Food & Drink|25.07.2020 11:55

Καρπούζι: Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με νέα ματιά

Βαγγέλης Δρίσκας

Έχει σημασία πώς διαλέγουμε το καρπούζι. Πρέπει να έχει λαμπερή φλούδα και να είναι βαρύ σχετικά με τον όγκο του. Ελέγξτε το κοτσανάκι του. Αν είναι πράσινο, τότε κόπηκε σχετικά άγουρο, ενώ, αν είναι πιο κίτρινο και σχεδόν ξερό, κόπηκε ώριμο. Όλα τα καρπούζια έχουν ένα σημάδι στην πλευρά που ακουμπούσαν στο χώμα. Θα πρέπει να είναι κίτρινο, ένδειξη πως το καρπούζι είναι ώριμο. Χτυπήστε το σε αυτό το σημείο με το χέρι σας, θα πρέπει να ακούσετε έναν βαθύ ήχο.

Είναι ιδανικό φρούτο για ενυδάτωση. Περιέχοντας 92% νερό, το καρπούζι είναι το πιο νόστιμο φυσικό ενυδατικό φρούτο για επιδερμίδα και μαλλιά. Περιέχει αρκετή βιταμίνη Α και C, ελάχιστες θερμίδες και περισσότερο λυκοπένιο από τις ντομάτες! Επίσης, περιλαμβάνει ποτάσιο, που είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης για να καταπολεμηθούν η κούραση και οι κράμπες.

Το καρπούζι μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους στην κουζίνα μας. Καρπούζι και φέτα είναι ο ορισμός του ελληνικού καλοκαιριού. Το έχετε δοκιμάσει όμως και σε σαλάτες με ντομάτα και βασιλικό ή δυόσμο; Αυτό το κάνουν σε όλη τη Μεσόγειο. Στη Νότια Αμερική φτιάχνουν μια δροσερή σάλτσα με ψιλοκομμένο καρπούζι, τσίλι πιπεριές, λάιμ και κόλιαντρο για να συνοδέψουν θαλασσινά και ψητό κρέας. Στο Μεξικό το δοκίμασα με αλάτι και τσίλι πιπεριά και ήταν αριστούργημα. Το πιο πρωτότυπο γλυκό πάντως με καρπούζι είναι η καρπουζένια Φολεγάνδρου (την κάνουν και στη Μήλο και στην Κίμωλο), ένα κέικ αρκετά υγρό που φτιάχνεται με τον χυμό και την ψίχα από μικρά άνυδρα και πεντανόστιμα νησιώτικα καρπούζια.

Μην πετάξεις τίποτα: Ακόμα και οι φλούδες του μπορούν να γίνουν ένα ωραιότατο τουρσί, που ταιριάζει πολύ σε σάντουιτς, σε σαλάτες με λάχανο, αλλά και με θαλασσινά και παστά ψάρια. Έτσι το φτιάχνουν σε πολλές χώρες, κυρίως στην Αμερική και στη βόρεια Ευρώπη.

Ένα καρπούζι για Guinness: Το 2013 στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών ο Κρίστοφερ Κεντ καλλιέργησε ένα καρπούζι βάρους 159 κιλών που έμεινε στην ιστορία ως το βαρύτερο καρπούζι όλων των εποχών.

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

φρούτοχρήσιμες συμβουλέςκαρπούζιμαγειρική