Food & Drink|03.07.2020 12:08

Το ΜάνηΜάνη και ο «κήπος» της άλλης πλευράς

Άντζελα Σταματιάδου

Δεκάξι χρόνια πάνε από τότε που το ΜάνηΜάνη πρωτοάνοιξε την πόρτα του στον πρώτο όροφο ενός νεοκλασικού στην οδό Φαλήρου. Με τον φιλόξενο χαρακτήρα του και την εκφραστική ελληνική κουζίνα του, συχνά εμπνευσμένη από τα υλικά και τις συνταγές της Λακωνικής Μάνης, και το αθηναϊκό κοινό κέρδισε και τους τουρίστες ‒ κλασική αξία, σε μια γειτονιά που στο ενδιάμεσο άλλαξε αρκετά. Αυτό το καλοκαίρι όμως που το έξω το λαχταρίσαμε περισσότερο από ποτέ, αποφάσισε να διασκευάσει λίγο το σενάριο. Και βγήκε σε αναζήτηση κήπου.

Έτσι λοιπόν, εδώ και λίγο καιρό, κάθε μέρα από τις 5 το απόγευμα η δράση μεταφέρεται σε μια μικρή πρασιά που βρίσκεται ένα δρόμο παραπάνω, στη Δημητρακοπούλου. Δεν είναι τόσο... ταχυδακτυλουργικό όσο ακούγεται. Ο εξωτερικός χώρος του 7Cactus, τον οποίο «δανείζεται» για τους θερινούς μήνες το εστιατόριο, βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ίδιου κτιρίου. Εκεί έχει διαμορφωθεί ο «κήπος», όπως τον λέει η ομάδα του ΜάνηΜάνη, στην ουσία ένα χαριτωμένο ξύλινο ντεκ στο πεζοδρόμιο, γεμάτο φουντωτά γλαστράκια, επιδαπέδια και κρεμαστά. Μια μικρή, χαλαρή πράσινη γωνιά σε ανοικτό link με την κουζίνα.

Το μαραθόρυζο με τις γαρίδες

Μου άρεσε πάντα ο τρόπος που ο σεφ και συνιδιοκτήτης Αλέξανδρος Φουρούλης πλέκει παραδοσιακά στοιχεία και σύγχρονες τεχνικές καταλήγοντας σε πιάτα που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον κι έχουν μια χαρακτηριστική αμεσότητα και νοστιμιά. Τόσο η πολύ νόστιμη κρύα ντοματόσουπα με μους φέτας και λάδι βασιλικού (ό,τι πρέπει για τις μέρες που η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα) όσο κι η τριλογία που συνδυάζει ταραμοσαλάτα με ωραία υφή, πυκνή, γευστική φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μελιτζανοσαλάτα, που αν είχε πιο «γραμμένο» κάπνισμα θα κέρδιζε έξτρα πόντους, είναι ωραία αρχή. Εκείνη δε τη γενναιόδωρη και καλοϊσορροπημένη πράσινη σαλάτα με σύγκλινο, μαστιχοτύρι, καραμελωμένο φουντούκι, πορτοκάλι, μπαστουνάκια πράσινου μήλου και σάλτσα εσπεριδοειδών τη χαίρεσαι πραγματικά.

Το ψητό καλαμάρι με σάλτσα αγριομάραθου, αλμύρα και μαύρο ταραμά αλλά και το μυρωδάτο, ωραία χυλωμένο μαραθόριζο με γαρίδες, κολοκυθάκι και λίγη ψιλοκομμένη ντοματούλα για δροσιά είναι ικανοί λόγοι να στραφεί κανείς προς τα θαλασσινά. Περνώντας στην πλευρά του κρέατος, το παστίτσιο με μανιάτικες χυλοπίτες και μπεσαμέλ πατάτας είναι ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού πιάτου, ο καρυκευμένος με γλυκά μπαχαρικά κιμάς, όμως, θέλει λίγη παραπάνω ένταση/σπιρτάδα για να ξεχωρίσει. Οπότε το αρνί με την τραγανή πετσούλα και την ιδιαίτερη γκρεμολάτα με αμπελόφυλλο, βαθιά νόστιμο, σερβιρισμένο με σπαστές πατάτες και σάλτσα γιαουρτιού, κλέβει τις εντυπώσεις.

Το αρνάκι με τη γκρεμολάτα αμπελόφυλλου και τη σπασμένη πατάτα

Αν είστε από εκείνους που περιμένουν ανυπόμονα την ώρα του γλυκού, τόσο η αποδομημένη μηλόπιτα με την κανέλα και το σιρόπι καραμέλας όσο και το παρφέ σοκολάτας με λευκή σοκολάτα αρωματισμένη με τόνκα, μπράουνις και «χώμα» από κακάο δεν θα σας αφήσουν παραπονεμένους. Κι υπάρχει πάντα κι η ζουμερή πορτοκαλόπιτα, που κατέχει μόνιμη θέση στο μενού.

Να κλείσω λέγοντας ότι πέρα από νόστιμο, φιλόξενο, πολιτισμένο, το ΜάνηΜάνη είναι κι ένα από τα πιο προσεκτικά εστιατόρια που έχω δει αυτό το διαφορετικό από τα άλλα καλοκαίρι. Με ασπίδες, γάντια, φαγητό που σερβίρεται σε καμπάνες και κατάλογο με QR code, που με ένα σκανάρισμα εμφανίζει τα προτεινόμενα πιάτα στην οθόνη του κινητού σου, τηρεί τους antivirus κανόνες και με το παραπάνω. «Κήπος» και υπογραμμός.

MάνηΜάνη Δημητρακοπούλου 7, Αθήνα, τηλ. 2109218180.  Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 17:00 – 00:00. Μέσο κόστος κατ’ άτομο: € 25-35.

Κουκάκιεστιατόριοελληνική κουζίνα