Food & Drink|23.07.2020 12:49

5 διαφορετικές ιδέες με μαρμελάδα!

Βαγγέλης Δρίσκας

Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν κάνει αυτό τον μήνα την εμφάνισή τους στην αγορά. Μπαίνοντας στην κουζίνα για να φτιάξουμε τις φετινές μαρμελάδες με τα καλοκαιρινά φρούτα, θα ανακαλύψουμε ότι όλο και κάποιο βάζο μαρμελάδας θα έχει μείνει στο ράφι περιμένοντας να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τη χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας, παρόλο που η γλυκιά της γεύση ίσως μας φαίνεται περιοριστική.

Μαζί με άλλα υλικά, όπως η σόγια σος, το μπαλσάμικο, ο χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού, μπορεί άνετα να γίνει από μαρινάδα, σάλτσα ή γλάσο για κρέας μέχρι ντρέσινγκ για σαλάτες. Σας δίνω λοιπόν κάποιες ιδέες για να εμπνευστείτε και να αρχίσετε να αδειάζετε σιγά σιγά τα παλιά βαζάκια για να φτιάξετε τις καινούργιες μαρμελάδες της χρονιάς.

Σάλτσα για παγωτό

Ανακατέψτε 3 κουταλιές μαρμελάδα με 2 κουταλιές νερό και 2 κουταλιές ουίσκι ή ρούμι. Σερβίρετέ τη με παγωτό ή με παγωμένα επιδόρπια. Ταιριάζει πολύ επίσης, μεταξύ άλλων, με σοκολατένια γλυκά, σουφλέ ή μπράουνις.

Μαρινάδα και σάλτσα για πουλερικά

Ανακατέψτε 2 κουταλιές μαρμελάδα με 1 κουταλιά μουστάρδα, 2 κουταλιές σουσάμι, 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο και 2 κουταλιές σόγια σος. Αλατίστε και προσθέστε λίγη ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. Αλείψτε κρέατα για ψήσιμο στη σχάρα ή στο γκριλ, όπως πανσέτα, φιλέτο κοτόπουλου, ψαρονέφρι, χοιρινές μπριζόλες ή φιλέτο γαλοπούλας.

Μαρινάδα και γλάσο για ψητό χοιρινό

Για ένα κιλό χοιρινό υπολογίστε 5-6 κουταλιές μαρμελάδα. Ανακατέψτε τες με 1 κουταλιά μέλι και 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ. Αλείψτε με το μείγμα αυτό εξωτερικά ένα κομμάτι χοιρινό πριν το ψήσετε στον φούρνο και ψήστε το σύμφωνα με τη συνταγή σας. Εναλλακτικά, αν έχετε ένα μεγάλο κομμάτι χοιρινό με πέτσα, όταν ψηθεί, αλείψτε το με αυτό το μείγμα και ξαναβάλτε το στον φούρνο για 10-15 λεπτά για να γλασάρει. Ο συνδυασμός μαρμελάδας και τζίντζερ θα σπάσει την έντονη λιπαρότητα και θα αρωματίσει και θα γλυκάνει το κρέας.

Ντρέσινγκ για σαλάτες

Αυτό το ντρέσινγκ είναι ιδανικό για πικρά σαλατικά, ή για σαλάτες που έχουν λευκά τυριά, όπως κατσικίσιο, φέτα, ξινομυζήθρα, αλλά και παντζάρια, πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε 2 κουταλιές μαρμελάδα με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μπαλσάμικο, λίγο αλάτι και ξερό βασιλικό.

Δροσερό γλυκό με γιαούρτι

Ανακατέψτε 2 κεσεδάκια γιαούρτι με 4 κουταλιές μαρμελάδα. Σπάστε μπισκότα πτι-μπερ ή digestive σε μικρότερα κομμάτια ή τρίψτε τα στο πολυμίξερ. Βάλτε λίγα μπισκότα σε ένα ποτήρι ή ένα μπολ, ρίξτε λίγο από το μείγμα γιαουρτιού, άλλη μία στρώση μπισκότα και ξανά το μείγμα. Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο 1 ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρετε.

Πηγή: eat me Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

συνταγέςφρούταμαρμελάδα