. Πολτοποιήστε μετά τα ροδάκινα και τα φρούτα του δάσους με τον ίδιο τρόπο. Μοιράστε τα τρία μείγματα σε θήκες για παγωτό ξυλάκι. Βάλτε από ένα ξυλάκι σε κάθε θήκη και αφήστε τα στην κατάψυξη για 12 ώρες τουλάχιστον πριν τα σερβίρετε.

eatme+

Πολτοποιήστε κάθε φρούτο ξεχωριστά με το μέλι και τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε τα με το σύρμα με το γιαούρτι σε ένα μπολ, χωρίς να ενωθούν τα υλικά, ώστε να σχηματίσετε δίχρωμα παγωτά με γιαούρτι και φρούτα. Μπορείτε επίσης να βάλετε σε κάθε θήκη 2 ή περισσότερα μείγματα με γιαούρτι και φρούτα.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

συνταγέςγλυκάγιαούρτι