Food & Drink|16.11.2020 22:06

Κωδικός Delivery: Εν μέσω κορονοϊού η παράδοση κατ’ οίκον ανθίζει - Προτάσεις

Newsroom

Ο κορονοϊός, που περιόρισε πολλά κομμάτια της ζωής μας και άλλαξε πολλές από τις συνήθειές μας, επέδρασε και στη σχέση μας με το φαγητό. Αν το πρώτο lockdown κατάφερε να βάλει στην κουζίνα πολλούς που μέχρι τότε δεν είχαν πολυασχοληθεί με τη μαγειρική, το δεύτερο έστρεψε το ενδιαφέρον στο delivery που είχε ήδη αρχίσει να... πατάει το γκάζι.

Ήδη από την πρώτη καραντίνα το τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε αρχίσει να αλλάζει. Κι αν ο Νοέμβριος μπήκε με μια σειρά από αλλεπάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, δεν πτόησε τη δυναμική της παράδοσης κατ’ οίκον. Καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες διευκρινίσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, από νωρίς το πρωί και μέχρι τις ώρες που σχεδόν οι πάντες βρίσκονται στο σπίτι, τα μηχανάκια των διανομέων διασχίζουν ελεύθερα τους δρόμους. Κι αυξάνονται και πληθύνονται.

Online έχει... κίνηση. Αυτή την εποχή οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και την ακτίνα δράσης τους, διερευνούν νέες τεχνολογικές δυνατότητες και πλουτίζουν τις λίστες τους με όλο και περισσότερες επιλογές. Στα μεγάλα σουπερμάρκετ, που σύναψαν το προηγούμενο διάστημα συνεργασίες μαζί τους, προστέθηκαν παντοπωλεία και delicatessen, χασάπικα, μανάβικα και ιχθυοπωλεία, εξειδικευμένα καταστήματα καφέ, παραδοσιακά γλυκοπωλεία και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία, καταστήματα παγωτού και κάβες.

Pexels

Αρκετά εστιατόρια και κάποιες ταβέρνες επέλεξαν για πρώτη φορά το δρόμο του delivery, προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες τους στις νέες ανάγκες είτε μέσω προσφερόμενων  ηλεκτρονικών καναλιών είτε με δικά τους eshop, ειδικές προσθήκες στις ιστοσελίδες τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και apps (εφαρμογές). Τα τραπεζοκαθίσματά τους είναι προς το παρόν μαζεμένα, αλλά οι κουζίνες τους παραμένουν σε δράση.

Τα διαδικτυακά καλάθια αυτό τον καιρό γεμίζουν με κάθε λογής προϊόντα διανύοντας την απόσταση από το καθημερινό μέχρι το γκουρμέ. Το delivery έχει γίνει ένας τρόπος να καλύψει κανείς όχι μόνο την πείνα του, αλλά και τις γαστρονομικές του αναζητήσεις, να βρει προϊόντα που καλύπτουν ειδικές διατροφικές ανάγκες και μικρές απολαύσεις που κάνουν αυτή την ομολογουμένως διαφορετική καθημερινότητα λίγο πιο εύκολη. Με την εμπειρία του εστιατορίου, ενίοτε και του μπαρ, να μεταφέρεται στο σπίτι, πλέον έχει κανείς πρόσβαση σε οτιδήποτε σχεδόν, από  χορτοφαγικές επιλογές και brunch, σε έθνικ κουζίνες (σούσι και κινέζικα και ταϊλανδέζικα noodles, ινδικά κάρι, μεξικάνικες τορτίγιες) κι από μερακλίδικους μεζέδες για ένα σπιτικό ούζο ή ένα τσίπουρο, μέχρι κοκτέιλ σε ειδικές συσκευασίες.

Όλα δείχνουν ότι η μάχη του ντελίβερι έχει ανάψει για τα καλά.

efood: Το γευστικό success story της digital εποχής

To efood πρωτομπήκε στη ζωή μας στις αρχές του 2012 και στα εννιά χρόνια επιτυχημένης πορείας του στον χώρο του online delivery εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη πλατφόρμα διανομής φαγητού στην Ελλάδα και σ’ ένα από τα κορυφαία sites στο ευρύτερο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μέσω του efood, που επεκτείνεται συνεχώς σε νέες κατηγορίες, διευρύνοντας την βάση των συνεργατών του, μπορεί κανείς να παραγγείλει από 10.000 καταστήματα σε 90 πόλεις. Στις λίστες του τον περιμένουν μεγάλες αλυσίδες και μικρές τοπικές επιχειρήσεις, γνωστά εστιατόρια με σάλα, ταβέρνες και μαγειρεία, καφέ, αλλά και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, κάβες και παντοπωλεία, καλύπτοντας κάθε πιθανή ανάγκη.

Με τη δυναμική ανάπτυξη του στόλου και την περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας «delivered by efood» ‒η πλατφόρμα πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει 500 νέους διανομείς‒ ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης έχουν εύκολη πρόσβαση στο online delivery. Περισσότερα από 1.000 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα επιλέγουν την συγκεκριμένη υπηρεσία για να παραδώσουν τα προϊόντα τους στην πόρτα των καταναλωτών. Όσο για τους ίδιους τους καταναλωτές, που μπορούν να παραγγείλουν στο www.e-food.gr μέσα από τον υπολογιστή ή την εφαρμογή για κινητά και tablet με τρεις απλές κινήσεις (προσθήκη, καλάθι, αποστολή) και να πληρώσουν με μετρητά ή με κάρτα, το efood προτείνει και ειδικές εκπτώσεις σε επιλεγμένα καταστήματα, 1+1 προσφορές, επιλογές «φάε με € 5» και όχι μόνο.

Τα πάντα στην πόρτα μας

Όλο και μεγαλύτερη, η γκάμα του delivery περιλαμβάνει γνωστές αλυσίδες, εστιατόρια με μεγάλη πορεία στο χώρο κι άλλα που μόλις άνοιξαν, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ποιοτικό street food. Με ένα τηλέφωνο ή με ένα κλικ στον υπολογιστή ή στο κινητό, στο σπίτι έρχονται σχεδόν τα πάντα. Τα παρακάτω καταστήματα είναι ενδεικτικά του εύρους των επιλογών.

  • Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: Μεράκι κι αναζήτηση 

Η οικογένεια του Φάνη Θεοδωρόπουλου διατηρούσε από το ’60 το διάσημο για τους παστουρμάδες και τα σουτζούκια του «Αραπιάν» στην οδό Ευριπίδου. Εκείνος αποφάσισε να γράψει το επόμενο κεφάλαιο της νόστιμης πολυετούς ιστορίας, ανανεώνοντας τη συλλογή τυριών και αλλαντικών και στήνοντας ακριβώς απέναντί του, ένα, όπως το λέει ο ίδιος, «μεζετζίδικο». Στα τραπέζια τους θα ξανακαθίσουμε όταν ξαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, πλην όμως μια που από το προηγούμενο lockdown τα Καραμανλίδικα του Φάνη έχουν το ηλεκτρονικό τους παντοπωλείο ‒πλέον με μεγαλύτερη λίστα επιλογών‒ έχει κανείς τη δυνατότητα να παραγγείλει πολλά διαλεκτά καλούδια παραγωγών από κάθε γωνιά της χώρας και να στήσει τη δική του μεζεδοκατάσταση στο σπίτι. Παραδόσεις γίνονται σε όλη την Αττική.

Καραμανλίδικα

Μέσω της της ιστοσελίδας του www.karamanlidika.gr και τηλεφωνικά, στο 2103217238, μπορεί κανείς να παραγγείλει εξαιρετικά και δυσεύρετα τυριά και αλλαντικά: κασέρι με τρούφα από την Κοζάνη, αρσενικό Νάξου σε μούργα λαδιού, θιακό σπηλιάς, νιώτικο σκοτύρι και ξινoτύρι, γραβιέρες από την Κάσο και τους Λειψούς, κασέρι μακράς ωρίμανσης από την Ξάνθη, σιφνέικη γυλωμένη μανούρα, τέσσερα διαφορετικά είδη παστουρμά (βοδινό, κόντρα φιλέτο, πρόβειο, καμήλας), σουτζούκια καραμανλίδικα, βουβαλίσιο σαλάμι αέρος, σαλάδο από την Κέρκυρα... Εκτός αυτών, θα βρει προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα, μοσχαρίσια κρέατα βιολογικής εκτροφής, ζυμαρικά πετρόμυλου, τουρσιά και καπνιστά ψάρια, αλλά και ισλί κεφτέ και λαχματζούν έτοιμα για ψήσιμο.

  • Bon Bon Fait Maison: Γλυκιές... ιδιαιτερότητες

Ο Κρίτωνας Πουλής έμεινε για δέκα χρόνια στο πλάι του Γάλλου μαέστρου της υψηλής πατισερί Πιέρ Ερμέ πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει τα δικά του ζαχαροπλαστεία. Το Bon Bon Fait Maison έκανε τα πρώτα του βήματα στα Κύθηρα. Ακολούθησε το κατάστημα της Μυκόνου. Τα επόμενα βήματα ήταν ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο στον στον Πειραιά. Το μικρό γλυκό spot στην οδό Πετράκη, στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι.

Bon Bon Fait Maison

Μια που τα καταστήματα του Πειραιά και της  Αθήνα κάνουν delivery, αν μένετε ή δουλεύετε στην ακτίνα δράσης τους, μέχρι την πόρτα σας, με ένα κλικ (μπορείτε να παραγγείλετε και μέσω του efood) μπορούν να φτάσουν μερικά πολύ ιδιαίτερα γλυκά, όπως για παράδειγμα, το «Dark chocolate pleasure» με σοκολάτα με 66% κακάο, αφράτα brownies σοκολάτας, μους σοκολάτας, ελαφριά σαντιγί σοκολάτας και τραγανό σοκολατένιο φύλλο πασπαλισμένο με πούδρα κακάο και το «From Aegina to Ceylon», με daquoise φυστικιού με κρέμα από γνήσια κανέλα Κεϋλάνης, καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης και κρέμα ζαχαροπλαστικής με κομμάτια σιγοψημένου μήλου. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το παγωτό του Bon Bon Fait Maison, και, εννοείται, τα macaron, το γαλλικό γλύκισμα-σήμα κατατεθέν του μέντορα του Κρίτωνα Πουλή, που είναι και δικό του αγαπημένο.

  • Το Βραστό: Παλιές αγάπες, νέες συνήθειες

Η περιποιημένη και φιλόξενη ταβέρνα στη Ρεματιά Χαλανδρίου, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε το 1969 κι η οποία συνεχίζει, όμορφα ανανεωμένη, την οικογενειακή παράδοση στα χέρια της δεύτερης γενιάς, επέλεξε φέτος για πρώτη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια τον δρόμο του delivery. Έτσι η νόστιμη ελληνική κουζίνα της κάνει διαδρομές σε κοντινές περιοχές, όπως το Ψυχικό και η Φιλοθέη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια και η Αγία Παρασκευή.

Το σήμα κατατεθέν βραστό, που της έδωσε το όνομά της, θα το πετύχετε στα πιάτα ημέρας. Πέρα από τη σούπα που φτιάχνεται με μοσχαρίσια ελιά και μοσχαρίσιο κότσι, πατάτες, καρότα, σέλινο και περισσή φροντίδα, ετοιμάζουν παστίτσιο και μουσακά με πλούσια μπεσαμέλ, κόκορα κρασάτο κοκκινιστό με φρέσκιες κουρκουμπίνες (παραδοσιακό ζυμαρικό από την Κάρυστο), μαμαδίστικα κεφτεδάκια, τυροπιτάκια με χειροποίητο φύλλο, ανθότυρο, τουλουμοτύρι και φέτα κι άλλα πολλά. Τα μαγειρευτά τους έχουν υψηλές επιδόσεις, πλην όμως όσοι αγαπούν τα κρεατικά, μπορούν να στραφούν προς τα αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα, τη χοιρινή καπνιστή μπριζόλα ή μια σταβλίσια. Ακόμη και μια tomahawk φέρνει στο σπίτι σου το Βραστό. Μπορεί κανείς να τα παραγγείλει με διάφορους τρόπους. Κατεβάζοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό του από το App Store ή το Google Play, μέσω της ιστοσελίδας τους www.vrasto.gr, μέσω του efood...

  • The Royal Μοnkey: Γεύσεις του κόσμου και κοκτέιλ

To εστιατόριο και μπαρ με το  χαρούμενο αποικιακό ντεκόρ, όπου κάθε δωμάτιο έχει τις δικές του εικόνες κι όπου Ευρώπη και Ασία ανταλλάσσουν υλικά και μαγειρικές συνήθειες, άνοιξε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Μπορεί ο κοσμογυρισμένος Βασιλικός Πίθηκος, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας του Royal Monkey, με το που εγκατασταθηκε στην Κηφισιά να βρέθηκε αντιμέτωπος με το (πρώτο)  lockdown, όμως όταν η εστιάση πάτησε ξανά το pause, ήταν προετοιμασμένος. Δεν άργησε να ξεκινήσει τις διαδρομές στην ευρύτερη γειτονιά του.

The Royal Monkey

Όσοι μένουν στα βόρεια προάστια και θέλουν κάποια μέρα να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, μπορούν να δοκιμάσουν στο σπίτι τους τα χρυσαφένια fish & chips με σος αγιολί με ταραμά, το γιαπωνέζικο κοτόπουλο γιακιτόρι, μια ασιατική παραλλαγή της σαλάτας coleslaw με κινέζικο λάχανο, καρότο κολοκύθι και κάσιους, τα bao buns ή το κοτόπουλο με την πικάντικη κορεάτικη σάλτσα. Κι αν τους έχει λείψει ένα ποτό στο μπαρ, να παραγγείλουν με ένα τηλεφώνημα στο 2108011679 ή μέσω του efood ένα από τα κοκτέιλ του, όπως το Royal Palm με ρούμι αρωματισμένο με ανανά, λάιμ και βανίλια ή το Pink Hot Chili Monkey, με τεκίλα αρωματισμένη με τσίλι, ροζ γκρέιπφρουιτ, λάιμ και σιρόπι αγαύης. Έχουν γίνει κι αυτά... φορητά.

  • Goody’s Burger House:  Μια συνήθεια που δεν την αλλάζεις

Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν φάει το πρώτο τους burger καθισμένοι στα τραπέζια τους. Τα Goody’s  δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά από το 1975 ‒τότε άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη‒ κι έχουν νοστιμίσει πολλές στιγμές της ζωής μας.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα εστίασης, το πανελλαδικό δίκτυο της οποίας φτάνει τα 114 καταστήματα, παραμένει κλασική αξία, αλλά ανανεώνει συνεχώς την πρότασή της. Δημιουργώντας ένα σύγχρονο μοντέλο casual εστιάσης με τα burger στο επίκεντρο, που δίνει μεγάλη έμφαση στις digital υπηρεσίες, τα Goody’s Burger House, έχοντας μια πολύ δυναμική παρουσία στο χώρο του delivery, βρίσκονται σ’ αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία, όπως και πάντοτε, μερικά λεπτά από την πόρτα σου.

GOLDEN / Goody's Burger House

Εύκολα προσβάσιμη μέσω της Goody’s app και της ιστοσελίδας τους https://www.goodysdelivery.gr/ αλλά και με ένα τηλεφώνημα στο 18 365, η δημοφιλής αλυσίδα εμπλουτίζει συχνά το ρεπερτόριό τους με νέες ιδέες και επιλογές. Παραγγέλλοντας online μπορεί κανείς να φτιάξει το burger του όπως το θέλει, με το μπιφτέκι που προτιμά (κλασικό extreme ή από angus), προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά ανάλογα με τα γούστα του, διαλέγοντας πατάτες και σος. To περίφημο και πάντα πολύ δημοφιλές Golden είναι πάντα στη θέση του, βρίσκει κανείς όμως κι ένα πληθωρικό  Bbq Pulled Beef με BBQ sauce, τριμμένο τυρί edam, bacon κρεμμύδι και μαγιονέζα, ένα 100% meat free vegan burger φτιαγμένο από φυτικά υλικά και πολλές ακόμη λαχταριστές προτάσεις κλεισμένες σε αφράτο ψωμάκι. Όπως και διαφορετικά chicken wrap, club sandwich, ζυμαρικά, πλούσιες σαλάτες, γλυκά, παγωτά... Όσα παραπάνω δοκιμάζει κανείς τόσους περισσότερους πόντους κερδίζει: μέσω του προγράμματος πιστότητας All Star Club οι καταναλωτές επιβραβεύονται για κάθε τους αγορά.    

  • Feyrouz: Οικογενειακό street Food με άρωμα Ανατολής

Στο μικρό, ευγενικό και φιλόξενο μαγαζάκι με το λεβαντίνικο άρωμα που άνοιξαν πριν από κάποια χρόνια στο κέντρο της Αθήνας η κυρία Ελένη ή αλλιώς Φεϊρούζ και οι δυο της γιοι, ο Ανδρέας κι ο Σάββας, βασιλεύουν τα λαχματζούν. Έχουν τη γεύση μια οικογενειακής ιστορίας με στάσεις στην Αντιόχεια και το Λίβανο, την Κύπρο και την Κωσταντινούπολη. Σε μέρες αιχμής στην οδό Καρόρη έχουν σχηματιστεί ουκ ολίγες ουρές για χάρη τους. Τώρα αναλαμβάνουν να στα φέρουν σε πακέτο οι διανομείς.

Feyrouz

Είναι πολύ νόστιμα. Το λαχματζούν με την λεπτή χειροποίητη ζύμη τον μοσχαρίσιο κιμά και την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (baba ghanoush), γιαούρτι και λαχανικά είναι... θεσμός. Και μετά είναι το πολύ ωραίο πεϊνιρλί με τον κρασάτο κόκορα ή το ναζίκ μπαϊλντί, ένα πεϊνιρλί με ένα πιπεράτο μείγμα από μελιτζάνες, φακές, ρεβύθια, άγριο κύμινο και ξερό κόλιανδρο. Ή η ονομαστή  πια μαχλούτα, που ζεσταίνει στο χάρτινο ποτηράκι της τους χειμώνες όσους περνάνε από την Καρόρη, μια σούπα με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου και  φρεσκοκαβουρδισμένο αγριοκύμινο. Πέρα από όλα αυτά, το Feyrouz μέσω της efood και της Wolt φέρνει στην πόρτα σου και ανατολίτικα γλυκά: μπακλαβά στη δική του εκδοχή με φύλλο γιουφκά, καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης, εσπεριδοειδή και βούτυρο κλαραφιέ, ρυζόγαλο, μοσχομυριστό μουχαλεμπί, ασουρέ...

  • Βenito Delicatessen: Σταυροδρόμι γεύσεων

Έχοντας δουλέψει επί πολλά χρόνια πλάι στον πατέρα του στο οικογενειακό μπακάλικο, που λειτουργούσε από το 1950 στην Κωνσταντινούλη, ο Μπενίτο Σανζόνι ήρθε στην Αθήνα τη δεκαετία του ’80. Μαζί με την σύζυγό του Ευδοκία έστησαν στο Παλαιό Φάληρο ένα ντελικατέσεν, τα ηνία του οποίου στη συνέχεια πήραν τα δυο τους παιδιά, ο Λιμπόριο και ο Απόστολος, με γεύσης Δύσης και Ανατολής και έντονο άρωμα Ιταλίας. Πριν από μερικά χρόνια άνοιξαν κι ένα δεύτερο κατάστημα στη Γλυφάδα, γεμάτο κι εκείνο πολλών ειδών καλοδιαλεγμένα προϊόντα.

Benito Delicatessen

Μέσω του efood, όσοι μένουν κοντά στο Φάληρο, μπορούν να χαρούν αυτό τον καιρό στο σπίτι τους παστουρμαδοπιτάκια, σουτζουκοπιτάκια, κιμαδόπιτα, χειροποίητα ντολμαδάκια και χούμους, που φτιάχνονται σε καθημερινή βάση, αλλά και να αγοράσουν τοσκανέζικα και καλαβρέζικα σαλάμια, ωραία παρμεζάνα, πικάντικο ή γλυκό προβολόνε και πολλές ακόμη ξεχωριστές νοστιμιές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία... Αξίζει να βάλει κανείς στο διαδικτυακό καλάθι του τα ζυμαρικά της εταιρείας Giuseppe Cocco, που εισάγουν οι ίδιοι (καπελίνι, πακέρι, φιντελίνι κ.ά. που δεν θα βρει εύκολα αλλού). Μπορούν να συνδυαστούν με κάποιες από τις έτοιμες σάλτσες που προτείνουν, όπως ένα πέστο με τρούφα ή καυτερή πιπεριά.

lockdowndeliveryefoodΚορονοϊόςGoody's Burger House