Food & Drink|17.09.2020 13:50

Τα τέλεια βραστά αυγά έχουν τα μυστικά τους

Newsroom

Είναι ωραία τα βραστά αυγά. Και πολύ θρεπτικά είναι –εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά– και δεν θέλουν πολύ χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται προσοχή.

Το πρώτο που πρέπει να έχετε κατά νου εκτός από το να είναι φρέσκα, είναι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό είναι λοιπόν να τα βγάλετε από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Τα βάζετε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει προσέχοντας να χωράνε άνετα και να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Από εκεί και πέρα κρατάτε τους χρόνους, είτε με ένα χρονόμετρο κουζίνας είτε με το κινητό σας, έτσι ώστε ο κρόκος και το ασπράδι να αποκτήσουν την υφή που θέλετε.

φωτογραφία: Krisztina Papp / Unsplash

Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρετε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό γιατί όσο είναι ζεστά συνεχίζουν να σφίγγουν. Αν δεν τα σερβίρετε με το τσόφλι σε αυγοθήκη, για να τα ξεφλουδίσετε πιο εύκολα, χτυπάτε απαλά το κάθε αυγό στον πάγκο της κουζίνας (εναλλακτικά, τα χτυπάτε με το πίσω μέρος του κουταλιού) μέχρι να σπάσει από όλες τις πλευρές και το κυλάτε με το χέρι σας μέχρι να χαλαρώσει το τσόφλι.

Πόσα λεπτά θα χρειαστούν

Στα 4 λεπτά

Τα αυγά είναι έχουν οριακά σχηματισμένο ασπράδι, που δεν έχει ακόμα πήξει, και κρόκο που «τρέχει», ιδανικά αν θέλετε να... κάνετε βούτες

Στα 5 λεπτά

Τα αυγά έχουν σχεδόν δεμένο ασπράδι και ρευστό, κρεμώδη κρόκο

Στα 6 λεπτά

Τα αυγά έχουν σφιχτό ασπράδι και μαλακό κρόκο που όμως διατηρεί ακόμη ένα μέρος της υγρασίας του

Στα 8 λεπτά

Τόσο το ασπράδι όσο κι ο κόκκος των αυγών είναι σφιχτά

φαγητόαυγά