Food & Drink|02.01.2021 17:28

«π5ντε»: Πρώτη γνωριμία με το νέο παλαιωμένο τσίπουρο της οικογένειας Σπυρόπουλου

Newsroom

Παραδοσιακό ποτό της συντροφιάς, του μεζέ, δυνατό, εγκάρδιο, το τσίπουρο έχει μεγάλη κουλτούρα και αμέτρητους φίλους. Και οι παλαιωμένες εκδοχές του, όμως, που ξάφνιασαν ευχάριστα όταν πρωτοεμφανίστηκαν, αποκτούν σιγά-σιγά το κοινό τους. Η παραμονή για αρκετό χρονικό διάστημα σε δρύινα βαρέλια αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά του εθνικού μας ποτού, με διαφορετική, πιο πλούσια, πιο πολύπλοκη γεύση. Είναι όλο και περισσότεροι οι παραγωγοί που πειραματίζονται με τις δυνατότητες παλαίωσης των αποσταγμάτων τους, διευρύνοντας τη γκάμα αυτής της σχετικά νέας και πολλά υποσχόμενης κατηγορίας της ελληνικής αποσταγματοποιίας. Μετά το φαγητό, αντί για ένα malt ουίσκι ή ένα κονιάκ, μπορεί κανείς κάλλιστα να προτιμήσει ένα παλαιωμένο τσίπουρο, ως χωνευτικό.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δοκιμάσει πολλά ενδιαφέροντα τσίπουρα που εκπροσωπούν αυτή την, ας την πούμε έτσι, εξελικτική διαδικασία της παλαίωσης· η λίστα διευρύνεται συνεχώς. Μια πολύ πρόσφατη άφιξη που αξίζει την προσοχή σας είναι το «π5ντε» από το αποστακτήριο Σπυρόπουλου στην Εύβοια. Ο Σταύρος Σπυρόπουλος έφτιαχνε επί χρόνια τσίπουρο για δική του χρήση μέχρι να αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου αποσταστακτηρίου στον κάμπο των Κριεζών, νοτιοανατολικά από το Αλιβέρι, και να μοιραστεί το μεράκι του με το ευρύτερο κοινό. Ο γιος του Φώτης δεν άργησε να ακολουθήσει, μαζί με τη σύζυγό του Αγγελική, τα βήματά του. Η οικογένεια, που παράγει τσίπουρο από το Δεκέμβριο του 2013, μπήκε γρήγορα στο παιχνίδι της παλαίωσης με ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αλλά με το άρτι αφιχθέν απόσταγμα με το κεχριμπαρένιο χρώμα –το τέταρτο της συλλογής της– προχωρά αρκετά βήματα παραπέρα.

Φτιαγμένο από επιλεγμένα αποστάγματα που ωριμάζουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια στο ποτοποιίο της οικογένειας, το «π5ντε» έχει έντονη προσωπικότητα. Πολύπλοκο και ταυτόχρονα λίγο... ατίθασο, με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, φλούδας πορτοκαλιού, σύκου, πικρή́ς σοκολάτας, βανίλιας, αλλά και ξηροκαρπάτες νότες, με κυρίαρχο το φουντούκι, θα ταιριάξει πολύ όμορφα με μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας, με αποξηραμένα φρούτα –με ξερά σύκα από την πατρίδα του την Εύβοια, λόγου χάρη, πάει πολύ– ή ξηρούς καρπούς. Συνδυάστε το όμως και με πικάντικα ή/και καπνιστά́ τυριά́. Θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες σε μια καλαίσθητη καράφα των 700 ml.

βαρέλιαποστάγματαποτότσίπουρο