Food & Drink|09.12.2020 14:28

Όταν ένα ταψί με αρνάκι στο φούρνο σου χτυπάει το κουδούνι

Άντζελα Σταματιάδου

Μας έχουν λείψει τα απλόχερα τραπέζια αυτό τον καιρό. Και του σπιτιού και της ταβέρνας. Τα βράδια που βγαίνεις για ένα κρασί με τους φίλους, τα κυριακάτικα μεσημέρια με την οικογένεια, τα πιάτα που προσγειώνονται στη μέση και μοιράζονται, όλα αυτά που ήταν πάντα εκεί, που δεν περνούσε καν από το μυαλό σου ότι θα έλειπαν ποτέ. Τώρα που τα δεδομένα άλλαξαν λόγω του κορονοϊού και δεν μπορούμε να βρεθούμε στη σάλα τους, στο «Καλοφαγάδικο τα Γιουβετσάκια» στην Άνω Γλυφάδα όλα τα παραπάνω βρήκαν τρόπο να τα μεταφέρουν.

Είκοσι χρόνια είχαν να κάνουν delivery. Θεωρούσαν ότι το φαγητό δεν φτάνει όπως πρέπει στον προορισμό του. Έψαξαν να βρουν τα κατάλληλα σκεύη για να κάνει διαδρομές όπως του πρέπει. Τα βρήκαν. Και τώρα όσα μαγειρεύουν στα φέρνουν με το αυτοκίνητο σε δόσεις για όλη την οικογένεια. Ολόκληρα ταψιά για 4 ή κάποιες φορές 6 άτομα παραδίδονται στην πόρτα σου (αρκεί να μένεις σε απόσταση μέχρι 5 χμ. από την έδρα τους) ‒ ένα τραπέζι δηλαδή. Πράγμα που στην πράξη σημαίνει πραγματικά νόστιμο αρνάκι στο φούρνο με μελωμένες πατάτες που έρχεται ζεστό-ζεστό μέσα στο αντικολλητικό ταψί του, το οποίο το κρατάς και μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις), χοιρινό κότσι, με πατάτες κι αυτό, κρασάτο κόκορα με σκιουφιχτά, μοσχαράκι γιουβέτσι με κριθαράκι, πομοντόρια και βιολογικό ελαιόλαδο, που είναι συνταγή σήμα-κατατεθέν, μια που έδωσε στα «Γιουβετσάκια» το όνομά τους, ή ένα πλουσιοπάροχο παστίτσιο.

Και στο διασκευασμένο σενάριο η πρώτη ύλη είναι το Α και το Ω. Ο Χάρης Τζίτζης ψωνίζει για την ταβέρνα του όπως θα ψώνιζε για το σπίτι του. Τα λαχανικά, τα κρέατα, τα ψάρια, τα τυριά, όλα είναι διαλεγμένα ένα-ένα. Τα ντολμαδάκια με κιμά που τυλίγει η Εύα Πασανικολάκη στην κουζίνα, λουσμένα με ένα ελαφρύ, πολύ καλοφτιαγμένο αυγολέμονο είναι εξαιρετικά· η σπιτική ηπειρώτικη τυρόπιτα με βαρελίσια φέτα πολύ καλή – ένα κομμάτι και γίνεσαι φαν. Μπορείς αν θέλεις να ζητήσεις να σου φέρουν κι εκείνη την πλούσια πολίτικη σαλάτα που φτιάχνουν, όπως και μια χωριάτικη, τζατζίκι, τυροκαυτερή. Κι όταν βάλεις στην παραγγελία και κρασί ή τσίπουρο είναι σαν να πήγες εκεί.

Μεμονωμένες μερίδες δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να παραγγείλει για το σπίτι (θα πρέπει να περάσει να τις πάρει, κατόπιν συνεννόησης, από το κατάστημα), αλλά όσοι προτιμήσουν το «οικογενειακό» delivery, μπορούν να αντλήσουν από τον κατάλογο του take away κάποιες έξτρα νοστιμιές. Να βάλουν στο πλάνο και λίγη κεφαλογραβιέρα Ηπείρου ή λίγο ανεβατό Περδικούσας, ένα παλαμιώτικο λουκάνικο, τις καυτερές πιπεριές σχάρας, το χειροποίητο μελιτζανάκι τουρσί ή ένα πιάτο λαχανοντολμάδες που τους λαχτάρησαν ενώ οι υπόλοιποι ψήφισαν κάτι διαφορετικό για τη σέντρα.

Γιουβετσάκια Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 2109648081. Οι παραγγελίες που πραγματοποιούνται μέχρι τις 12 το μεσημέρι παραδίδονται την επόμενη μέρα κι όσες γίνονται αργότερα τη μεθεπόμενη. Οι ώρες παράδοσης είναι καθημερινά, πλην Δευτέρας, από τις 13.00 έως τις 17.00.

ελληνική κουζίναταβέρναdelivery