Food & Drink|07.10.2020 16:43

Πώς να ανοίξετε ένα... πεισματάρικο βαζάκι

Newsroom

Σε όλους έχει συμβεί ένα γυάλινο βάζο να μη λέει να ανοίξει με τίποτα. Είναι γνωστό το σκηνικό. Οι απανωτές προσπάθειες τεστάρουν την υπομονή σας και το καπάκι παραμένει ερμητικό κλειστό. Μπορεί τα χέρια σας να είναι λίγο νωπά και να γλιστράνε, μπορεί να το ίδιο δοχείο να το έχετε ξανανοίξει και λίγο από το περιεχόμενο να έχει παγιδευτεί στο σημείο που κλείνει, μπορεί να φταίνε άλλοι παράγοντες. Όπως και να ’χει, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε.

Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε όταν το καπάκι σφηνώσει, είναι να ξαναπροσπαθήσετε είτε με μια πετσέτα, είτε με λαστιχένια γάντια κουζίνας. Καθώς θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε πιο σταθερά το βάζο, έχει  περισσότερες πιθανότητες να ανοίξει.

Αν εξακολουθεί να αντιστέκεται, δοκιμάστε να το βουτήξετε σε ένα μπολ ή ένα λεκανάκι που περιέχει ζεστό νερό (όχι βραστό, γιατί υπάρχει η πιθανότητα με την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας να σπάσει) με το στόμιο προς τα κάτω. Θα χρειαστεί να το αφήσετε για δύο με τρία λεπτά, έτσι ούτως ώστε να διασταλεί το μέταλλο στο καπάκι, που συνήθως είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο ή σίδηρο. Στη συνέχεια θα μπορέσετε να το ανοίξετε με τη βοήθεια μιας πετσέτας. Στην ίδια λογική μπορείτε να αφήσετε για λίγα λεπτά το βάζο κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό.

Μια που πολλές φορές τα δοχεία που περιέχουν τρόφιμα είναι σφραγισμένα με κενό αέρος, ένας τρόπος που συνήθως δουλεύει είναι να ανασηκώσετε το καπάκι με ένα μαχαίρι (το μαχαίρι του βουτύρου είναι ιδανικό). Μόλις ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος του αέρα που θα έχει βρει πέρασμα, θα χαλαρώσει εύκολα.

κουζίνασυμβουλές