Food & Drink|09.07.2020 10:21

Μεξικάνικη κουζίνα: Η μεγάλη γιορτή των γεύσεων

Βαγγέλης Δρίσκας

Τα μεξικάνικα πιάτα που δοκιμάζουμε στα εστιατόρια ανά την υφήλιο είναι ένα πολύ μικρό δείγμα από αυτά που μαγειρεύουν οι ντόπιοι καθημερινά. Είναι όμως πολύ δυνατά για να λατρέψουμε τη μοναδική αυτή κουζίνα που έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων… Πολλά από τα βασικά υλικά της είναι διαθέσιμα σε κάθε αγορά. Λάιμ, αβοκάντο, καλαμπόκι, τορτίγιες, κόλιαντρος, πιπεριές, φασόλια, σοκολάτα είναι αυτά που δεν λείπουν από τα περισσότερα πιάτα.

Λόγω των μπαχαρικών, πολλοί υποθέτουν πως η μεξικάνικη κουζίνα μπορεί να είναι βαριά. Η αλήθεια είναι πως ό,τι και αν δοκιμάσουμε έχει βαθιά γεύση. Εξάλλου, μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα των μπαχαρικών και να αυξομειώσουμε τις καυτερές πιπεριές ανάλογα με τα γούστα μας. Ακόμα και στο Μεξικό, στα έξι μεγάλα διαμερίσματα της χώρας, κάθε τοπική κουζίνα διαφέρει από την άλλη. Στα βόρεια, πιο συνηθισμένα είναι τα πιάτα με κρέας και οι γεύσεις είναι πιο απαλές και γλυκές. Όσο πάμε νοτιότερα, οι γεύσεις γίνονται πιο πικάντικες, είναι επηρεασμένες από την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική και έχουν περισσότερο ψάρι και λαχανικά.

Υπάρχει και μια εκδοχή της μεξικάνικης κουζίνας, η Tex-Mex, που ξεκίνησε από το Τέξας από μετανάστες και ντόπιους, με πιο βαριές σάλτσες και πιο δυνατούς συνδυασμούς. Αυτή είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, με το οποίο θα ασχοληθούμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σας αυθεντικές συνταγές, με βατά υλικά, εύκολες στο μαγείρεμα, που θα σας ταξιδέψουν. Είναι μια καλή πρώτη γνωριμία με μία από τις πιο συναρπαστικές κουζίνες του κόσμου.

Στο Μεξικό η καρδιά της κουζίνας χτυπάει στις αγορές

Όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στο Μεξικό, είχα ήδη μια εικόνα για την τοπική κουζίνα από ό,τι είχα δοκιμάσει από πριν στα διάφορα μεξικάνικα εστιατόρια. Γουακαμόλε, τάκος, μπουρίτος, μόλε. Στ’ αλήθεια όμως δεν περίμενα τις εκπλήξεις που διαδέχονταν η μια την άλλη. Κατ’ αρχάς, η ποικιλία στο καλαμπόκι και στα είδη του καλαμποκάλευρου. Μετά, οι παραλλαγές στην τορτίγια, από απλή φρεσκοψημένη μέχρι ψητή ή τηγανητή, και οι συνδυασμοί στα συνοδευτικά υλικά, όπως ένα φοβερό σεβίτσε με τηγανητή τορτίγια. Επίσης, το παιχνίδι με τις πιπεριές. Καπνιστή πιπεριά με ψητό χταπόδι, σούπερ καυτερή χαμπανέρο σε μαργαρίτα. Κάθε στάση σε εστιατόριο ή σε πάγκο φαγητού ήταν συνυφασμένη με κάτι καινούργιο και παράλληλα συναρπαστικό.

Στο Μεξικό καλλιεργούνται πάνω από 60 ποικιλίες καλαμποκιού, με κυρίαρχα χρώματα το κόκκινο, το μπλε και το μωβ

Οι αγορές με τα προϊόντα είναι η καρδιά κάθε πόλης και κάθε χωριού. Εδώ οι ποσότητες από τα βασικά υλικά είναι θρυλικές. Στοίβες από φρέσκο κόλιαντρο, βουνά από αβοκάντο και σούπερ αρωματικές ντομάτες, λάιμ και πιπεριές. Πολλές πιπεριές, κάθε είδους. Δεν υπάρχει μεξικάνικο φαγητό που να μην έχει φρέσκες ή αποξηραμένες και καπνιστές πιπεριές. Είναι και τα μπαχαρικά, που είναι εξίσου σημαντικά. Κανέλα, κύμινο, γαρίφαλο, κόλιαντρος, δάφνη και πολλά φρέσκα μυρωδικά συνθέτουν μια μοναδική εικόνα. Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι κάθε αγοράς, που περιλαμβάνει ατελείωτη ποικιλία από κρέας κάθε είδους, από θαλασσινά, καθώς και από φρούτα, πολλά εκ των οποίων είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά μας, όπως το μαμέι με την κατακόκκινη αρωματική σάρκα, το γλυκό παπάουσα ή το χουάγια που μοιάζει πολύ με το λίτσι. Και αυτά είναι ένα πολύ μικρό δείγμα.

Η πόλη του Μεξικού

Αυτό που αξίζει πραγματικά είναι πολλές στάσεις στους πάγκους φαγητού ή σε μικρά μαγαζάκια όπου σερβίρεται η αυθεντική τοπική κουζίνα. Τα tacos έχουν την τιμητική τους σε κάθε εκδοχή. Το πιο αυθεντικό είναι το tacos al pastor με ψητό χοιρινό στη μορφή του δικού μας γύρου, με πολύ κρεμμύδι και κόλιαντρο. Οι tortes είναι γεμιστά ψωμιά με οτιδήποτε, από κρέας και πατάτες μέχρι λάχανο, λουκάνικα και καυτερές σάλτσες. Αυτό που δοκίμασα εγώ ήταν ένα τεράστιο αφράτο φραντζολάκι τύπου μπέργκερ, με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, και η έκπληξη ήταν ο ψιλοκομμένος ανανάς που του ταίριαζε απίστευτα. Elotes και esquites είναι τα βασικά στο φαγητό του δρόμου. Ολόκληρο καλαμπόκι το πρώτο, με μαγιονέζα, τσίλι, τυριά και λάιμ ή καλαμπόκι μέσα σε ένα μπολάκι το δεύτερο. Τα tlakoyos είναι φρεσκοψημένες τορτίγιες από μοβ καλαμπόκι με την κλασική γέμιση χοιρινού με κόλιαντρο και λάιμ. Οι φρεσκοψημένες τορτίγιες υπάρχουν παντού, από το πρωινό των ξενοδοχείων μέχρι τα εστιατόρια και τους μικρούς υπαίθριους πάγκους. Και τα υπέροχα gordidas, αφράτα ψωμάκια σαν πιο παχουλές τορτίγιες, που είναι γεμιστά τις περισσότερες φορές με χοιρινό αλλά και με λαχανικά ή με θαλασσινά.

Η τορτίγια, το μεξικάνικο ψωμί, αποτελεί τη βάση για πολλές παρασκευές

Μετά από λίγες δοκιμές διαπιστώνεις πως καθετί είναι διαφορετικό, ανάλογα με το είδος της πιπεριάς, ανάλογα με την ποσότητα του λάιμ και του κόλιαντρου ή ανάλογα με τα συνοδευτικά υλικά, όπως η σάλτσα με τα πράσινα μεξικάνικα τοματάκια, τα τοματίλος, που είναι και αυτά μοναδικά. Το σίγουρο είναι πως όλοι αυτοί οι συνδυασμοί ασκούν μια ανεξήγητη γοητεία και σε καλούν να ξαναγυρίσεις και να δοκιμάσεις πολλές φορές.

Η μεξικάνικη σοκολάτα

Με πιο άγρια υφή, αφού τη φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο, συνήθως περιέχει κανέλα ή βανίλια και είναι ένα βασικό συστατικό για τη θρυλική σάλτσα mole. Οι ντόπιοι συνηθίζουν και το ρόφημα σοκολάτας με αρκετά μπαχαρικά, που έχει πολύ ενδιαφέρον. Η γεύση της μεξικάνικης σοκολάτας είναι πιο πολύπλοκη από αυτή που έχουμε συνηθίσει, με νότες καραμέλας.

Τορτίγια, το μεξικάνικο ψωμί

Το πιο σημαντικό υλικό της μεξικάνικης κουζίνας, αφού είναι η βάση για δεκάδες παρασκευές.

Τα tacos είναι η βασική παρασκευή με τορτίγιες που είναι φρεσκοψημένες, τηγανητές ή ψητές. Οι συνδυασμοί των συνοδευτικών υλικών είναι ατελείωτοι και διαφέρουν σε κάθε περιοχή.

Τα burittos είναι ρολάκια τορτίγιας με κρέας, ρύζι, τυριά, λαχανικά και σάλτσες σε ατελείωτους συνδυασμούς. Το τηγανητό buritto λέγεται chimichanga.

Τα enchiladas είναι τηγανητές τορτίγιες βαπτισμένες σε πικάντικη σάλτσα, που σερβίρονται με κρέας και τυριά.

Τα flautas και τα πιο μικρά taquitos είναι τηγανητά ρολάκια τορτίγιας με διάφορες γεμίσεις.

Τα fajitas είναι η πιο «χωριάτικη» εκδοχή των tacos, με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο και λαχανικά.

Οι quesadillas είναι τορτίγιες γεμιστές με κρέας, τυριά ή λαχανικά, που σερβίρονται διπλωμένες στη μέση σαν κρέπες.

Nopalitos, τα τρυφερά φύλλα του μεξικάνικου κάκτου

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά τα φύλλα του μεξικάνικου κάκτου, που είναι το ίδιο φυτό με τις γνωστές μας φραγκοσυκιές, τρώγονται, και μάλιστα είναι θρεπτικά και πολύ νόστιμα. Οι Μεξικάνοι τα κόβουν σε πολύ λεπτές λωρίδες και τα σερβίρουν στο πρωινό με αυγά, τα μαγειρεύουν με ντομάτα, με κοτόπουλο, ή κάνουν ωραίες δροσερές σαλάτες με αυτά. Γευστικά θα σας θυμίσουν φρέσκα πράσινα φασολάκια. Στην ελληνική αγορά θα βρείτε βαζάκια με κομμένα φύλλα μεξικάνικου κάκτου τουρσί, τα οποία ταιριάζουν καταπληκτικά με τις συνταγές για σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι και χοιρινό αυτού του αφιερώματος.

Τα Μεξικάνικα φασόλια

Τα φασόλια είναι βασική τροφή των Μεξικάνων, από τις ερήμους και τις πεδιάδες του βορρά μέχρι τις ζούγκλες του νότου, από τον Κόλπο του Μεξικού στα ανατολικά μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό στη δύση. Είναι ένα από τα υλικά που συνηθίζουν στα burittos και στις enchiladas, συνοδεύουν με αυτά μαγειρευτό ή ψητό κρέας, τα σερβίρουν με αυγά για πρωινό ή τα πολτοποιούν και τα σερβίρουν με μπόλικο κόλιαντρο και λάιμ ως ντιπ. Δύο είναι οι βασικοί τύποι των μεξικάνικων φασολιών: τα ανοιχτόχρωμα pintos και τα μαύρα negros. Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε σε κονσέρβα, έτοιμα μαγειρεμένα οπότε πολύ εύκολα έχουμε την αυθεντική γεύση στα μεξικάνικα μαγειρέματα μας.

Οι συναρπαστικές μεξικάνικες πιπεριές

Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της μεξικάνικης κουζίνας, καθώς καθορίζουν και αναβαθμίζουν τη γεύση κάθε πιάτου. Αυτές που μπορούμε να βρούμε εύκολα στην ελληνική αγορά είναι οι jalapeno (χαλαπένιο) και οι habanero (χαμπανέρο), και μάλιστα φρέσκες. Σε κονσέρβα, μέσα σε άλμη ή αποξηραμένες ολόκληρες ή τριμμένες, θα βρούμε τις ancho (άντσο – αποξηραμένες poblano) και τις chipotle (τσιπότλ – αποξηραμένες καπνιστές jalapeno).

Οι jalapeno είναι οι σούπερ αρωματικές και είναι βασικό υλικό στις σάλτσες με ντομάτα και στο γουακαμόλε. Ψιλοκομμένες είναι το τέλειο συνοδευτικό σε τορτίγιες, σε νάτσος και σε μπουρίτος. Οι habanero είναι οι πιο καυτερές από όλες και με αυτές μαγειρεύουν στα βόρεια του Μεξικού. Οι ancho και οι chipotle δίνουν βαθιά γεύση σε μαγειρεμένο κοτόπουλο και σε σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι ή χοιρινό. Οι Μεξικάνοι συνηθίζουν να σοτάρουν ή να ψήνουν τις πιπεριές πριν από το μαγείρεμα, ώστε να αναδείξουν το μέγιστο της γεύσης και των αρωμάτων τους. Οι poblano και οι jalapeno γίνονται και γεμιστές, συνήθως με τυριά ή με κρέας στον φούρνο ή στο τηγάνι. Οι πιπεριές serrano γευστικά μοιάζουν με τις jalapeno και είναι πολύ πιο καυτερές. Οι Μεξικάνοι τις προτιμούν ψητές.

Οι πιπεριές habanero είναι οι πιο καυτερές από όλες

Αν θέλετε να μυηθείτε στον ξεχωριστό αυτό πικάντικο κόσμο, ξεκινήστε με jalapeno, τις οποίες θα βρείτε εύκολα στην αγορά σε άλμη σε κονσέρβα και με λίγο ψάξιμο και φρέσκες – δοκιμάστε τες στις συνταγές που σας προτείνω και μετά προχωρήστε με τις πιο πικάντικες. Διατηρήστε τις αποξηραμένες και τις τριμμένες πιπεριές στο ψυγείο και, αν σας περισσέψουν φρέσκες, ψιλοκόψτε τες και αφήστε τες σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.

Στην αγορά θα βρείτε συναρπαστικές έτοιμες πικάντικες σάλτσες με βάση την ντομάτα και τις μεξικάνικες πιπεριές από την εταιρεία La Costena. Ranchera, Casera, Picante, Habanero, Verde (φτιαγμένη με τα πράσινα μεξικάνικα ντοματάκια, τα tomatillos) είναι μερικές από αυτές. Χρησιμοποιήστε τες στις συνταγές που σας προτείνω για να απολαύσετε ακόμα πιο αυθεντική γεύση από Μεξικό!

Γουακαμόλε, το βούτυρο των φτωχών

Είναι η πιο δημοφιλής σάλτσα της μεξικάνικης κουζίνας παγκοσμίως. Συνοδεύει απαραίτητα τα tacos, σερβίρεται στην αρχή κάθε γεύματος με τηγανητές τορτίγιες και τις περισσότερες φορές φτιάχνεται επιτόπου σε πέτρινο γουδί. Iδού η συνταγή:

Για 4-6 μερίδες

  • 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1-2 φρέσκες πιπεριές χαλαπένιο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιαντρος
  • χυμός από 1 λάιμ
  • αλάτι

Κόψτε τα αβοκάντο στη μέση, βγάλτε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι αφαιρέστε την ψίχα τους και βάλτε τη σε ένα μπολ. Πολτοποιήστε τα με ένα πιρούνι, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα για 15 λεπτά στο ψυγείο και σερβίρετε με τορτίγιες ή χρησιμοποιήστε το για να συνοδέψετε τάκος.

Salsa fresca ή Pico de Gallo (φρέσκια σάλτσα ντομάτας)

Αυτή είναι η πιο βασική συνοδευτική σάλτσα σε πολλά μεξικάνικα πιάτα. Από τα απλά τάκος μέχρι τα μπουρίτος ή μαγειρευτά πιάτα με κρέας ή ψάρι, προσδίδει την απαραίτητη δροσιά και ισορροπεί τις γεύσεις. Κάθε μάγειρας στο Μεξικό φτιάχνει τη δική του εκδοχή, με ή χωρίς καυτερές πιπεριές χαλαπένιος, με ελαιόλαδο, με αλάτι. Η συνταγή που ακολουθεί δεν έχει ελαιόλαδο και αλάτι, για να συνοδεύσει μια μεγάλη γκάμα πιάτων. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, προσθέστε και λίγη ψιλοκομμένη φρέσκια ή τουρσί πιπεριά χαλαπένιο. Οι Μεξικάνοι την ονομάζουν φρέσκια σάλτσα ντομάτας ή pico de gallo, που σημαίνει «το λειρί του κόκορα», εξαιτίας του τρόπου που συνήθιζαν να την τρώνε τα παλιά χρόνια, παίρνοντας μια μικρή ποσότητα από τη σάλτσα με τα τρία πρώτα δάχτυλα.

Για να τη φτιάξετε ανακατέψτε σε ένα μπολ 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσινη γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κόλιαντρο και 2 κουτ. σούπας χυμό λάιμ. Διατηρήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.

Πικάντικη σάλτσα ντομάτας

Μια ακόμα σάλτσα που αξίζει να δοκιμάσετε και να την έχετε στο συνταγολόγιό σας. Πρόκειται για μαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας με πιπεριές που οι Μεξικάνοι σερβίρουν με αυγά, με ψητό κρέας ή ψάρι. Με λίγα υλικά και ιδιαίτερο τρόπο προετοιμασίας, είναι μια ξεχωριστή σάλτσα που σίγουρα θα λατρέψετε. Για να τη φτιάξετε βάλτε 4 ντομάτες κομμένες σε τέταρτα και 2 καυτερές πιπεριές (χαλαπένιο ή χαμπανέρο) σε ένα ταψάκι και ψήστε τες στο γκριλ για 10 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν οι φλούδες τους. Ξεφλουδίστε μετά ντομάτες και πιπεριές και ψιλοκόψτε τες. Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα 2 σκελίδες σκόρδο και 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφού μαλακώσουν, ρίξτε τις ντομάτες και τις πιπεριές, προσθέστε 1 κουταλάκι κύμινο και μαγειρέψτε τη σάλτσα για 10 λεπτά. Αν περισσέψει σάλτσα, διατηρήστε τη στο ψυγείο για μία βδομάδα.

Huevos rancheros (αυγά με σάλτσα ντομάτας)

Αυτό είναι το κλασικό πρωινό των Μεξικάνων. Τηγανητά αυγά, πικάντικη σάλτσα και τηγανητή τορτίγια αποκάτω ή στο πλάι. Σε κάποιες περιοχές αυτό το πιάτο το συνοδεύουν με μαγειρεμένα φασόλια. Λίγα υλικά και καλά είναι το μυστικό της επιτυχίας. Η σάλτσα πρέπει να είναι πολύ καυτερή, γι’ αυτό, αν θέλετε αυθεντική γεύση, δοκιμάστε και άλλα είδη από μεξικάνικες πιπεριές, εφόσον μπορείτε να τα βρείτε. Για να τα φτιάξετε θα ετοιμάσετε πρώτα μια δόση από πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Μετά θα ετοιμάσετε τα αυγά, υπολογίζοντας 2 για κάθε μερίδα. Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πολύ λίγο ηλιέλαιο και ρίξτε τα αυγά. Βάλτε το στο μάτι της κουζίνας και αφήστε το σε μέτρια ένταση μέχρι να μαγειρευτούν τα αυγά. Με αυτό τον τρόπο το ασπράδι τους θα γίνει πολύ αφράτο και ο κρόκος θα μαγειρευτεί στην εντέλεια. Για να σερβίρετε, βάλτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τη σάλτσα και ακουμπήστε πάνω τα αυγά. Συνοδέψτε με τηγανητή ή ψητή τορτίγια.

Queso Fundido, το μεξικάνικο σαγανάκι με λιωμένο τυρί

Για 4 μερίδες

  • 150 γρ. πικάντικο λουκάνικο (τσορίθο)
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
  • 200 γρ. τσένταρ, κατά προτίμηση παλαιωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 100 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 τορτίγιες

Είναι δύσκολο να βρείτε αυθεντικό μεξικάνικο τυρί στις αγορές μας, γι’ αυτό σας προτείνω ως υποκατάστατο μια μείξη από παλαιωμένο τσένταρ που έχει πιο λευκό χρώμα και μοτσαρέλα που θα δώσει την απαιτούμενη ελαστικότητα. Ξεκινήστε από το τσορίθο. Αφού βγάλετε τη μεμβράνη του, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και σοτάρετέ το σε αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι για αρκετά λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί χωρίς να προσθέσετε λάδι. Στραγγίστε το σε χαρτί κουζίνας και μεταφέρετέ το σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Απλώστε πάνω από το μαγειρεμένο λουκάνικο το τσένταρ και τη μοτσαρέλα και προσθέστε την πιπεριά κομμένη σε λωρίδες ή σε ροδέλες. Βάλτε το σκεύος στον φούρνο, στους 180ο C για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρετε με τορτίγιες ή με νάτσος.

Τάκος με πικάντικο κιμά και τσένταρ

Για 6 μερίδες

Για το μείγμα του κιμά:

  • 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη κόλιαντρο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • 6 μεσαίες τορτίγιες
  • 400 γρ. τσένταρ τριμμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 δόση φρέσκια σάλτσα ντομάτας (η συνταγή παραπάνω), 1 δόση γουκαμόλε (η συνταγή παραπάνω) και 200 γρ. sour cream

Μαγειρέψτε τον κιμά: Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές στο ελαιόλαδο και προσθέστε τον κιμά. Αφήστε για αρκετά λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Ρίξτε μετά τις ντομάτες, τη ρίγανη, τον κόλιαντρο, το κύμινο και την πάπρικα. Αλατίστε και μαγειρέψτε για 30 λεπτά.

Βάλτε 3 τορτίγιες σε ένα ταψί φούρνου και μοιράστε το μείγμα του κιμά. Σκεπάστε με τις υπόλοιπες τορτίγιες και απλώστε το τριμμένο τσένταρ. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180ο C για 10-15 λεπτά. Κόψτε σε μερίδες και πασπαλίστε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Συνοδέψτε με τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας, το γουκαμόλε και τη sour cream.

eatme+

Με το μείγμα του κιμά μπορείτε να ετοιμάσετε τραγανά τάκος ή να τον σερβίρετε με ελαφρώς ζεσταμένες τορτίγιες ή πάνω από νάτσος μαζί με όλα τα συνοδευτικά.

Taquitos με πικάντικο κιμά

Για 6 μερίδες

  • 12 μεσαίες τορτίγιες
  • 1 δόση μαγειρεμένο πικάντικο κιμά (η συνταγή παραπάνω)
  • 200 γρ. τριμμένο τσένταρ
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 1 δόση φρέσκια σάλτσα ντομάτας, 1 δόση γουακαμόλε (οι συνταγές παραπάνω)

Μοιράστε το μείγμα του κιμά και το τσένταρ στις τορτίγιες. Τυλίξτε τες ρολό και πιάστε τις άκρες με οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα. Βάλτε λίγο λάδι στο τηγάνι και τηγανίστε τα ρολά, λίγα κάθε φορά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα, γυρνώντας τα για να μαγειρευτούν από όλες τις πλευρές. Βγάλτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε με τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας και το γουακαμόλε.

Tacos carnitas (τάκος με σιγομαγειρεμένο χοιρινό)

Για 6 μερίδες

Για το χοιρινό:

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 300 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 100 ml χυμός λάιμ
  • 1 κουτ. πικάντικη πάπρικα
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • 18 τραγανά τάκος
  • 2 αβοκάντο ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 δόση φρέσκια σάλτσα ντομάτας ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας (οι συνταγές παραπάνω)
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος κόλιαντρος
  • 2 λάιμ

Κόψτε το χοιρινό σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε το σε μια γάστρα με τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρέψτε το για 2 ώρες στους 170ο C. Εναλλακτικά, μαγειρέψτε το στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1,5-2 ώρες, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, αν δείτε πως στεγνώνει. Ξεψαχνίστε το κρέας με δύο πιρούνια και βάλτε το σε ένα ρηχό ταψί. Ψήστε το στο γκριλ για 7-8 λεπτά. Μοιράστε το κρέας στα τραγανά τάκος, μαζί με το αβοκάντο, το κρεμμύδι και τον κόλιαντρο και συνοδέψτε με τη φρέσκια ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας και λάιμ.

Tostadas με κοτόπουλο και καπνιστές πιπεριές

Για 4 μερίδες

  • 800 γρ. ψιλοκομμένο φιλέτο κοτόπουλου
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 καπνιστές πιπεριές chipotle σε βάζο
  • 200 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • 8 μέτριες τορτίγιες
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 1 δόση γουακαμόλε (η συνταγή παραπάνω)
  • 1 δόση φρέσκια σάλτσα ντομάτας (η συνταγή παραπάνω)
  • 200 γρ. sour cream
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος κόλιαντρος

Βάλτε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα φιλετάκια του κοτόπουλου. Αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για αρκετά λεπτά μέχρι να ροδίσουν και μετά ρίξτε τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ρίγανη και λίγο αλάτι. Μαγειρέψτε για 5-6 λεπτά σε δυνατή ένταση μέχρι να στεγνώσει η σάλτσα του φαγητού.

Βάλτε σε ένα ρηχό τηγάνι λίγο λάδι για τηγάνισμα και τηγανίστε τις τορτίγιες, μία κάθε φορά για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Αφήστε τες σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν. Εναλλακτικά, ψήστε τες στους 180ο C για 7-8 λεπτά.

Μοιράστε το μαγειρεμένο κοτόπουλο στις τραγανές τορτίγιες και σερβίρετε με τη γουακαμόλε, τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας, τη sour cream και τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο.

Μπουρίτος με μοσχαράκι barbacoa

Για 6 μερίδες

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο ή σπαλομίτα)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 3 καπνιστές πιπεριές chipotle σε βάζο
  • 200 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 200 ml χυμός λάιμ
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρος
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • 6 μεγάλες τορτίγιες
  • 100 γρ. μαγειρεμένο καλαμπόκι
  • 2 αβοκάντο ψιλοκομμένα
  • 1 δόση φρέσκια σάλτσα ντομάτας (η συνταγή παραπάνω)
  • Προαιρετικά υλικά για τη γέμιση:
  • 200 γρ. μαγειρεμένο ρύζι parboiled
  • 200 γρ. μαγειρεμένα φασόλια
  • 200 γρ. sour cream

Κόψτε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και σοτάρετέ το στο ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφήστε το αρκετά λεπτά σε δυνατή ένταση μέχρι να πάρει χρώμα και μετά ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λάιμ, τις πιπεριές, τα φύλλα δάφνης, το κύμινο και τον κόλιαντρο. Αλατίστε, προσθέστε μισό λίτρο νερό και μαγειρέψτε σε μέτρια ένταση για 1 ώρα. Βγάλτε μετά τα κομμάτια του κρέατος από την κατσαρόλα και αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Πολτοποιήστε τη σάλτσα και ξαναβάλτε τη στην κατσαρόλα. Ξεψαχνίστε το κρέας και αφήστε το στη σάλτσα μέχρι να το σερβίρετε.

Για να φτιάξετε τα μπουρίτος, απλώστε σε κάθε τορτίγια τα υλικά της αρεσκείας σας με την παρακάτω σειρά: Πρώτα το ρύζι και τα φασόλια, μετά το κρέας, τα αβοκάντο, το καλαμπόκι, τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τέλος τη sour cream. Τυλίξτε ρολό, διπλώνοντας παράλληλα και τις δύο άκρες προς τα μέσα για να μη χυθεί η γέμιση.

eatme+

Αφού κατακτήσετε το πρώτο στάδιο και ετοιμάσετε ωραία αφράτα και νόστιμα μπουρίτος, αν τα τηγανίσετε, θα έχετε τα περίφημα chimichangas, ένα ακόμα διάσημο πιάτο της μεξικάνικης κουζίνας.

φωτογραφίες:iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

πιπεριέςκαλαμπόκιτορτίγιεςσυνταγέςμεξικάνικη κουζίναΜεξικό