Food & Drink|12.07.2020 10:09

Artisanal: Ένα βράδυ στον κηφισιώτικο κήπο-στολίδι

Άντζελα Σταματιάδου

Αν φτιάξεις μια λίστα με τα πιο όμορφα μαγαζιά της Αθήνας δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει το Artisanal. Κάτω από το καλοδιατηρημένο κτίριο των αρχών του περασμένου αιώνα που το στεγάζει, απλώνεται ένας εξαιρετικά στιλάτος κήπος, πνιγμένος στα λουλούδια και στα φυτά. Τώρα που τα τζαμωτά της γυάλινης σέρας έχουν εξαφανίστεί, νιώθεις ακόμη πιο πολύ τυλιγμένος σε πράσινο κουκούλι. Πολύχρωμα πανιά πλέκονται στα δοκάρια πάνω από το γλυκά φωτισμένο μπαρ, γύρω από το οποίο αναπτύσσονται σε διάφορα επίπεδα τα ντιζαϊνάτα stands, τα τραπέζια και οι πολυθρόνες με τα φλοράλ μαξιλαράκια.

Είναι ωραία εδώ. Το εστιατόριο και μπαρ του Φώτη Σεργουλόπουλου και του Βαγγέλη Γερασίμου θαρρείς κουρδίζει ένα εσωτερικό ρολόι. Με το που παίρνεις ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ στο χέρι, με τις ρυθμικές μουσικές να σου χαϊδεύουν τα αυτιά, συγχρονίζεσαι με το ρυθμό του καλοκαιριού. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο πήχης της κουζίνας, που συνδυάζει με γοητευτικότατο τρόπο την οικειότητα του comfort food με πρωτότυπες ανανεωτικές ιδέες, είναι μονίμως ψηλά. 

Τα μπαρμπούνια με κρούστα ψωμιού, πουρέ καρότου και φινόκιο γιαχνί

Ο Δημήτρης Δημητριάδης βρίσκεται στο Artisanal τα τελευταία πεντέμιση χρόνια. Πειραματίζεται με μοντέρνες τεχνικές, με υφές, γεύσεις και αρώματα, αλλά τα πιάτα του έχουν πάντα κάτι που σου μιλάει. Το νιώθεις ήδη από το έξυπνο nigiri-μυδοπίλαφο. Το ρύζι, φουλ στα μυρωδικά, η ντομάτα κονφί και τα μύδια συνθέτουν μια μπουκιά οικεία κι απροσδόκητη, μποστάνι και θάλασσα μαζί. Κι είναι κι εκείνη η γκουρμέ «φέτα μπουγιουρντί», που διασκευάζει πολύ όμορφα ένα πιάτο ταβέρνας που δε χρειάζεται συστάσεις. Η πλούσια κρέμα φέτας είναι σκεπασμένη με βρώσιμο φύλλο ασημιού – το... «αλουμινόχαρτο»– και κεντημένη με με ψιλοκομμένο αγγουράκι, λιαστό ντοματίνι και πράσινο τσίλι: ένα πιάτο ραφινάτο και πιο-ελληνικό-δε-γίνεται. Όσο για την ανοικτή πίτα σχάρας με πουρέ μελιτζάνας, ελληνικό βουβαλίσιο τυρί, προσούτο, ρόκα και λίγο τηγανητό τραχανά (ένα υλικό που ο ο σεφ πάντα βρίσκει τρόπους να εντάξει στα πιάτα του), παρότι δεν έχει την ίδια δυναμική, είναι μια καλή επιλογή για όσους προτιμούν κάτι πιο ρουστίκ.

Περνώντας στα κυρίως πιάτα, το καταπράσινο ριζότο-σπανακόριζο με σουπιά και τρίμμα αυγοτάραχου, ανάλαφρο, άκρως καλοκαιρινό, μοσχοβολάει. Αλλά εκείνο που κλέβει την παράσταση είναι το θαυμάσιο, ζουμερό μπαρμπούνι με την τραγανή κρούστα ψωμιού με ελιά, που σερβίρεται με γλυκοφάγωτο πουρέ καρότου, καρυκευμένο με λίγο κύμινο, και φινόκιο γιαχνί. Αν προτιμάτε κρέας, σας προτείνω το γιουβέτσι. Με τρυφερή ταλιάτα αρνιού και ντοματο-ριγανάτο κριθαράκι, που ενισχύεται με λίγη κρέμας λιαστής ντομάτας, είναι βαθιά νόστιμο.

Η Σεράνο

Το επιδόρπια του ζαχαροπλάστη Γιώργου Θυμιάκου κλείνουν γλυκά το δείπνο. Ξεχωρίζω το «Artisanal σουμάδα», με namelaka σουμάδας, που αξιοποιεί όμορφα ένα αγαπημένο ελληνικό τραταμέντο, φινετσάτο βερίκοκο μαγειρεμένο σε σιρόπι, καραμελωμένο κραμπλ λεμονιού, μπισκότο λεμονιού και παγωτό βανίλια. Είμαι σίγουρη όμως ότι οι σοκολατόφιλοι θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την Σεράνο, με κρεμέ σοκολάτας, πραλίνα από κακάο, ντακουάζ σοκολάτας και αρωματικό σορμπέ κεράσι.

Artisanal Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ.: 2108086111. Ωράριο λειτουργίας: Kαθημερινά, εκτός Δευτέρας, 10:00 - 02:00. Μέσο κόστος κατ' άτομο: € 35-45.

ελληνική κουζίναεστιατόριοΦώτης ΣεργουλόπουλοςΚηφισιά