Food & Drink|12.01.2021 11:56

Πώς το τσάι καθαρίζει και αρωματίζει την κουζίνα

Newsroom

Μπορεί να μην έχουμε την τελετουργική σχέση που έχουν με το τσάι οι Κινέζοι ή οι Βρετανοί –είμαστε πιο πολύ του καφέ– πλην όμως τώρα το χειμώνα όλο και θα χουχουλιάσουμε στην πολυθρόνα ή στον καναπέ με ένα αχνιστό φλιτζάνι γεμάτο με το τονωτικό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά αφέψημα. Οι επιλογές σε γεύσεις κι αρώματα είναι πραγματικά πολλές, τόσο σε σακουλάκια και σε χύμα τσάι, όσο και σε φακελάκια μια χρήσης. Κι ό,τι απομείνει στο σουρωτήρι ή στα φακελάκια που χρησιμοποιήσαμε για να το φτιάξουμε δεν χρειάζεται να το πετάξουμε. Μπορούμε να το κρατήσουμε και να το αξιοποιήσουμε ως φυσικό καθαριστικό και αποσμητικό. Φρεσκάρει το σπίτι με πολλούς τρόπους. Ιδού μερικές ιδέες:

► Για το πλύσιμο των πιάτων

Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι/ες με επίμονα λίπη, βάλτε αποβραδίς τα πιάτα και τα σκεύη μαγειρικής να μουλιάσουν σε βραστό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια μαύρου τσαγιού. Την επόμενη μέρα οι τανίνες θα έχουν κάνει το θαύμα τους και δεν θα χρειαστούν τόσο τρίψιμο.

► Για τα χέρια

Όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια, σκόρδα, ψάρια, η μυρωδιά τους μένει στα χέρια για ώρα μετά. Αν τα τρίψετε τα με το τσάι που απόμενε στο σουρωτήρι σας ή με το περιεχόμενο από τα φακελάκια που χρησιμοποιήσατε και τα ξεπλύνετε, θα εξαφανιστεί.

To τσάι εξαφανίζει τη μυρωδιά του κρεμμυδιού από τα χέρια / φωτογραφία: Becca Tapert (Unsplash)

► Στο ψυγείο

Βάλτε στο πίσω μέρος ενός ραφιού μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού που τα έχετε αφήσει να στεγνώσουν. Θα απορροφήσουν τις οσμές όπως ακριβώς η μαγειρική σόδα και θα αρωματίσουν διακριτικά το ψυγείο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα φύλλα του τσαγιού, τοποθετώντας τα σε ένα ανοιχτό γυάλινο βαζάκι.

► Στο φούρνο μικροκυμάτων

Βράστε λίγο νερό, προσθέστε ένα ή δύο χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού, αφήστε το να κρυώσει και καθαρίστε μ΄ αυτό το φούρνο χρησιμοποιώντας ένα σφουγγαράκι. Απομακρύνει βρωμιά και μυρωδιές.

► Για τα τζάμια

Βάλτε το τσάι που περίσσεψε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ψεκάστε τζάμια, γυάλινες επιφάνειες και καθρέφτες και σκουπίστε τα με ένα καθαρό, στεγνό πανί. Θα λάμψουν από καθαριότητα.

χρήσιμες συμβουλέςκαθαριότητατσάι