Food & Drink|03.08.2020 11:10

Στο νέο μπαρ του Πειραιά νιώθεις σαν σε νησί

Άντζελα Σταματιάδου

Το όνομα για το μπαρ που άνοιξαν αυτό το καλοκαίρι στη Μαρίνα Ζέας ο Θάνος και ο Γιάννης Σεμιτέκολος και ο Mιχάλης Καρκαβίλας το εμπνεύστηκαν από μια μικρή, γραφική παραθαλάσσια πόλη της δυτικής Πορτογαλίας με θεόρατα κύματα, για χάρη της οποίας πολλοί τολμηροί σέρφερ αφήνουν για λίγο Καλιφόρνια και Χαβάη. Εκεί, στη Ναζαρέ, ο Βραζιλιάνος Ροδρίγκο Κόξα κατάφερε ισορροπήσει πάνω σε ένα γιγάντιο κύμα 24,38 μέτρων, κάνοντας το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ.

Το πειραιώτικο Νazaré κρύβεται πίσω από τα μαγαζιά που βλέπουν στα κότερα, στο πάνω διάζωμα της Μαρίνας Ζέας. Μπορεί να μην έχει τη θάλασσα στα πόδια του, είναι όμως συντονισμένο με το πνεύμα του ωκεανού· κι έναν τρόπο ζωής μποέμικο και λιοκαμμένο. Πίσω από τους μπαρτέντερ βλέπεις πολύχρωμες, ζωγραφισμένες στο χέρι σανίδες της Wahene, φωτογραφίες με σέρφερς από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα, Μαορί και καλιφορνέζικες μπάντες. Και το στενάκι που το φιλοξενεί μοιάζει με σοκάκι νησιού.

Σ΄ αυτό το ανέμελο, χαλαρό street - beach bar, ο κόσμος κάθεται στα λευκά πεζούλια, στα παγκάκια παραπέρα και στα ψηλά και χαμηλά τραπέζια που γίνονται ένα με αυτά του «αδερφού» μπαρ Rockfellas (εκεί που τώρα είναι το Νazaré ήταν η αποθήκη του) με το οποίο μοιράζονται τις ίδιες μουσικές. Πάνω από το κεφάλι σου κρέμονται σειρές από φωτάκια. Στο χέρι σου έχεις (κατά πάσα πιθανότητα) ένα πήλινο ποτήρι με σκαλιστό το πρόσωπο κάποιου από τους αρχαίους θεούς της Πολυνησίας.

Στο μικρό κατάλογο φιγουράρουν τέσσερα καλοκαιρινά κοκτέιλ, που υπογράφουν o Θοδωρής Μαλαματίνας και ο Στέλιος Μποράκης. Όποιος δεν υποκύψει σε ένα Dirty Lickings, με ρούμι, καρύδα, ginger beer και λίγο τσίλι, που του δίνει μια ελαφρώς καυτερή επίγευση ή ένα Smuggler’s Mug, επίσης με βάση το ρούμι, passion fruit, καρύδα, βανίλια και λάιμ, μπορεί να διαλέξει κάποιο ρούμι, τεκίλα ή μεσκάλ. Ή να δοκιμάσει μια από τις δύο «τροπικές» μπίρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας Blame the Sun.

Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με δυο πιάτα που έρχονται από το σε απόσταση αναπνοής Hams & Clams (είναι ακριβώς απέναντι): τάκος με γαρίδες και μοσχάρι, pico de gallo, guacamole και μια πράσινη σαλατίτσα και μπέργκερ με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και γαρίδες. Κι αν θέλετε, να φύγετε με ένα από τα T-shirts της ελληνικής, εξειδικευμένης στο σέρφινγκ εταιρίας Kyma Surflife που θα δείτε να φοράει κι η ομάδα του μπαρ, τα οποία διατίθενται προς πώληση.

Nazaré Surf Bar Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς. Καθημερινά 6 μ.μ. - 2 π.μ., Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 4 π.μ.

σέρφερκοκτέιλμπαρσέρφινγκ