Food & Drink|02.10.2020 11:34

Το Po’Boys, το αμερικάνικο BBQ και το μυστήριο του μυστικού μπέργκερ

Άντζελα Σταματιάδου

Το μπάρμπεκιου είναι μεγάλο κεφάλαιο της αμερικάνικης κουζίνας. Αυτή την κουλτούρα που απλώνεται, με τις τοπικές της παραδόσεις, από τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα στο Τέξας, στο Κάνσας, στο Μιζούρι και πάει λέγοντας, θέλησε να γνωρίσει στο αθηναϊκό κοινό ο Βασίλης Σπόρος, σεφ και συνιδιοκτήτης του Po’Boys, που άνοιξε πριν από δυόμιση χρόνια στου Ψυρρή. Σχεδίασε λοιπόν ένα κυλινδρικό καπνιστήριο (smoker) όπου σιγοψήνονται και ταυτόχρονα σιγοκαπνίζονται διάφορα κομμάτια κρέατος, έβαλε δίπλα κι έναν ξυλόφουρνο κι άρχισε να γεμίζει με διάφορα καλούδια ψωμάκια για μπέργκερ, τορτίγιες, bao buns και αφράτα μακρόστενα ψωμάκια – αυτά που χρησιμοποιούν στη Λουιζιάνα για τα σάντουιτς po’boys, τα οποία έδωσαν στο φιλικό και χαρούμενο casual εστιατόριο το όνομά του.

Με φόντο παλιές αφίσες από συναυλίες του Λιτλ Ρίτσαρντ, του Έλβις Πρίσλεϊ, του Μάντι Γουότερς και του Τζίμι Χέντριξ και φωτογραφίες με καντίνες και μπάντες πνευστών της Νέας Ορλεάνης, που όλο και βάζει την πινελιά της στον κατάλογο, το αγαπημένο του αμερικάνικου Νότου χοιρινό συναντά αρκετές κοπές βοδινών. Τα μπέργκερ έχουν την τιμητική τους. Και μια σειρά από καινούργιες προτάσεις κεντρίζουν το ενδιαφέρον, καθεμία με το δικό της τρόπο.

Πέρα από το BBQ, το Po'Boys αγαπά και τη μουσική

Αυτές τις μέρες ας πούμε κάνει πρεμιέρα το μπέργκερ Holy Cow, με μπιφτέκι 200 γραμμαρίων από μοσχάρι Σερρών. Βγαίνει medium rare από το καπνιστήριο και μετά από ένα πέρασμα από τις φλόγες του ξυλόφουρνου, μπαίνει σε μπριος παρέα με λευκή BBQ sauce, καραμελωμένα κρεμμύδια, τσένταρ και φοντί τυριών. Κι αν θέλετε κάτι ακόμη πιο πληθωρικό, θα χαρείτε να μάθετε ότι το «μυστικό μπέργκερ» που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε στον κατάλογο και για να το δοκιμάσεις έπρεπε να ξέρεις το... password, πλέον δεν είναι κρυφό. Το λένε Β.Μ.F., συνδυάζει δύο λεπτά μπιφτεκάκια από μοσχάρι Σερρών, brisket (μοσχαρίσια στηθοπλευρά), pulled pork (ξεψαχνισμένο χοιρινό), pork belly (χοιρινή πανσέτα), τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια και θέλει κότσια για να το καταφέρεις.

Μερικές ακόμη νέες αφίξεις είναι τα Βaby Back Ribs, μία ολόκληρη πλευρά από χοιρινά παϊδάκια δηλαδή, που σιγοκαπνίζεται για 8 ώρες και σερβίρεται με τηγανητές πατάτες και γλάσο από bourbon, τα Sliders, τρία μπριοσάκια γεμιστά με μοσχάρι, τηγανητό κοτόπουλο και ξεψαχνισμένο χοιρινό, τα οποία είναι καλή ιδέα για όποιον θέλει να δοκιμάσει πιο πολλά χωρίς να το παρακάνει, ενώ για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας (παρότι προφανώς δεν βρίσκονται στο πιο κατάλληλο σημείο), υπάρχει το vegan μπέργκερ που σερβίρεται σε πατατόψωμο με vegan μαγιονέζα. Τέλος, στα καινούργια θα βρείτε και το Bloody Po’ Mary, ένα ορεκτικό που παίζει με την ιδέα του Bloody Mary και τα τηγανητά του καταλόγου και πίνεται και τρώγεται ταυτόχρονα.

Το πρώην μυστικό μπέργκερ αποκαλύφθηκε και πήρε τη θέση του στο μενού

Ό,τι και να διαλέξετε, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη συλλογή τους από μπίρες, στην πλειοψηφία τους από ελληνικές μικροζυθοποιίες, που όλο και εμφανίζουν ενδιαφέρουσες νέες ετικέτες. Στο ψυγείο που βλέπεις απέναντί σου με το που μπαίνεις, φιγουράρουν καμιά σαρανταριά, με τις επιλογές να αλλάζουν τακτικά. Kι είναι κι η Po’Boys Lager, που μόλις γέμισε τα βαρέλια...

Po’Boys Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ.: 2103234672

BBQεστιατόριοκρέαςΨυρρή