Food & Drink|20.07.2020 11:40

Πιπεριά, μια Λατινοαμερικάνα στην κουζίνα μας

Βαγγέλης Δρίσκας

Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες πιπεριάς σε όλο τον κόσμο. Από τις γλυκές στρογγυλές πράσινες ή χρωματιστές μέχρι τις στενόμακρες πράσινες κέρατα ή τις κόκκινες Φλωρίνης και τις δεκάδες ποικιλίες καυτερής πιπεριάς. Τώρα το καλοκαίρι είναι η εποχή για υπαίθριες πράσινες ή κόκκινες για τα γεμιστά μας, για τις τοματοπιπεριές με την έντονη σάρκα, ιδανικές για σαλάτα ή τουρσί, και τις πιπεριές κέρατα και Φλωρίνης, που είναι ό,τι καλύτερο για τηγάνι και για ψήσιμο στη σχάρα.

Διαλέγουμε τις πιο σφιχτές και γυαλιστερές. Το χρώμα εξαρτάται από το είδος τους και το πόσο ώριμες είναι. Τις διατηρούμε για λίγες μέρες σε χάρτινη σακούλα στο συρτάρι με τα λαχανικά.

Ψητές πιπεριές για τα μαγειρέματά μας

Μια ωραία ιδέα είναι να τις ψήσετε στον φούρνο στους 180ο C για 20-30 λεπτά και μετά να τις κλείσετε σε ένα δοχείο ή σακουλάκι τροφίμων για να ιδρώσουν. Αφού τις ξεφλουδίσετε και πετάξετε κοτσανάκια και σπόρους, μπορείτε να τις διατηρήσετε σε ένα βάζο με λίγο ελαιόλαδο για τα καλοκαιρινά σας μαγειρέματα. Στη συντήρηση μένουν 1 βδομάδα, στην κατάψυξη 2-3 μήνες.

Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες πιπεριάς σε όλο τον κόσμο / φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Τα απρόβλεπτα πιάτα

Οι πιπεριές δίνουν χρώμα και γεύση σε όποια συνταγή χρησιμοποιηθούν. Έχουν έντονη γεύση και μπορεί να κυριαρχήσουν σε ένα πιάτο, οπότε η χρήση τους θέλει μέτρο. Είναι ιδανικές για αλμυρή μαρμελάδα και τσάτνεϊ με τα οποία θα συνοδεύσουμε τυριά. Παλιά έκανα και ένα γλυκό του κουταλιού με χρωματιστές πιπεριές που το αρωμάτιζα με πορτοκάλι και το είχα ως συνοδευτικό σε παγωτό και γλυκά με λευκές κρέμες. Δοκιμάστε τες γεμιστές με τυριά, τηγανητές ή ψητές, πολτοποιήστε τες με ψωμί, ελαιόλαδο, καρύδια και λίγο ξίδι όπως κάνετε και τη σκορδαλιά. Οι καυτερές πιπεριές ανεβάζουν τις γεύσεις ενός πιάτου, πειραματιστείτε με μικρές ποσότητες μέχρι να τις συνηθίσετε.

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

μαγειρικήπιπεριές