Food & Drink|19.09.2020 11:39

Τα απρόσμενα κοκτέιλ του ταλαντούχου Mr. Fox

Άντζελα Σταματιάδου

Εντάξει, δεν θα τις δείτε έξω από το Μπάκιγχαμ και το Βρετανικό Μουσείο, αλλά στο Λονδίνο κυκλοφορούν αρκετές αλεπούδες. Και σε κάποιο πάρκο μπορεί να τις πετύχεις και στις πίσω αυλές των σπιτιών. Άτυπα... κατοικίδια, είναι μέρος της ζωής της πόλης. Μια τέτοια αλεπού είχαν κατά νου ο Πάνος Κανατσούλης, ο Λευτέρης Κεφαλάς, ο Άρης Δούκας, ο Martin Hazell και Άγγελος Τριάντης όταν έστηναν στη Γλυφάδα το Mr. Fox (fox = αλεπού). Και τα μπαρ του Μέιφερ. Κι ίσως και το σαλόνι κάποιου συλλέκτη. 

Με βαθύ μπλε στους τοίχους, ταπετσαρίες και βελούδινες πολυθρόνες και καναπέδες, που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην οδό Λαοδικής, το καινούργιο all day bar έχει όντως λονδρέζικη αύρα. Εκατό και βάλε γνωστά έργα τέχνης κρέμονται στο πλάι της σκάλας και φτάνουν μέχρι τo πάνω επίπεδο – τα λιωμένα ρολόγια του Νταλί, το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Βερμέερ, το φιλί του Κλιμτ, το κύμα του Χοκουσάι, και πολλά ακόμα τα περισσότερα από τα οποία τα αναγνωρίζεις αμέσως, ακόμη κι αν δεν σου 'ρχεται στο μυαλό το όνομα του πίνακα ή ο καλλιτέχνης.

Ο Πάνος Κανατσούλης στο κέντρο και η υπόλοιπη ομάδα του μπαρ του Mr. Fox

Τα εξωτερικά τραπέζια είναι πολύ δημοφιλή – δεν βλάπτει να κάνετε μια κράτηση. Και μέσα όμως δε λείπει η δράση. Κάτω από τις αψιδωτές ραφιέρες, πίσω από τη μπάρα, ο Πάνος Κανατσούλης, προτείνει δώδεκα κλασικά κοκτέιλ με... επαναστατική διάθεση (o κατάλογος τιτλοφορείται «The New Rebels»). Ξαναλέει την ιστορία τους, πλουτίζοντας το σενάριο με νεωτερισμούς και ανατροπές: ζυμώσεις, κρύες εμβαπτίσεις, χειροποίητες αρωματικές σόδες κι επαναποστάξεις. Όχι ότι δεν μπορείς να ζητήσεις ένα απλό ποτό ή ένα ποτήρι κρασί. Αλλά έτσι θα χάσεις μια ευκαιρία να δεις μερικά πράγματα που έχεις πιει πολλές φορές στη ζωή σου με διαφορετική ματιά.

H Great Paloma (αριστερά) και το Foxygroni

Στη στιλάτη αλεποφωλιά η Great Paloma πάει το μεξικάνικο κοκτέιλ σε άλλη σφαίρα. Σε άλλο level. Με φυσική ζύμωση ανανά με γκρέιπφρουτ αντί για grapefruit soda, cordial από λευκό πιπέρι και λάιμ, τεκίλα και μεσκάλ, είναι έντονη, χωρίς τη γλύκα του αναψυκτικού, με καπνιστό χαρακτήρα. Το εμπνευσμένο από το Cuba Libre (αυτό που επί χρόνια λέγαμε «ρούμι κόλα») Cuban Cherry είναι... διάφανο. Το ίδιο και το «άλλο» Americano, ονόματι Casino Royale, όπου το λευκό βερμούτ είναι αρωματισμένο με παρμεzάνα, τα bitters από σπαράγγι και η χειροποίητη σόδα νοστιμίζει με νερό ντομάτας.

Στο απρόσμενο Another Highball το ουίσκι είναι «μαγειρεμένο» με κατσικίσιο τυρί και σύκο, συνδυασμένο με σόδα από μέλι με διακριτική γλυκύτητα. Όσοι αγαπούν το Negroni, θα βρουν εδώ μια πολύ ωραία έκφρασή του: το Foxy-groni, με νότες ξιδιού από sherry και παντζαριού, είναι πολύ νόστιμο, με γήινη, βαθιά γεύση. Η λίστα πάει και πάει. Υπάρχουν και διάφορα finger food / σνακ για να τα συνοδεύσεις.

Tα mac & cheese και τα pancakes με κρέμα λεμονιού και μύρτιλο

Το Mr. Fox ανοίγει νωρίς. Μπορεί κανείς να πιει από το πρωί έναν καφέ (της taf) δοκιμάζοντας τη δική του εκδοχή των αυγών Benedict, το ανοιχτό σάντουιτς με καγιανά και απάκι, τα pancakes με κρέμα λεμονιού ή να τσιμπήσει κάτι το μεσημέρι. Mια σαλάτα, τα mac & cheese... Αλλά ομολογουμένως το βράδυ του πάει πολύ, ακόμη κι αν, όπως όλα τα μπαρ, κλείνει στις δώδεκα. Εκεί, μεταξύ οκτώ κι εννιά, με τα τώρα δεδομένα τουλάχιστον, είναι ωραία ώρα. Άσχετο, αλλά κι οι αλεπούδες στη βρετανική πρωτεύουσα συνήθως βγαίνουν με το που σουρουπώνει.

Mr. Fox Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, τηλ: 2108981654. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 10.00-00.00

μπαρκαφέΓλυφάδακοκτέιλ