Food & Drink|04.08.2020 17:44

H «Γρανάδα» της Αθήνας, της ρακής και του μεζέ

Newsroom

Δεν πάει πολύς καιρός που άνοιξε στην Μιλτιάδου. Ταμπέλα δεν έχει, αλλά είναι εύκολο να το βρεις. Είναι το καφενείο-ρακάδικο με τα χρωματιστά ανδαλουσιανά πλακάκια στην πρόσοψη και στο μπαρ, που αραδιάζει στον κάθετο στην Αιόλου πεζόδρομο μαρμάρινα τραπέζια και καρέκλες με ψαθάκι. Εκεί, ανάμεσα σε τοίχους σταμπαρισμένους με γκραφίτι και μαγαζιά με βαφτιστικά και λευκά είδη, το Γρανάδα, πίσω από το οποίο βρίσκεται η ομάδα του Praxitelous Bar, μαζεύει παρέες κάθε ηλικίας, για ούζα και τσίπουρα, για ρακή ή παριανή σούμα, για μπίρες και σαγκρία και τον απαραίτητο μεζέ. Και κάτι ανεπαίσθητα σπανιόλικο πλανιέται στον αέρα.

Όντως αφορμή για τη δημιουργία του Γρανάδα υπήρξε ένα road trip από το Άμστερνταμ στην Ανδαλουσία και μια στάση σε ένα παλιομοδίτικο τοπικό στέκι, με μπίρες, μεζέδες και συνοδευτικές ιστορίες να πηγαίνουν σύννεφο και ντόπιους και ξένους να γίνονται μια παρέα. Kάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί και σ’ έναν ελληνικό καφενέ. Σ’ όλη τη Μεσόγειο δεν πίνεις ξεροσφύρι. Μπροστά σου έχεις μικρά πιατάκια που μπαίνουν στη μέση και μοιράζονται: αυτό το «μπουκιά, γουλιά, κουβεντολόι» είναι κάτι σαν κοινό DNA. Ο Δημήτρης Αρσενίδης που έχει επιμεληθεί το μενού προτείνει πολλά και διάφορα σ’ αυτή τη λογική.

Το φαγητό είναι μεσογειακό, εστιάζοντας περισσότερο στην Ελλάδα και στην Ισπανία κι οι τιμές πολύ τίμιες (τα πιάτα κοστίζουν από €3,5 μέχρι €9). Μπορείτε λοιπόν να βάλετε στη σέντρα μια παρτίδα αλοιφές (ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, χούμους και τυροκαυτερή), γαύρο μαρινάτο ή χταπόδι με φάβα, που του προσθέτουν λίγη μαρμελάδα κάπαρης. Και να συνεχίσετε με εμπανάδας, τραγανά πιτάκια δηλαδή, γεμιστά με γαρίδα και τσορίθο, που τα συνοδεύουν με ρομέσκο, μια καταλάνικη σάλτσα πιπεριάς, αλλά και κροκέτες μπακαλιάρου, κροκέτες με χαμόν ή με αρνί, καθώς επίσης και το ψαρονέφρι με τη ρεβιθάδα, καρυκευμένη με μπόλικα μπαχαρικά. Έχετε, τέλος, υπόψη ότι το Σεπτέμβριο έχουν σκοπό να ξεκινήσουν και live, από ρεμπέτικα και jazz μέχρι φλαμένγκο.

Γρανάδα Μιλτιάδου 11, Aθήνα, 21 0325 0090. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 14.00 -00.00. Κυριακή κλειστά. Το κατάστημα θα κλείσει για το καλοκαίρι από τις 8 έως τις 19 Αυγούστου.

καφενείοτσίπουρομεζέδεςμεζεδοπωλείο