Food & Drink|27.11.2020 07:50

Τα παλιά ροσόλια εμπνέουν 6 καινούργια αναψυκτικά

Newsroom

Στη Σμύρνη στα τέλη του 19ου αιώνα τα ροσόλια ήταν αγαπημένο τραταμέντο. Σιρόπια φτιαγμένα με φρούτα, βότανα και μπαχαρικά, ενίοτε και ροδοπέταλα, αραιωμένα με νερό για τους μικρούς, συνδυασμένα με αλκοόλ για τους μεγάλους – συνήθως κονιάκ ή ρακί – ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά ηδύποτα της εποχής. Τα λικέρ αυτά τα συνήθιζαν και στα Επτάνησα, που είχαν μόνιμο πάρε-δώσε με την Ιταλία, στα μοναστήρια της οποίας γεννήθηκαν και στη συνέχεια διαδόθηκαν στα σπίτια, με τις συνταγές τους να περνούν από γενιά σε γενιά. Η λέξη ροσόλι, rosοlio στα ιταλικά, προέρχεται από το λατινικό Ros Solis, που σημαίνει «δρόσος του ήλιου».

Τόσο η αναζωογονητική πρωινή δροσιά όσο και τα παραδοσιακά κεράσματα του άλλοτε ενέπνευσαν τη νέα σειρά ελληνικών mixers (αναψυκτικά που χρησιμοποιούν οι μπαρτέντερ για να μαλακώνουν την ένταση του αλκοόλ), μια συνεργασία της Trinity Wines με την εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών και αεριούχων ποτών Krinos. Τα Ros Solis φτιάχνονται με το φυσικό μεταλλικό νερό μιας ιδιόκτητης πηγής στην περιοχή Ροδοδάφνη Αιγίου, διοξείδιο του άνθρακα και 100% φυσικά συστατικά, χωρίς προσθήκη τεχνητών χρωμάτων, αρωμάτων και συντηρητικών. Κυκλοφορούν σε έξι διαφορετικές εκδοχές και βάζουν τη δική τους πινελιά σε αναμείξεις, είτε μιλάμε για long drinks είτε για άλλα κοκτέιλ

Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε το τζιν τόνικ σας με το Τοnic Water ή με το Cucumber n’ Basil Tonic, αν το προτιμάτε πιο βοτανικό, με δροσιστικές νότες αγγουριού και βασιλικού. Να συνδυάσετε το ροζ γκρέιπφρουτ με Aperol, με τεκίλα, για να φτιάξετε μια Paloma και όχι μόνο ή, μένοντας στα εσπεριδοειδή, να αυτοσχεδιάσετε με το συνδυασμό περγαμόντο-μανταρίνι... Τη σειρά συμπληρώνουν μια Ginger Beer με καυτερούτσικη επίγευση και η απαραίτητη σόδα, οπότε οι δυνατότητες για συνδυασμούς πληθαίνουν κι άλλο. Και χωρίς αλκοόλ, πάντως, με λίγο πάγο, φετούλες εσπεριδοειδών ή/και φρέσκα βότανα, πίνονται πολύ ευχάριστα.

ελληνικά προϊόντααναψυκτικάκοκτέιλ