Food & Drink|21.11.2020 07:56

8 ξεχωριστά ιταλικά εστιατόρια στο ρυθμό του delivery

Άντζελα Σταματιάδου

Είναι ομολογουμένως δύσκολο να αντισταθείς σε μια πίτσα με λεπτή, τραγανή ζύμη με τα αρώματα του ξυλόφουρνου, σε μια καλοφτιαγμένη αυθεντική καρμπονάρα ή σε ένα αφράτο τιραμισού. Πόσο μάλλον όταν έρχονται μέχρι την πόρτα σου. Μια που αρκετά γνωστά ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας που, είτε λίγο νωρίτερα, είτε πιο πρόσφατα, ξεκίνησαν παραδόσεις κατ’ οίκον, μπορεί κανείς να χαρεί το φαγητό τους κάνοντας την παραγγελία του μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Wolt, το e-food και το Βοx ή επιλέγοντας από τους ειδικούς καταλόγους που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκεί βέβαια, να μένει εντός του πεδίου δράσης τους.

Η ιταλική κουζίνα δεν είναι μία. Κάθε γωνιά της γειτονικής χώρας έχει τη δική της χάρη. Με προτάσεις που σε ταξιδεύουν από Ρώμη στη Νάπολη κι από εκεί στη Σικελία, με πιάτα κλασικά αλλά και πιο σύγχρονα, πιο ασυνήθιστα, τα παρακάτω εστιατόρια διευρύνουν το χάρτη του delivery με νέα σενάρια. Καθένα με τα δικά του ατού, καλύπτουν και όσους θέλουν κάτι καθημερινό, με αβίαστη νοστιμιά, και όσους θέλουν κάτι πιο σπέσιαλ, για ειδικές περιπτώσεις. Στους καταλόγους τους βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά, ευφάνταστες σαλάτες, καλοφτιαγμένες πίτσες με πολλά διαφορετικά στιλ, τυριά και αλλαντικά που σε σε άλλη περίπτωση θα τα συναντούσε μόνο σε κάποιο εξειδικευμένο delicatessen ‒ευκαιρία να μάθει κανείς νέες λέξεις και νέες γεύσεις‒, μια πλούσια γκάμα ζυμαρικών και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά ιταλικά πιάτα. Κάποια μάλιστα συμπληρώνουν την πρότασή τους και με ιταλικά ή ελληνικά κρασιά.

Monzu στην Κηφισιά

Δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε τις πόρτες του σε ένα πολύ όμορφο αρχοντικό πάνω στη Λεωφόρο Κηφισίας κι έχοντας στην κουζίνα του τον πολύ ταλαντούχο σεφ Γιάννη Λιόκα, ο οποίος βλέπει με τη δική του, σύγχρονη ματιά τις γεύσεις της γειτονικής χώρας, κέρδισε τις εντυπώσεις. Μια που εδώ και μερικές ημέρες πιάτα όπως το ιδιαίτερο vitelo tonnato, τα εξαιρετικά λιγκουίνι με γαρίδες (πλέον δεν είναι ταρτάρ, αλλά σοτέ) ή η καινούργια μπολονέζ με δύο διαφορετικά κρέατα, μοσχάρι και χοιρινό ξεκίνησαν να κάνουν διαδρομές, αν μένετε στην ακτίνα του μπορούν κάλλιστα να φτάσουν μέχρι την πόρτα σας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τις πίτσες του ‒ η Bianca π.χ., με κρέμα παρμεζάνας, πέστο βασιλικού, fior di latte, ντοματίνια και scamorza είναι πολύ νόστιμη. Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά, μέσω του e-food και άμεσα θα το βρίσκουμε και στον κατάλογο της Wolt.

Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά, τηλ. 2106200495

Lollo’s Atene στο Χαλάνδρι

Το πρώτο Lollo’s η Sabrina Ciarpelloni και ο Stefano Gentili το άνοιξαν στην Αντίπαρο. Στην Αθήνα το γνωρίσαμε ‒και το αγαπήσαμε‒ πριν δύο χρόνια, σε μια όμορφη μονοκατοικία της δεκαετίας του ’50 στο Χαλάνδρι. Στο πολύ νόστιμο αυτό σενάριο, η απόλυτη πρωταγωνίστρια είναι η pinsa, ένα είδος πίτσας με καταγωγή από τη Ρώμη, με οβάλ σχήμα και ανάλαφρη, αέρινη, τραγανή και πεντανόστιμη ζύμη. Η εκδοχή που φέρει το όνομα του μαγαζιού, με αβγό, πεκορίνο, μοτσαρέλα και guanciale, ψημένη στον ξυλόφουρνο, είναι ακαταμάχητη, υπάρχουν όμως πολλές ακόμη επιλογές, όπως η Quattro formaggi με μοτσαρέλα, γκορκοντζόλα, αλμυρή ρικότα και παρμεζάνα, η Νduja di Spilinga, που παίρνει το όνομά της από το καυτερό αλλαντικό της νότιας Καλαβρίας... Την πρόταση συμπληρώνουν ωραίες σαλάτες και ζυμαρικά σε κλασικές συνταγές ‒ σπαγγέτι aglio olio e peperoncinο, πικάντικα bucatini all`Amatriciana κ.ά. Oι παραγγελίες γίνονται μέσω της Wolt και του e-food.

Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι, τηλ. 2106801040

Νapul’e στη Βάρη

Η ζεστή τρατορία που δημιούργησε η Μάγκυ Ταμπακάκη, που θα τη θυμάστε ίσως από τον προηγούμενο κύκλο του «MasterChef», μαζί με τον Francesco Ciccio, είναι ένας χώρος πολύ φιλόξενος, με σπιτική ζεστασιά και πολύ νόστιμη κουζίνα. Την οποία εδώ και λίγες ημέρες όσοι μένουν στη γειτονία και στις γύρω περιοχές (Βούλα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη) έχουν τη δυνατότητα να τη χαρούν στην τραπεζαρία του σπιτιού τους. Στο μενού του delivery θα βρουν πίτσες και ζυμαρικά (βλ. καρμπονάρα, αματριτσιάνα, pasta με μοσχαρίσια μάγουλα) κι απίθανα ναπολιτάνικα κεφτεδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες σε κόκκινη σάλτσα κι όχι μόνο. Μπορούν να παραγγείλουν τα λαζάνια ή τα μακαρόνια φούρνου της αρεσκείας του στο μέγεθος ταψιού που επιθυμούν, ψημένα ήδη ή άψητα, ενώ και το τιραμισού, που το το έχουν καμάρι στο Νapul’e, έρχεται, αν το ζητήσει κάποιος, σε ταψί, σε τρεις εκδοχές: κλασικό, λεμονιού ή με φρούτα του δάσους. Επιπλέον, τα κρασιά της κάβας τους, διατίθενται αυτόν τον καιρό με έκπτωση 20% στις τιμές του καταλόγου. Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά.

Αναγυρούντος 34, Βάρη, τηλ. 2109655815 

Cupola στο Παγκράτι

Το νόστιμο και φιλόξενο ιταλικό εστιατόριο που άνοιξε το 2017 στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος έχει μπει και αυτό, εδώ και δύο εβδομάδες στο τερέν της κατ’ οίκον παράδοσης, οπότε το καλοφτιαγμένο φαγητό του, που συνδυάζει ρουστίκ νοστιμιά και και κάποιες μοντέρνες ιδέες, μπορείτε να το παραγγείλετε. Το μενού είναι πλουσιότατο σε επιλογές, ξεκινώντας από καρπάτσιο, vitelo tonnato και μελιτζάνα φούρνου με ντοματένια σάλτσα, μοτσαρέλα και grana padano και περνώντας σε καρμπονάρα, μπολονέζ φούρνου με μπεσαμέλ και καπνιστή βουβαλίσια μοτσαρέλα, ριζότο με φρέσκια μαύρη τρούφα και παλαιωμένο τυρί cacciocavalo και οσομπούκο σιγομαγειρεμένο σε σάλτσα Merlot. Kαι φυσικά είναι και οι πίτσες, που ακολουθούν ναπολιτάνικη παράδοση κι αποτελούν το άλλο μεγάλο κεφάλαιο της κουζίνας του. Το Cupola φέρνει μέχρι την πόρτα σας και κάποιες από τις ιταλικές ετικέτες κρασιού που έχει στη συλλογή του. Οι παραγγελίες γίνονται μέσω της Wolt.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλ. 2114117444

Bellagio στην Αγία Παρασκευή

Σ΄ αυτό το φιλόξενο ιταλικό εστιατόριο, φετινή άφιξη στην περιοχή, το μενού έχει επιμεληθεί ο «καθηγητής» Νίκος Δημητροκάλης (ο chef-patron του Dal Professore στην Κηφισιά). Κρύβει πολλές νοστιμιές, με πρώτη και καλύτερη μια πραγματικά ωραία καρμπονάρα, με guanciale, pecorino Romano και κρόκο αυγού. Στο μενού του θα βρείτε πολλά ακόμη ωραία ζυμαρικά και ριζότο και επίσης αξιόλογες πίτσες, κόκκινες και λευκές, με ζυμάρι μυρωδάτο κι ελαφρύ, που βγαίνουν από τον θολωτό φούρνο που δεσπόζει στη σάλα. Η muffa, με μοτσαρέλα, γκορκοντζόλα, ραντίκιο και σπεκ είναι πολύ νόστιμη. Είναι όμως κι η Vesuvio με καυτερό σαλάμι και κρέμα καυτερής πιπεριάς, η Pistaccio με μοτσαρέλα, γκορκοντζόλα, μορταδέλα και τριμμένο φιστίκι και πολλές ακόμη. Μη χάσετε το αφράτο τιραμισού – εντάξει, οι φανατικοί σοκολατόφιλοι μπορούν προτιμήσουν τη σοκολατόπιτα με σοκολάτα Valhrona και παγωτό fior di latte. Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά, μέσω του e-food και του Box.

Αγ. Ιωάννου 82, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 2106000646 

Enoteca da Salvatore Στη Γλυφάδα

Το εστιατόριο του Ιταλού σεφ Salvatore Andolina, που ζει εδώ και είκοσι χρόνια στην Ελλάδα κι έχει και το Sale Bianco στην ίδια περιοχή (κάνει και αυτό παράδοση κατ’ οίκον) ξεκίνησε το delivery στο προηγούμενο lockdown. Με ένα πραγματικά ατελείωτο μενού, δίνει πάρα πολλές επιλογές. Έχει ορεκτικά και σαλάτες, έντεκα διαφορές πίτσες, ζυμαρικά ριζότο, αλλά και bistecca fiorentina ή ένα θηριώδες tomahawk μια που πάντοτε έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στο κρέας, αρκετά επιδόρπια, καθώς και μια σειρά από ελληνικά και ιταλικά κρασιά που έχει διαλέξει από την πλούσια λίστα του ‒ enoteca (οινοθήκη) γαρ. Οι παραγγελίες γίνονται μέσω του efood και της Wolt.

Ζησιμοπούλου 7, Γλυφάδα, τηλ. 2108940007

Frankie στο Κολωνάκι και στη Νέα Ερυθραία

Με όνομα εμπνευσμένο από τον Frank Sinatra και κουζίνα με άρωμα Ιταλίας, το Frankie είναι ένα ιταλικό εστιατόριο που έχει δώσει ιδιαίτερη βάση στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες. Προτείνει φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, πίτσα με προζύμι και βιολογικό αλεύρι, κυρίως πιάτα με κρέας ή ψάρι αλλά και πιάτα κατάλληλα για όσους ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη και λακτόζη. Τα μενού στις δύο έδρες του, στο κέντρο και στα βόρεια προάστια, έχουν κάποια κοινά σημεία και κάποια διαφορετικά. Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά, μέσω του e-food και του Box.

Σκουφά 42, Κολωνάκι, τηλ: 2103647052 & Χαριλάου Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία, τηλ. 2108003851

Ramino στη Γλυφάδα

Οι χορτοφάγοι μπορούν να προτιμήσουν την πίτσα με ζύμη ολικής άλεσης, σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, κολοκύθι, πιπεριά, μανιτάρια και ρόκα, οι λάτρεις των καυτερών την (όνομα και πράγμα) την Diavoliccio με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, n`duja, ventricina, πεπερόνι, ψητό κρεμμύδι και μαϊντανό, και πάει λέγοντας. Το μικρό, φιλικό ιταλικό εστιατόριο του ομίλου Καστελόριζο στην Αγγέλου Μεταξά βάζει τη δική του πινελιά στο τοπίο του delivery, με πίτσες, ζυμαρικά, κι όχι μόνο. Άλλα στιγμιότυπα του μενού του Βασίλη Καφαλούκου, το κριθαρότο με γαρίδες, μύδια, vongole, ξύσμα λεμονιού και pesto βασιλικού, τα φρέσκα garganelli με σάλτσα ντομάτας, κεφτεδάκια κοτόπουλου, προσούτο, σπανάκι, πιπεριές και πεκορίνο... Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά, μέσω της Wolt και του e-food.

Αγγ. Μεταξά 34, Γλυφάδα, τηλ. 2108944430

εστιατόριαδιαδικτυακές πλατφόρμεςdeliveryιταλική κουζίνα