Food & Drink|22.12.2018 12:11

Nόστιμες στάσεις στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

ΠΡΩΙΝO

Local

Κλασάτο και ανοιχτόκαρδο, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, είναι ένα πολύ καλό spot για να αρχίσετε τη μέρα σας ευχάριστα. Εξαιρετικός καφές και μια πολύ εκφραστική πρωινή κουζίνα που σερβίρει από αυγά μάτια σε κρέμα τρούφας με guanciale και φρέσκια σαλάτα μέχρι steak sandwich με γραβιέρα Νάξου, αλλά και το περίφημο Αρμενοβίλ με κρέμα καραμέλας και φρέσκα μύρτιλα. (Παλαιών Πατρών Γερμανού 17, τηλ. 6948654622).

Ambrosia

Στη διακριτικά πολυτελή σάλα του, με τη ζέστη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι άνθρωποι του Hyatt Regency Thessaloniki, ο σεφ Απόστολος Αλτάνης και η ομάδα του ετοιμάζουν κάθε πρωί ένα εντυπωσιακό και υπερπληθωρικό μπουφέ που αξίζει τη μετακίνηση από την πόλη. Στιγμιότυπα με αναφορές στην παράδοση, εξαιρετικά αυγά και πολύ καλοφτιαγμένα ψωμιά που βγαίνουν από τον φούρνο της ανοιχτής κουζίνας κλέβουν την παράσταση. (13ο χιλ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Περαίας, τηλ. 2310401234).

BRUNCH 

Mahalo Civilized Food

Μπορεί να σας θυμίζει κάτι το όνομα, γιατί το food truck του έκανε πολλές εμφανίσεις στους δρόμους της συμπρωτεύουσας πριν γίνει κανονικά και με τον νόμο εστιατόριο. Βρίσκεται πλέον στον παλιό Φραγκομαχαλά, είναι έξω καρδιά και φιλόξενο, και κάθε Κυριακή μαζί με το γειτονικό μπαρ, Γορίλας, διοργανώνουν θεματικά brunch που κάνουν μεγάλο σουξέ. (Βεροίας 5, τηλ. 6977590306).

LUNCH

Χαρούπι

Σύγχρονη κουζίνα με κρητικό πρόσημο σε ένα πανέμορφο μπιστρό στα Λαδάδικα. Ο Μανώλης Παπουτσάκης πατάει στη μαγειρική παράδοση του νησιού του, δημιουργώντας ένα μοντέρνο μενού που μας αρέσει ιδιαίτερα. Δοκιμάστε τις υπέροχες, κυδωνάτες, τηγανητές πατάτες του με στάκα, θυμάρι και τριμμένη γραβιέρα και το τσιγαριαστό αρνί στιφάδο με σκιουφιχτά από χαρουπάλευρο (Δόξης 4, Λαδάδικα, τηλ. 2310526262).

Clochard

Πασίγνωστο και πολυαγαπημένο, το εστιατόριο των Γιώργου και Αλέξανδρου Βασίλογλου είναι all time classic. Τα μεσημέρια λάμπει από έξτρα ενέργεια αλλά και την αστική ευγένεια παλαιάς κοπής των ιδιοκτητών του, που μεταφέρεται και στο νοστιμότατο φαγητό του. Οι θαυμάσιοι λαχανοντολμάδες του σπάνια λείπουν από κάποιο τραπέζι. Τελευταία όμως βλέπει την ελληνική κουζίνα με μια δημιουργικότερη μάτια που αποτυπώνεται με πολύ σωστή αναλογία στο μενού. (Προξ. Κορομηλά 4, τηλ. 2310239805).

APERITIVO 

Noell

Μπορεί να μοιάζει, αλλά το Noell της συμπρωτεύουσας δεν είναι μια κόπια της αθηναϊκής εκδοχής του. Και εδώ, πάντως, όλες τις ώρες γίνεται… των Χριστουγέννων. Θα πιείτε καλοφτιαγμένα cocktails και συνοδεύοντάς τα με το φαγητό που ετοιμάζουν ο Κωνσταντίνος Συμεωνίδης και ο Αργύρης Αγλαμίσης. (Παλαιών Πατρών Γερμανού 13, τηλ. 2310231260).

Vogatsikou3

Το μπαρ του Γιάννη Κέδε σερβίρει κορυφαία aperitivo, παίζει μουσικές που ανεβάζουν το ντίμερ της διάθεσης και δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα για αυτή την ώρα που θέλει κάποιος να αποφορτιστεί με ένα εξαιρετικό ποτό ή cocktail στο χέρι. (Βογατσικού 3, τηλ. 2130222899). 

DINNER

Salonica

Η επιστροφή του Σωτήρη Ευαγγέλου στη Θεσσαλονίκη μετά από είκοσι χρονιά συνέπεσε με το ντεμπούτο του ανακαινισμένου και εμβληματικού Makedonia Palace. Ήταν μια ευτυχής συγκυρία. Στο κομψό εστιατόριο του ξενοδοχείου, απολαμβάνουμε τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα ενός σπουδαίου μάγειρα που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να μας εντυπωσιάζει με πιάτα υψηλού επιπέδου, βαθιάς νοστιμιάς και φινέτσας. (Λεωφ. Αλεξάνδρου 2, τηλ. 2310897197). 

Το Μανιτάρι

Στο εστιατόριο του Γιάννη Ζιάγκα και της Νίκης Τσερέπη, η νοστιμιά έχει τον πρώτο λόγο. Δεν έγινε τυχαία ένα από τα αγαπημένα των foodies της Θεσσαλονίκης. Η κουζίνα του Δημήτρη Παμπόρη, που έχει τη γευστική επιμέλεια, είναι πληθωρική με comfort DNA και αντλεί υλικό από την παράδοση, η οποία μετατρέπεται με δημιουργική διάθεση σε πεντανόστιμα πιάτα. (Θ. Σοφούλη 57, Καλαμαριά, τηλ. 2310415289).

Κείμενο: Τάσος Μητσελής

Πηγή: Eatme Δεκεμβρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

Θεσσαλονίκη