Food & Drink|27.12.2018 17:58

Χαρίστε στους αγαπημένους σας μπισκοτάκια-αστέρια

Newsroom

Φτιάξτε μικρά πτι-φουρ σε σχήμα αστεριών, γεμίστε τα με την αγαπημένη σας μαρμελάδα ή με σοκολάτα, βάλτε τα σε σακουλάκια από σελοφάν ή σε όμορφα μεταλλικά κουτιά μπισκότων, ή απλώς τυλίξτε τα με χρωματιστή ζελατίνη περιτυλίγματος, δέστε τα με μια ταιριαστή κορδέλα και προσφέρετέ τα στους αγαπημένους σας. Ο κόπος και η φροντίδα, αλλά κι ο χρόνος που αφιερώσατε για να τα φτιάξετε, κάνουν το δώρο σας πραγματικά πολύτιμο.

Αστεράκια από ζύμη sablée με μαρμελάδα

Μέτριας δυσκολίας

Χρόνος εκτέλεσης: 25 λεπτά

 Εξοπλισμός:

2 κουπ-πατ (1 σε σχήμα αστεριού με διάμετρο 4 εκ. κι 1 στρογγυλό με διάμετρο 2 εκ.)

1 αντικολλητική λαμαρίνα ή 1 λαδόκολλα

1 σχάρα ζαχαροπλαστικής με ποδαράκια

Υλικά για 20 μπισκότα

250 γρ. ελαφρά λιωμένο βούτυρο

125 γρ. ζάχαρη άχνη

3 κρόκους αυγών

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ.  κορν φλάουρ

6 γρ. μαγιά σε σκόνη

Για το φινίρισμα

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

μαρμελάδα φράουλα ή βερίκοκο ή όποια άλλη προτιμάτε

Παρασκευή

Χτυπάμε, σε ηλεκτρικό μίξερ με το εξάρτημα φτερό ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, το βούτυρο με την άχνη μέχρι να σχηματίσουν ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, και στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανίλια. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και τη μαγιά, τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και τη ζυμώνουμε ελαφρά. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3 χλστ.

Με το κουπ-πατ κόβουμε τη ζύμη σε αστέρια και τα απλώνουμε στη λαμαρίνα, στην οποία έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας το στρογγυλό κουπ-πατ, σχηματίζουμε ένα κυκλάκι στο κέντρο των μισών αστεριών και το ανασηκώνουμε, για να χρησιμοποιήσουμε και πάλι τη ζύμη του, μαζί με όλα τα άλλα κυκλάκια, ώστε να ξαναπλάσουμε κι άλλα αστεράκια.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C, για 12-15 λεπτά, αναλόγως με τον τύπο του φούρνου μας. Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στη σχάρα. Απλώνουμε λίγη μαρμελάδα στα αστεράκια χωρίς τρύπα. Αν χρησιμοποιήσουμε την άχνη, την πασπαλίζουμε κοσκινίζοντάς την πάνω από αυτά με την τρύπα και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σαν καπάκι, πάνω στη μαρμελάδα, φροντίζοντας να ευθυγραμμίσουμε τα τρίγωνά τους. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για να κολλήσουν μεταξύ τους.

Tips

Σε μερικά αστεράκια ή και σε όλα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαρμελάδα με λιωμένη σοκολάτα ή με μια κρέμα φουντουκιού όπως η Merenda ή η Nutella.

Αν σας στενοχωρεί η ιδέα πως θα πετάξετε τα ασπράδια, χτυπήστε τα σε μαρέγκα για μια Pavlova, για την επικάλυψης μιας αμερικάνικης λεμονόπιτας (lemon pie) ή προσθέστε τα σε ένα σορμπέ. Κι αν δεν φτιάχνετε συχνά γλυκά, χρησιμοποιήστε τα σε μια άσπρη ομελέτα ή καταψύξτε τα για όταν τα χρειαστείτε.

Κείμενο: Θάλεια Τσιχλάκη

Πηγή: Eatme Δεκεμβρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγέςμπισκότα