Food & Drink|15.09.2020 16:18

Πώς διαβάζουμε το σακουλάκι του καφέ: Ένας μικρός οδηγός

Newsroom

Είναι πλέον πολλές οι εταιρίες και τα εξειδικευμένα café από όπου μπορεί κανείς να αγοράσει έναν ωραίo καφέ για το σπίτι. Η ποικιλία είναι μεγάλη, πράγμα που το καθιστά αρκετά δύσκολο να διαλέξει. Τις περισσότερες φορές, ευτυχώς, οτιδήποτε χρειάζεται να ξέρει αναγράφεται στη συσκευασία. Αν λοιπόν μέχρι τώρα δεν της δίνατε ιδιαίτερη προσοχή και την κοιτάζατε στα γρήγορα, ίσως διαβάζοντας πόσο αναλυτικά περιγράφει το τι σας περιμένει στο φλιτζάνι να αλλάξετε γνώμη.

Τι μας λέει η συσκευασία

► Η μικρή τρύπα που βλέπουμε πολλές φορές στο πάνω μέρος της συσκευασίας όταν αγοράζουμε φρέσκο καφέ είναι μια βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, που επιτρέπει την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα και κλείνει την... πόρτα στο οξυγόνο, κρατώντας ανέπαφα τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του καφέ.

► Κάτω από τη μάρκα του καφέ, που βρίσκεται, προφανώς, σε εμφανή θέση στο σακουλάκι, αναφέρεται, συνήθως η χώρα προέλευσης: Βραζιλία, Αιθιοπία, Κολομβία, Κένυα και πάει λέγοντας. Με πιο μικρά γράμματα επισημαίνεται από ποια φάρ μα και ποια περιοχή της εν λόγω χώρας προέρχεται ο καφές, αλλά και σε τι υψόμετρο φύονται τα καφεόδεντρα.

► Σε κοντινό σημείο αναγράφονται οι υποποικιλίες της Αrabica (Gesha, Red ή Υellow Bourbon, Cattura κ.ά.) στις οποίες οφείλονται κάποια από τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ.

φωτογραφία: Αndrew Spencer (Unsplash)

► Η μέθοδος επεξεργασίας αναγράφεται επίσης στη συσκευασία καθώς παίζει ρόλο στο πόσο γλυκός ή όξινος είναι ο καφές. Για παράδειγμα, η ξηρή/φυσική επεξεργασία (dry/natural) δίνει καφέδες με γεμάτο σώμα, γήινη γεύση, και νότες από κόκκινα και τροπικά φρούτα. Η υγρή επεξεργασία, δίνει πολύπλοκους καφέδες με οξύτητες. 

► Στην ετικέτα γίνεται αναφορά και στο γευστικό και στο αρωματικό προφίλ του καφέ, δηλαδή στα αρώματα και τις γεύσεις που χαρακτηρίζουν το εκάστοτε φλιτζάνι. Σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, καραμέλα, βανίλια, φρούτα...

► Είτε στο μπροστινό είτε στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναγράφεται και η ημερομηνία καβουρδίσματος. Είναι απαραίτητο να τη γνωρίζουμε, καθώς ενδείκνυται να αρχίσουμε να καταναλώνουμε τον καφέ την έκτη ή έβδομη μέρα μετά το καβούρδισμα του, δεδομένου ότι όσο πιο φρέσκος είναι, τόσο πιο όξινος και επιθετικός είναι.

καφές