Food & Drink|08.11.2020 13:07

Τσιπς λαχανικών: Εύκολα σπιτικά σνακ, τραγανά και πολύχρωμα

Newsroom

Διάφορα τσιπς λαχανικών σε σακουλάκι βρίσκουμε σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε delicatessen. Αλλά γιατί να πάρουμε έτοιμα όταν μπορούμε εύκολα να τα φτιάξουμε μόνοι μας; Φρέσκα είναι ακόμη πιο ωραία· και χωρίς συντηρητικά. Καρότο, γλυκοπατάτα, παντζάρι, παστινάκη, σελινόριζα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, όλα μπορούν να κοπούν σε λεπτές φετούλες και να μπουν στη φριτέζα ή στο φούρνο – εμείς σας συνιστούμε τη δεύτερη εκδοχή, που είναι πιο υγιεινή και με λιγότερες θερμίδες. Συνδυάστε τα και την επόμενη φορά που θα καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση για να δείτε μια ταινία ή την αγαπημένη σας σειρά θα έχετε ένα σπιτικό σνακ με ζωντανά χρώματα και διαφορετικές γεύσεις. Είναι δε ένας καλός τρόπος να κάνετε τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους και... να θέλουν κι άλλο.

Όσο πιο λεπτοκομμένα είναι τα λαχανικά, τόσο κρατσανιστά γίνονται. Το μαντολίνο είναι ο καλύτερος τρόπος να κοπούν ομοιόμορφα. Αν είστε υπομονετικοί άνθρωποι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι, αλλά θα παιδευτείτε παραπάνω. Για να γίνουν τα τσιπς σας πιο τραγανά, τα πιο αμυλώδη λαχανικά μπορείτε να τα βάλετε σε ένα μπολ ή μια λεκανίτσα με κρύο νερό, να τα αφήσετε για 20 λεπτά ώστε να βγάλουν ένα μέρος του αμύλου και μετά να τα στραγγίξετε και να τα στεγνώσετε καλά με χαρτί κουζίνας.

Στη συνέχεια τα απλώνετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα φαρδύ ταψί, φροντίζοντας να έχουν μια απόσταση μεταξύ τους και να μην καλύπτει το ένα το άλλο. Τα περνάτε με ένα πινελάκι με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με λίγο ανθό αλατιού προσθέτοντας, αν θέλετε, κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό. Στα καρότα π.χ. ταιριάζει πολύ το κύμινο, τα παντζάρια είναι ωραία με δεντρολίβανο, οι γλυκοπατάτες με πάπρικα, με τσίλι ή με κάρι... Τα ψήνετε σε χαμηλή φωτιά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C (στον αέρα), για 25 με 30 λεπτά (στο ενδιάμεσο θα χρειαστεί να τα γυρίσετε από την άλλη πλευρά). Προς το τέλος καλό είναι να τα τσεκάρετε, γιατί καθώς έχουν διαφορετικό ποσοστό αμύλου και νερού, ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από λαχανικό σε λαχανικό.

φούρνουμαγειρικήλαχανικά