Food & Drink|11.10.2020 11:17

Salonica: Δύο μέρες αφιερωμένες στα (κάθε λογής) αυγά

Άντζελα Σταματιάδου

Σ’ εκείνο τον ζεστό πορτοκαλοκίτρινο κρόκο που ρέει είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθεί κανείς. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αυγού ‒γιορτάζεται καθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου‒ στο εστιατόριο Salonica του Makedonia Palace, μια τροφή συμβολική και εξαιρετικά θρεπτική, αγαπημένη των μαγείρων και των καλοφαγάδων, δοξάζεται ποικιλοτρόπως. Αυγά όχι μόνο κότας, αλλά και πάπιας, χήνας, στρουθοκάμηλου, φραγκόκοτας και μικρούτσικα αυγά ορτυκιού πρωταγωνιστούν στην ειδική κάρτα που προτείνει ο executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου αυτό το Σαββατοκύριακο στο βραβευμένο για τη σύγχρονη, εξαιρετικά νόστιμη κουζίνα του εστιατόριο της Θεσσαλονίκης.

Από τα πιο αναγνωρίσιμα υλικά, το αυγό μπορεί να εντάχθηκε στη διατροφή μας χιλιάδες χρόνια πριν, παραμένει όμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως μια από τις πιο δυνατές τάσεις της διεθνούς γευστικής σκηνής, μέσα από μια σειρά από κλασικά και πιο ασυνήθιστα πιάτα. Το θεματικό μενού του διημέρου 10-11 Οκτωβρίου αποτυπώνει αυτή τη δυναμική με ποικίλες παρασκευές.

Όσοι βρεθούν στο Salonica είτε το Σάββατο είτε την Κυριακή, θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τηγανητά αυγά με λουκάνικο Τζουμαγιάς και μαύρες πιπεριές, αγγλικά μάφιν με σπανάκι, ζαμπόν κι αυγά ποσέ με σάλτσα ολαντέζ, ομελέτα με αυγό στρουθοκάμηλου, αλλά και ριζότο «καρμπονάρα», σπαγγέτι με τρούφα και μελάτο αυγό χήνας, αυγά πάπιας ψημένα στο λίπος της με άγρια μανιτάρια του δάσους, μοσχαρίσια φιλετάκια με αυγό ορτυκιού και σάλτσα από πράσινο πιπέρι. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι κι άλλα, εξίσου δελεαστικά. Αν η φράση «ab ovo», «από το αυγό» δηλαδή, στα λατινικά σημαίνει «από την αρχή», στην προκειμένη το αυγό φτάνει από την αρχή μέχρι το τέλος.

Salonica Restaurant, ξενοδοχείο Makedonia Palace, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 2310 897176

αφιέρωμαεστιατόριο SalonicaMakedonia Palaceαυγά