Food & Drink|10.09.2020 11:47

3 τρόποι να καθαρίσετε το φαγητό που κόλλησε στην κατσαρόλα

Newsroom

Μπορεί να φταίει μια κουβέντα στο τηλέφωνο που τράβηξε λίγο παραπάνω, να πιαστήκατε με άλλες δουλειές ή απλά να ξεχαστήκατε. Το φαγητό που είχατε βάλει στη φωτιά άρπαξε και τώρα βλέπετε τον μαύρο πάτο της κατσαρόλας και... σας πιάνει απελπισία. Υπάρχει λύση. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να την αφήσετε να μουλιάσει για ένα μισάωρο και είτε με μια ξύλινη κουτάλα/σπάτουλα είτε με ένα βουρτσάκι να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του φαγητού. Όσα παραμένουν επίμονα κολλημένα στο σκεύος, καθαρίστε τα με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους, χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε συνήθως διαθέσιμα στην κουζίνα σας κι αποφεύγοντας τα βαριά καθαριστικά.

Ο συνδυασμός ξυδιού και μαγειρικής σόδας αποδεικνύεται σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ αποτελεσματικός. Ρίξτε στην... επίμαχη κατσαρόλα μισό ποτήρι λευκό ξύδι και μια με δύο κουταλιές μαγειρικής σόδας και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για δέκα περίπου λεπτά. Στη συνέχεια τρίψτε την καμμένη επιφάνεια με το σφουγγαράκι από τη συρμάτινη πλευρά του και ξεβγάλτε με νερό. Αν υπάρχουν σημεία όπου τα καμένα αντιστέκονται ακόμη, καλύψτε τα με μια «πάστα» από μαγειρική σόδα και ξίδι και αφήστε την να δράσει για μισή ώρα. Τρίβοντάς τα μετά με ένα βουρτσάκι θα εξαφανιστούν.

φωτογραφία: Adam Dachis (Unsplash)

Και το λεμόνι αποδεικνύεται εξίσου καλός σύμμαχος στη μάχη με το κολλημένο φαγητό. Βράστε στην κατσαρόλα που θέλετε να καθαρίσετε για πέντε λεπτά ένα φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα με δύο λεμόνια κομμένα σε τέταρτα και ένα φλιτζάνι νερό) στο οποίο έχετε προσθέσει δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αφού τη βγάλετε από το μάτι της κουζίνας,  ξύστε τα καρβουνιασμένα υπολείμματα με μια ξύλινη σπάτουλα ή τρίψτε τα με το σύρμα. Αν χρειαστεί, επαναλάβετε τη ίδια διαδικασία μια φορά ακόμη.

Ένας τρίτος τρόπος, αρκετά εύκολος, είναι να χρησιμοποιήσετε είτε σκόνη είτε μια ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων. Καλύψτε την καμένη επιφάνεια με λίγο νερό κι αφήστε το να βράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και είτε προσθέστε τη σκόνη και τρίψτε με το συρμάτινο μέρος από το σφουγγαράκι, είτε φορώντας τα γάντια σας, τρίψτε μια ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων στο επίμαχο σημείο μέχρι να λιώσει. Καθαρίστε μετά την κατσαρόλα με απορρυπαντικό πιάτων και θα αστράφτει σαν καινούργια.

συμβουλέςφαγητό