Food & Drink|21.10.2020 17:21

Ρόδακας: Ελληνική κουζίνα και παλιά δαντέλα

Άντζελα Σταματιάδου

Ο Νίκος Κουτουζής κρατούσε για 21 χρόνια το τιμόνι του Κεντρικόν, στην Κολοκοτρώνη, βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του, που άνοιξε το ιστορικό εστιατόριο στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ‒ κόσμος και κόσμος πέρασε από τη σάλα του για τα λαδερά φασολάκια, την αθηναϊκή σαλάτα και το εσκαλόπ Χόφμαν. Κι όταν αποφάσισε να κάνει κάτι καινούργιο, διάλεξε έναν ήσυχο δρόμο του Μετς, κάθετο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Εκεί, σ’ ένα κτίσμα του 1937, έφτιαξε τον περασμένο χειμώνα τον Ρόδακα, ένα κράμα εστιατορίου και μαγέρικου με νοσταλγική αύρα, που αντλεί από την παρακαταθήκη της αστικής κουζίνας, χωρίς να παραβλέπει και τις γεύσεις του σήμερα. Βλέπεις τους ξύλινους καναπέδες με τις υφαντές μαξιλάρες, τα πλεκτά καλάθια και τα σεμεδάκια στους τοίχους, τις φιάλες του λικέρ που μεταμορφώθηκαν σε φωτιστικά και τη μικρή αυλή (που με το που θα κρυώσει ο καιρός θα ζεσταίνεται με σόμπες-μανιτάρια) και νομίζεις ότι κάπως έγινε και διακτινίστηκες σε κάποια γειτονιά της παλιάς Αθήνας.

Οι παλιές αγάπες δεν κρύβονται. Στο Ρόδακα παίζει να πετύχεις, ας πούμε, την σπανακοτυρόπιτα που έτρωγες Κεντρικόν. Το μενού όμως, στο οποίο έχει βάλει το χεράκι του ο πολύ καλός σεφ Γιάννης Στανίτσας, έχει αυτό το καθησυχαστικό effect του κλασικού, έχει και μερικές διαφορετικές πινελιές. Η πράσινη σαλάτα είναι κεντημένη με ξηρούς καρπούς και κυδωνόπαστο κι οι λουκουμαδένιοι ντοματοκεφτέδες καλοτηγανισμένοι και μυρωδάτοι. Οι λαχανοντολμάδες, λουσμένοι με αυγολέμονο, μοιάζουν σπιτικοί. Έχουν αυτή τη γεύση της θαλπωρής που ψάχνεις να τη βρεις στα μαγέρικα και την πετυχαίνεις μια στις τόσες. Το κοντοσούβλι ψήνεται στο φούρνο κι έρχεται στο τραπέζι με τη βέργα του, τριγυρισμένο από πατάτες. Παρότι στην περίπτωσή μας κάποια κομμάτια ήταν λίγο πιο σκληρά, ήταν νόστιμο. Όσο για το τρυφερό κοκκινιστό μοσχαράκι, μαγειρεμένο με μελιτζάνες, σερβιρισμένο στο πήλινο, καλύπτεται με φάβα και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι· με μια γενναία κουταλιά παίρνεις όλες τις στρώσεις.

Μικρή αναγκαστικά η συντροφιά λόγω των μέτρων, οπότε το σοφρίτο, το τυροπιτάρι και την πανσέτα μαύρου χοίρου με πουρέ σελινόριζας, που είναι ένα από τα πιάτα σε πιο σύγχρονο στιλ, τα βάλαμε στο μάτι μεν, τα αφήσαμε για κάποια επόμενη φορά δε. Ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτείς για να επιστρέψεις σ' αυτό το εστιατόριο, δεδομένου ότι τα ορεκτικά κυμαίνονται μεταξύ € 4,5 και € 6, τα κυρίως πιάτα μεταξύ € 7,50 και € 12 και τα επιδόρπια μεταξύ € 3,5 και € 5.

Το  cheesecake σε ποτηράκι είναι πολύ δημοφιλές, το ίδιο και το προφιτερόλ, αλλά δώστε βάση και στο ρεβανί Βεροίας που σερβίρεται με παγωτό με λουκούμι από το εργαστήριο των αδερφών Βομβύλα στην Θεοδώρητου Βρεσθένης, στην ίδια (ευρύτερη) γειτονιά.

Ρόδακας Κέλσου 10, Μετς, τηλ. 2109216941. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 19.15-23.30, Σάββατο 2.00-23.30, Κυριακή 1.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.

Μετςελληνική κουζίναεστιατόριο