Food & Drink|25.12.2018 12:01

Χριστούγεννα, καιρός για ρόδι!

Newsroom

Το λαμπερό κόκκινο χρώμα του, οι πολυάριθμοι σπόροι του κι ο κάλυκας –με τη μορφή κορόνας– στη βάση του έκαναν το ρόδι ένα από τα πλέον συμβολοποιημένα φρούτα στην ανθρώπινη ιστορία. Ήδη από την αρχαία Ελλάδα ταυτίστηκε με τη ζωή και την αναγέννηση. Στη σύγχρονη εποχή συνδέεται με την καλοτυχία και την ευημερία, γι’ αυτό και σπάμε ένα ρόδι στο κατώφλι των σπιτιών την Πρωτοχρονιά.

Πέραν όμως των συμβολισμών του, εκτιμάται πολύ για τις θρεπτικές του ιδιότητες, όντας πολύ πλούσιο σε βιταμίνες C και Κ, σε κάλιο και φυλλικό οξύ. Θεωρείται ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, εξαιρετικό για την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς, αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες.

Το φρέσκο ρόδι σε σπόρους χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα, όπως σε σαλάτες, πιλάφια ή κρεατικά, καθώς και στη ζαχαροπλαστική, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι παραγωγοί δημιουργούν προϊόντα βασισμένα στο ρόδι, όπως φρέσκους τυποποιημένους χυμούς ή συμπυκνωμένους σε σιρόπι, μαρμελάδες, dressing, chutney και λικέρ. 

Μπάρμπεκιου σως - Ωδή στο Ρόδι, κτήμα Πούτα

Η Ωδή είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που παράγει μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων (100% βιολογικό χυμό, μαρμελάδες, γλυκά, chutney και dressing), όλα φτιαγμένα με τα βιολογικά ρόδια που καλλιεργεί στο ιδιόκτητο Κτήμα Πούτα στην Ελασσόνα. Η χειροποίητη BBQ sauce τους είναι πολύ πλούσια, με πολύ πυκνή υφή, έντονα αρώματα και αρκετά πικάντικη. Περιέχει χυμό ροδιού, χυμό σταφυλιού, λευκό ξίδι, πούλπα ροδιού, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, κόλιανδρο, μουστάρδα, πάπρικα γλυκιά και καυτερή, μαύρο πιπέρι και κάρι.

Η γλυκιά γεύση της οφείλεται στον φυσικό χυμό σταφυλιού. Δεν περιέχει ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ουσία, ούτε συντηρητικά, χρωστικές ή άλλα πρόσθετα. Είναι κατάλληλη για μαρινάρισμα και γκλασάρισμα κρεάτων, ταιριάζει άψογα με πιάτα με ψητά κρέατα και αλλαντικά. Μπορεί ακόμη να προστεθεί σε σάλτσες και dressing για να ενισχύσει τη γεύση τους.

Μαγικό Παντοπωλείο (Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 81, Χαλάνδρι, τηλ. 2106839590). Ενδεικτική τιμή: €3,80

Vinaigrette από ρόδι - Mina's Sauces

H Ρέτα Μπασακίδου, τεχνολόγος τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, έχοντας εργαστεί αρκετά χρόνια στον χώρο των τροφίμων, αποφάσισε να φτιάξει μια σειρά με δικά της προϊόντα. Πιστεύοντας στη γευστική γέφυρα των Ελλήνων ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, δημιουργεί βινεγκρέτ με χυμούς φρούτων, μαρμελάδες και αρωματικά λαδόξιδα. Τα απλά αλλά τόσο καλοφτιαγμένα προϊόντα της τα κλείνει σε συσκευασίες εξαιρετικής αισθητικής, που γεφυρώνουν τη νοσταλγία άλλων εποχών με τη σύγχρονη αντίληψη περί ρομαντισμού.

Η βινεγκρέτ με χυμό ροδιού, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λευκό μπαλσάμικο ξίδι έχει πολύ ισορροπημένη γεύση και πολύ λεία υφή, λόγω της πολύ καλής ομογενοποίησης των υλικών της. Είναι ιδανική για σαλάτες με πράσινα λαχανικά, καρότα και πατάτες, ταιριάζει όμως όμορφα και με πιάτα θαλασσινών –όπως για παράδειγμα τα καλαμαράκια και το χταπόδι–, και με τερίνες ή πατέ άσπρων κρεάτων, όπως λόγου χάριν κουνελιού.

Yoleni’s (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ. 2122223623, και στο e-shop www.yolenis.com). Ενδεικτική τιμή: €4,15

Chutney ροδιού - Το Φίλεμα της Λέλας

Ο Γιώργος και η Σοφία από το Κιάτο αποφάσισαν να τιμήσουν το φίλεμα της μητέρας τους, Λέλας, και να βρουν τους κρίκους που θα μετέφεραν αυτή την πραγματικότητα του ελληνικού κεράσματος στην επόμενη γενιά των παιδιών τους. Έτσι δημιούργησαν μια μονάδα παραγωγής «φιλεμάτων» –από μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σάλτσες μέχρι chutney–, διατηρώντας τη γνώση της παράδοσης στον τρόπο που τα παράγουν.

Μήλο 25%, κρεμμύδι, χυμός σταφυλιού, χυμός ροδιού 13%, ξίδι από κρασί, ντομάτες, ηλιέλαιο, μέντα, άνηθος, σκόρδο κι αλάτι ενορχηστρώνονται για να δημιουργήσουν ένα chutney με πολύπλοκη γεύση και πολυεπίπεδα αρώματα που διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες. Είναι κατάλληλο να συνοδεύσει τυριά, ψητά κρέατα ή λαχανικά και ανεβάζει γευστικά σάντουιτς και σαλάτες. Θα το πρότεινα ακόμη για ένα ελληνικής εκδοχής ceviche με ψάρια και θαλασσινά ή για μια σαλάτα οσπρίων.

Degustation, Κουμπάρη 5, Κολωνάκι, τηλ. 2103627744. Ενδεικτική τιμή: €6,40

Λικέρ Grenade - ΕΒΑ

Φρέσκο αρωματικό λικέρ από την Ελληνική Βιομηχανία Απόσταξης. Παράγεται στις εγκαταστάσεις της στη Μυτιλήνη, ακολουθώντας με ακρίβεια τις διαδικασίες εκχύλισης και ψυχρού φιλτραρίσματος με ενδιάμεσα διαστήματα ξεκούρασης. Το Grenade είναι μια φυσική γρεναδίνη με βαθύ κόκκινο χρώμα που οφείλεται αποκλειστικά στις βαφικές ιδιότητες της ποικιλίας Wonderful και αναδεικνύει τη χαρακτηριστική γλυκύτητα της ποικιλίας Accο. Φτιάχνεται από 100% φυσικό χυμό ελληνικών ροδιών, που συλλέγει από περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας η οικογένεια Χριστοδούλου, η οποία εδώ και εξήντα χρόνια κυριαρχεί στον χώρο της συλλογής και της τυποποίησης ελληνικών φρουτοχυμών και πούλπας. 

Πίνεται σκέτο, ως κέρασμα, ή συνδυασμένο με ένα τόνικ ή με κάποιο ξηρό αφρώδες κρασί. Και βέβαια, είναι εξαιρετικό συστατικό για την παρασκευή cocktail. Διατίθεται σε όμορφες, κομψές φιάλες σε συσκευασίες των 50 ml, των 100 ml και των 500 ml και ο αλκοολικός του βαθμός είναι 20% vol.

Εrmou Spirits Cava Pittaras (Ερμού 90, Αθήνα, τηλ. 2103229999) και σε πάρα πολλές άλλες κάβες. Πληροφορίες για τα σημεία πώλησης στο http://www.eva-distillery.gr/ Ενδεικτική τιμή: €14

Πετιμέζι ροδιού - Δρύπες

Το πετιμέζι είναι ο πολύ συμπυκνωμένος χυμός του ροδιού και αποτελεί το νέκταρ αυτού του φρούτου. Η οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς Δρύπες, που καλλιεργεί βιολογικά την αυθεντική ποικιλία ροδιάς Ερμιόνης, παράγει αυτό το μικρό ελιξίριο, το πετιμέζι, με απόλυτο σεβασμό στην πρώτη ύλη. Ο χυμός συμπυκνώνεται σε κενό (vacuum) σε χαμηλές θερμοκρασίες 35-40 °C, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα τα συστατικά του, πετυχαίνοντας έτσι την πλήρη μεστότητα της γεύσης και των αρωμάτων. Το χρώμα του είναι βαθυκόκκινο και η γεύση του γλυκόξινη με μια ελαφριά στιφάδα.

Το πετιμέζι, συνηθισμένο συστατικό της ανατολίτικης κουζίνας, βρίσκει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Χρησιμοποιήστε το σε φακές, λουκουμάδες τυριού, φρουτοσαλάτες, κουλούρια Θεσσαλονίκης, παϊδάκια, κρέας μαγειρεμένο με αποξηραμένα φρούτα, κυνήγια, ανατολίτικα πιλάφια και ως σoς σε σαλάτες. Από αυτό, με προσθήκη κάποιας γλυκαντικής ουσίας (π.χ. αγαύη), μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ εύγευστο σιρόπι ή ποτό. Μια κουταλιά καθημερινά θεωρείται ίαμα, που τονώνει και γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό.

4 Seasons (Νίκης 30, Αθήνα, τηλ. 2103229078). Ενδεικτική τιμή: €4,30.

Κείμενο: Άρτεμη Χάλαρη

Πηγή: Eatme Δεκεμβρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ρόδιΧριστούγεννα