Food & Drink|05.11.2020 17:28

Eλληνικός καφές σημαίνει χαρμάνι - ή μήπως όχι;

Newsroom

Μπορεί να είναι πιο ξανθός ή πιο σκουρόχρωμος. Μπορεί να τον ψήσουμε στο καμινέτο, στη χόβολη, στο μάτι της κουζίνας. Όταν μιλάμε για ελληνικό καφέ, πάντως, στο νου μας έχουμε ένα χαρμάνι, συνήθως από τις ποικιλίες Αrabica, Santos και Rio, και Robusta. Ή μήπως όχι; Τα τελευταία χρόνια οι μονοποικιλιακοί καφέδες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Το γεγονός ότι κόκκοι που προέρχονται από μια συγκεκριμένη ποικιλία και μόνο τούς προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μια ταυτότητα, μια ας, το πούμε έτσι, αρωματική και γευστική «υπογραφή» και τους κάνει δημοφιλείς στα εξειδικευμένα καφέ (specialty coffee shops). Αυτή η τάση από τον εσπρέσο και τον καφέ φίλτρου φτάνει μέχρι το μπρίκι: ακόμη κι ο εθνικός μας καφές μπαίνει στο παιχνίδι κι αλλάζει λίγο τα δεδομένα του. 

Έχουμε κατά καιρούς δοκιμάσει κάποιους μονοποικιλιακούς ελληνικούς, αλλά είναι σπάνιο να τους πετύχεις. H εταιρία Λουμίδης μόλις λάνσαρε τον δικό της, τον Λουμίδης Παπαγάλος- 100% Arabica, κάνοντας λίγο πιο εύκολο το να γνωρίσει κανείς κι αυτή την πλευρά της αγαπημένης πρωινής/απογευματινής συνήθειας.

Πρόκειται για έναν Yellow Bourbon που καλλιεργείται σε μια βραζιλιάνικη φάρμα σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα και ακολουθεί τη φυσική επεξεργασία «honey process», κατά την οποία η φλούδα αφαιρείται από τον καρπό και οι κόκκοι στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές με ήπιο σώμα και αρώματα σοκολάτας γάλακτος, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και ανθεών πορτοκαλιού

ελληνικός καφέςΒραζιλίακαφές