Food & Drink|25.09.2020 12:34

Monzu: Δοκιμάσαμε το νέο ιταλικό εστιατόριο της Κηφισιάς

Άντζελα Σταματιάδου

Ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα κι από στόμα σε στόμα, το γαλλικό «monsieur» («κύριε», δηλαδή), που οι Ιταλοί του Νότου δυσκολεύονταν να το προφέρουν, έγινε «monzù». Έτσι αποκαλούσαν τους σεφ, Γάλλους αρχικά, Ιταλούς που εκπαιδεύτηκαν στη γαλλική κουζίνα στη συνέχεια, οι οποίοι εργάζονταν από τα τέλη του 18ου αιώνα στα σπίτια της ναπολιτάνικης και σιτσιλιάνικης αριστοκρατίας. Με τα περίτεχνα κι εκλεπτυσμένα πιάτα τους πρόσθεσαν πολλά στην γευστική παρακαταθήκη της περιοχής. Kαι, δυο αιώνες μετά, έδωσαν σε ένα κηφισιώτικο εστιατόριο το όνομά του.

Το άρτι αφιχθέν Monzù γράφει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας ενός πολύ όμορφου αρχοντικού πάνω στην λεωφόρο Κηφισίας, το οποίο έχει στεγάσει πολλά διαφορετικά εστιατορικά σενάρια. Μια που ο καιρός είναι ακόμη καλοκαιρινός, η υπόθεση διαδραματίζεται στα τραπέζια που απλώνονται, με αρκετή απόσταση, στον σπαρμένο με δέντρα κήπο και στην γοητευτική, πνιγμένη στο πράσινο βεράντα του νεοκλασικού. Ο πολύ ταλαντούχος Γιάννης Λιόκας, ο οποίος έχει αναλάβει την κουζίνα, επιστρέφει στο αγαπητό του ιταλικό τερέν με μια σειρά από πιάτα με δημιουργικές ανησυχίες και μια γοητευτική ζεστασιά.

Η bresaola είναι ένα αρκετά διαδεδομένο ιταλικό αλλαντικό από βοδινό. Όχι εδώ: ο σεφ τη δική του τη φτιάχνει από τόνο (€14). Είναι καρυκευμένη με μπαχαρικά, πλεγμένη σε στεφάνι με stracciatella, σύκο, πέστο μαϊντανού και παλαιωμένο βαλσάμικο κι είναι είναι δυνατή αρχή. Κι η burrata (€12) πάντως έχει ενδιαφέρουσα παρέα. Το πλούσιο σε γεύση τυρί συνδυάζεται με τραγανό crumble από ψωμί ψημένο στα κάρβουνα, γιαούρτι, ‘nduja, ένα μαλακό καλαβρέζικο αλλαντικό από χοιρινό, και ντομάτες σε ζύμωση – αν και ορισμένες από τις τελευταίες έχουν λίγο επιθετική οξύτητα. Όσο για την τρυφερή ψητή σελινόριζα σαν «osso buco» (€13) με ραγού από μοσχάρι γάλακτος και σάλτσα παλαιωμένης παρμεζάνας είναι πολύ νόστιμη. Εξελιγμένο φαγητό της θαλπωρής.

Τα κλασικά σπαγγέτι cacio e pepe (€11) έρχονται ενισχυμένα με πιπέρι Σετσουάν, γκουαντσάλε (ένα άλλο πολύ ωραίο ιταλικό αλλαντικό από μάγουλα χοιρινού) και αρτεμισία, που προσωπικά θα την προτιμούσα λίγο πιο μετριασμένη για να μην κυριαρχεί στο βασικό θέμα. Το ριζότο με την κρέμα παντζαριού (€ 12) είναι πολύ καλοφτιαγμένο και τα λιγκουίνι με ταρτάρ γαρίδας (€16) με ζωμό γαρίδας και σαφράν... ερωτεύσιμα. Φίνο, ντελικάτο, με ωραίες υφές, είναι ένα από τα πιάτα που πρέπει κανείς να δοκιμάσει οπωσδήποτε στο Monzù. Κι οι πίτσες είναι πολύ καλή επιλογή, πάντως, με πρώτη και καλύτερη την Bianca (€11), με κρέμα παρμεζάνας, πέστο βασιλικού, fior di latte, ντοματίνια και scamorza.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη που κρύβει ο κατάλογος, τον οποίον έχετε τη δυνατότητα να τον διαβάσετε και στο κινητό σας σκανάροντας το QR code που θα βρείτε στο τραπέζι, μπορείτε, αν δεν προτιμήσετε κάποιο κρασί, να τα συνοδεύσετε με τα κοκτέιλ που προτείνουν ο Σπύρος Κερκύρας και ο Λυκούργος Χριστοθανόπουλος. Η λίστα τους ακολουθεί κι εκείνη το δρόμο του ιταλισμού με σύγχρονο πνεύμα, ανοίγοντας μια παλέτα από ανάλαφρα Spritz, προτείνοντας Negroni κι Αmericano σε διάφορες ενδιαφέρουσες παραλλαγές και φτάνοντας μέχρι ένα Bloody Mary με grappa κι amaro.

Με κείνα και με τ΄ άλλα πιάσαμε μεσάνυχτα, οπότε επιδόρπιο δεν πρόλαβα να δοκιμάσω. Μόνο μια ματιά πρόλαβα να ρίξω στις γλυκές προτάσεις του μενού, σημείωσα όμως το τιραμισού με το φιστίκι και την τάρτα μήλου με μπισκότο κανέλας και καραμελωμένη λευκή σοκολάτα για την επόμενη φορά. Σύντομα θα ΄ναι.

Monzù Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά, τηλ.: 2106200495. Ωράριο λειτουργίας: Tρίτη-Σάββατο 18:00-00:00, Κυριακή 12:00-18:00, Δευτέρα κλειστά

άφιξηιταλική κουζίνακοκτέιλεστιατόριο