Food & Drink|11.09.2020 12:07

Στο χαλαρό και νόστιμο Naif, το απλό έχει τη δική του δύναμη

Άντζελα Σταματιάδου

Δώδεκα και κάτι μεσημέρι Τετάρτης, και την ώρα που φτάνω είναι αρκετοί εκείνοι που πίνουν τον καφέ τους, τσιμπώντας και κάτι, στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο. Κάνα-δυο έχουν στήσει τα λάπτοπ στον πάγκο-περβάζι και δουλεύουν. Παραδίπλα μια κοπέλα διαβάζει απορροφημένη το βιβλίο της. Το μέσα μπλέκεται με το έξω, σ’ αυτόν τον all-day, απλό και φιλικό χώρο που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και μόνος σου και με παρέα. Αυτό ήταν που είχε στο μυαλό του ο Πέτρος Ζήσου (που είναι και συνιδιοκτήτης του Μπλε Παπαγάλου στο Μεταξουργείο) φτιάχνοντας το Naif, στο Nέο Κόσμο, πίσω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

«Μερικές φορές τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους, δεν χρειάζεται φλυαρία» μου λέει, εξηγώντας πώς διάλεξε το όνομα που είναι γραμμένο με νέον πάνω από την πόρτα. Naif σημαίνει «απλό», «απροσποίητο», «αθώο»· αποτυπώνει το στιλ του μαγαζιού, παραπέμπει και στην παρεξηγημένη άλλοτε, τώρα όχι πια, ναΐφ τέχνη, μια τέχνη χωρίς φόρμα, με κλίμακα και προοπτική που θυμίζει παιδική ζωγραφική. Αποδεικνύεται πολύ ταιριαστό για αυτό το φωτεινό café-bar με τον κίτρινο ποπ πάγκο, την ημι-ανοικτή κουζίνα και τα φυτά που κρέμονται από ταβάνι, που μαζεύει κόσμο κι από τη γειτονιά του κι από άλλες περιοχές κι ό,τι προτείνει είναι απλό, χωρίς πολλές φιοριτούρες, και προσεγμένο.

Μερικοί σταματάνε για να πάρουν έναν espresso ή έναν latte στο χέρι. Αν καθίσετε όμως μπορείτε να συνδυάσετε έναν ωραίο καφέ με κάποιο από τα πιάτα που προτείνουν για πρωινό ή και brunch, τα οποία έχουν μια εμφανή αδυναμία στα αυγά. Τα αυγά που ψήνονται σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και συνδυάζονται με κρεμώδες, ήπιο σε γεύση κατσικίσιο τυρί και δραμινό παστράμι (€ 8) είναι νόστιμα και χορταστικά. Αντί ψωμιού τα σερβίρουν με μερικά κομμάτια φρεσκοψημένου ζυμαριού πίτσας κομμένα σε λωρίδες. Δοκίμασα επίσης τις αυγόφετες (€ 6) που τις φτιάχνουν με τσουρέκι και τις σερβίρουν με σάλτσα βανίλιας, φρέσκα μύρτιλλα και βατόμουρα – επίσης καλή επιλογή.

Στον κατάλογο, που σκανάροντας το QR Code που βρίσκεις στο τραπέζι τον βλέπεις στο κινητό σου, έχει και σάντουιτς, κέικ καρότου και λεμονιού. Όπως έχει και σαλάτες, τέσσερις διαφορετικές πίτσες με το ζυμάρι που λέγαμε, το οποίο ωριμάζει για 24 ώρες πριν μπει στο φούρνο (από € 7 έως € 10), μπέργκερ (€ 9,5), έναν vegan μουσακά (€ 8,4)...

Μπορείς πάντα να καθίσεις και απόγευμα-βραδάκι σε μια από τις χρωματιστές καρέκλες έξω, που θυμίζουν τα παλιά σινεμά για ένα ποτήρι κρασί, ένα ποτό ή κοκτέιλ - Negroni, παγωμένη Tommy’s Margarita, Mojito ή κάποιο Spritz. Το κτίριο της Στέγης με το που πιάνει να σουρουπώνει μοιάζει σαν φωτεινό installation, ο ήχος των αυτοκινήτων που κινούνται στη Συγγρού (τόσο κοντά-τόσο μακριά) βάζει το... αστικό soundtrack, χαλαρωτικό με έναν περίεργο, δικό του τρόπο.

Να πω κλείνοντας ότι στην απέναντι μεριά της Ευρυδάμαντος, θα δούμε σε λίγο καιρό και μια άλλη πλευρά του Naif. Ο Πέτρος έχει σκοπό να στήσει εκεί ένα χώρο για συναντήσεις, συσκέψεις, εκθέσεις φωτογραφίας κι άλλα πολλά, λειτουργικό και καλλιτεχνόφιλο μαζί.

Naif, Λεοντίου 10 Ευρυδάμαντος, Νέος Κόσμος, τηλ: 2109334946. Ωράριο λειτουργίας: 7:00-00:00.

καφέμπαρφαγητό