Food & Drink|14.01.2021 15:09

Απόψε τρώμε μεξικάνικο: Τα γνώριμα, τα πιο ασυνήθιστα και τι να παραγγείλετε από που

Άντζελα Σταματιάδου

Παιχνιδιάρικη, πολύχρωμη, μυρωδάτη, με έντονες γεύσεις κι αρώματα, η μεξικάνικη κουζίνα είναι ένα νόστιμο πολυπολιτισμικό υφαντό. Οι τοπικές παραδόσεις των ιθαγενών της Μεσοαμερικής, όσα έφεραν μαζί τους οι Ισπανοί κονκισταδόρες κι οι μετέπειτα μεταναστευτικές ροές, τα γευστικά πάρε-δώσε με τις Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν τη σφραγίδα τους στα μεξικάνικα πιάτα. Η αλήθεια είναι ότι για να δοκιμάσει κανείς την αυθεντική γεύση του Μεξικού πρέπει να πάει μέχρι εκεί κι ότι ο υπόλοιπος κόσμος χαίρεται ένα μικρό κομμάτι μιας πολύ μεγάλης και πλούσιας παράδοσης. Ακόμη κι έτσι όμως, το μεξικάνικο φαγητό είναι από τα πιο δημοφιλή του πλανήτη.

Η Αθήνα έχει αρκετά παλιά και καινούργια εστιατόρια με μεξικάνικο πνεύμα και μεγάλη ποικιλία σε προτάσεις. Καθώς πολλά από αυτά έχουν μπει αυτό τον καιρό στο ρυθμό του delivery, έχει κανείς αρκετές επιλογές. Μόνο τις καλαμποκένιες ή σταρένιες τορτίγιες να πάρεις, τραγανές ή μαλακές, που τυλίγονται με διαφορετικούς τρόπους και γεμίζονται με κρέατα ή θαλασσινά, λαχανικά, φασόλια, τυριά και σάλτσες, έχεις μπόλικο υλικό μπροστά σου.

Οι πιπεριές και το αβοκάντο είναι χαρακτηριστικά υλικά της μεξικάνικης κουζίνας / φωτογραφία: RODNAE Productions (Unsplash)

Τα tacos, που είναι μικρές τορτίγιες που διπλώνονται στη μέση με διάφορες γεμίσεις, έχουν ρόλο σνακ (η μερίδα συνήθως έχει τρία), είναι ιδανικά για τη σέντρα. Αν θέλετε κάτι ατομικό και χορταστικό, τα burritos, ρολάκια τορτίγιας με κρέας, πολλές φορές και ρύζι, τυριά, λαχανικά και σάλτσες ή οι enchiladas, που είναι κι αυτές γεμιστές τορτίγιες που περιχύνονται με σάλτσα τσίλι, είναι αμφότερα καλές περιπτώσεις. Και υπάρχουν πάντα και οι Τex-Mex (μεξικανο-αμερικάνικες) εκδοχές όπως τα πληθωρικά, γεννημένα στην Αριζόνα chimichangas, που μοιάζουν με τηγανητά burritos, και οι fajitas, ψητές λωρίδες κρέατος που τυλίγονται με λαχανικά τυριά και σάλτσες σε τορτίγια, που πρωτοεμφανίστηκαν στο Tέξας κι από εκεί πήγαν... παντού. Δίπλα τους, στα περισσότερα από τα εστιατόρια για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω, θα βρείτε και μπέργκερ.

Μπορείτε να κινηθείτε και προς τα ψητά κρέατα και, για κάτι μαγειρευτό, να δοκιμάσετε κάποιο mole με σοκολάτα και τσίλι, μια σκουρόχρωμη σάλτσα που στην Αθήνα θα τη συναντήσετε κυρίως με κοτόπουλο. Kι αν σας αρέσουν τα καυτερά, να γνωρίσετε κάποιες από τις πολλές πιπεριές που βάζουν τη σφραγίδα τους στη μεξικάνικη και στην Tex-Mex κουζίνα. Στα μενού κυκλοφορούν από πολύ ήπιες μέχρι υπερκαυτερές. Μια που ίσως να... χρειαστεί να σβήσετε την κάψα με μια παγωμένη Margarita, τα εστιατόρια φέρνουν και κοκτέιλ μέχρι την πόρτα σας. Πάμε να δούμε τι βρίσκει κανείς και που.

Dos Hermanos στην Κηφισιά

Το κηφισιώτικο εστιατόριο που κοντεύει πλέον να κλείσει τριάντα χρόνια στην αθηναϊκή γευστική σκηνή έχει μια εκτενέστατη γκάμα επιλογών. Ο σεφ-ιδιοκτήτης Πίτερ Μαραγκός προτείνει τραγανά taquitos, πλούσιες quesadilas (ιδίως εκείνες με το chorizo και το guacamole είναι πολύ καλές), νόστιμες φαχίτας και πολλά ακόμη πιάτα με βασικό συστατικό τις τορτίγιες. Οι λάτρεις του κρέατος θα βρουν στον κατάλογο μπέργκερ και αρκετά κρεατικά, όπως μπριζόλα με σάλτσα ranchero και το ψητό κοτόπουλο ή ψαρονέφρι, που μπορούν να τα δοκιμάσουν και με σάλτσα από ανανά ή μάνγκο – η μεξικάνικη κουζίνα έχει αρκετές συνταγές με τροπικά φρούτα.

T

Μπορείτε να παραγγείλετε και το mole που λέγαμε παραπάνω, αλλά και τα αγαπημένα των Μεξικανών huevos rancheros (αυγά σε κόκκινη πικάντικη σάλτσα), όπως και μια και ιδιαίτερη ομελέτα που δεν θα τη συναντήσετε αλλού, με κομμάτια κάκτου, πράσινες πιπεριές και κρεμμύδι. Ό,τι και να διαλέξετε, μην παραλείψετε τα churros (ισπανικής καταγωγής και πολύ διαδεδομένοι στο Μεξικό λουκουμάδες-μπαστουνάκια), στην προκειμένη με κανέλα, ζάχαρη και σάλτσα σοκολάτας, κι αν είστε φαν της τεκίλας έχετε υπόψη ότι το Dos Hermanos διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από Margaritas, τις οποίες φέρνουν κι εκείνες μέχρι την πόρτα σας. Όχι ότι λείπουν και άλλα κοκτέιλ.

Κυριαζή 24, Κηφισιά, tηλ: 2108087906. Παραγγελίες μέσω του efood και της wolt.

Pueblo Chido στη Νέα Σμύρνη

Άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην Ελευθερίου Βενιζέλου και έκανε πολύ καλή πρώτη εντύπωση. Παρά το lockdown, η κουζίνα του δουλεύει στο φουλ. Έτσι, ακόμη κι αν δεν προλάβατε να καθίσετε στην όμορφη σάλα του, μπορείτε να δοκιμάσετε τα πιάτα του στο σπίτι. Τα μαλακά και τραγανά τάκος με ξεψαχνισμένο χοιρινό, με μοσχάρι, με γαρίδες ή με μανιτάρια, το μαριναρισμένο χοιρινό κρέας που ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται πάνω σε μαλακές τορτίγιες με jalapenos, φρέσκο κόλιανδρο και λάιμ και το δροσερό burrito από σταρένια τορτίγια ψημένη στη σχάρα με σαλάτα picada, σπανάκι, φύλλα παντζαριού, ρόκα, αβοκάντο, ανανά και γαρίδες είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του μενού του Pueblo Chido.

T

Όσο για τις σάλτσες πιπεριάς, από μια ήπια πικάντικη με jalapeno, σε μια λίγο πιο έντονη με chipotle κι από εκεί σε μια με habanero και μια με ζόρικη Carolina ripper, που καίει σαν διάολος, είναι καλή ευκαιρία να τεστάρετε τις αντοχές σας. Κι αν θέλετε γλυκό φινάλε, πέρα από churros έχουν και γλυκά... νάτσος, με ζάχαρη άχνη και πούδρα από ξηρούς καρπούς, που συνοδεύονται από παγωτό βανίλια, γκανάς σκοκολάτας και καραμέλα γάλακτος. Την πρόταση συμπληρώνει μια σειρά από κοκτέιλ, που έρχονται και αυτά μέχρι την πόρτα σας.

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 24, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 2109323230. Παραγγελίες μέσω του efood και της wolt.

Chilangos στο Χολαργό

Έχει στήσει το δικό του πολύχρωμο σύμπαν πάνω στη Λεωφόρο Μεσογείων, αρκετά κοντά στη στάση του μετρό του Χολαργού και μετράει πολλούς φίλους. Όπως μετράει και πολλές νόστιμες σπεσιαλιτέ. Οι κροκέτες με πιπεριές jalapeno και κίτρινο τυρί και οι flautas (φλογέρες με με σιγομαγειρεμένο χοιρινό) είναι ωραία αρχή. Μετά αναλαμβάνουν οι fajitas – πέρα από τα κρεατικά θα βρείτε μια vegetarian εκδοχή με λαχανικά, κόκκινα φασόλια καλαμπόκι και jackfruit– τα tacos και τα burritos με κρεάς ή θαλασσινά. Αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο, πιο ασυνήθιστο, δοκιμάστε τα tacos de chicharron, με χειροποίητη τορτίφια από μπλε καλαμπόκι, γεμιστή με πανσέτα κονφί, guacamole, κίτρινο τυρί, φρέσκο κάκτο και pico de gallo, αλλά και το mole, που στην προκειμένη είναι λίγο διαφορετικό: το κοτόπουλο με τη σάλτσα καυτερές πιπεριές και σοκολάτα σερβίρεται πάνω σε νιόκι με σάλτσα κολοκύθας.

T

Στα γλυκά έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε churros με πραλίνα φουντουκιού και κλασικό μεξικάνικο tres leches flan με σιρόπι καραμέλας. Για όσους θέλουν να συνοδεύσουν το φαγητό τους με ποτό, προτείνει Margaritas, κλασικές ή παγωμένες, αλλά και μια Paloma, ένα κοκτέιλ με τεκίλα και grapefruit soda, είναι καλή ιδέα.

Μεσογείων 258, Χολαργός, τηλ.: 2106536293. Παραγγελίες μέσω της wolt και του efood.

Amigos στη Γλυφάδα και στη Νέα Σμύρνη

Μετράνε αρκετά χρόνια ιστορίας. Πρώτα άνοιξαν στη Γλυφάδα (το 1995) και μετά επεκτάθηκαν και στη Νέα Σμύρνη (το 2007) με την ίδια φιλική, χαρούμενη διάθεση και πάντα σε Tex-Mex ρυθμό. Ορεκτικά καθιερωμένα στα αμερικάνικα diners, όπως οι παναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου, οι τηγανητές ροδέλες κρεμμυδιού και τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας συνδυάζονται με μαλακά και τραγανά tacos, quesadillas, fajitas με κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι ή γαρίδες και πικάντικο chili con carne. Επιπλέον υπάρχουν αρκετές επιλογές σε μπέργκερ, μπιφτέκια και κρέατα στο grill.

T

Τα Amigos έχουν και μενού για παιδιά, που θα χαρούν αν προσθέσετε στην παραγγελία σας και τα churros µε σπιτική πραλίνα φουντουκιού. Όσο για τους μεγάλους, μπορούν να βάλουν και μερικά ποτά στην εξίσωση. Πέρα από το φαγητό, στο σπίτι παραδίδονται παγωμένη Margarita λεμόνι ή φράουλα και σαγκρία, για λίγους ή πολλούς (500 ml ή 1 λίτρο).

Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, τηλ. 2108983167 & Μεγ. Αλεξάνδρου 70, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 2109332220. Παραγγελίες μέσω των efood και wolt.

Εl Catrin στη Γλυφάδα

Βάζει τη δική του μεξικάνικη πινελιά στα νότια προάστια με ένα σενάριο πολύχρωμο και πληθωρικό. Στον διαδικτυακό του κατάλογο θα βρείτε ποικιλία σε tacos και παίρνονταςτο combo των τεσσάρων ή των οκτώ μπορείτε να τα δοκιμάσετε όλα (chicken fajitas, chicken carnitas, brisket ψημένο σε μπίρα και chipotle con carne). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν burritos ‒το γιγάντιο burrito Εl Titan, με τρία διαφορετικά κρέατα, είναι από τα πληθωρικά πιάτα που κυκλοφορούν στην πόλη και χρειάζονται πολλοί για να το καταφέρουν‒ chimichangas, fajitas με κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι, μπέργκερ, αλλά και μια χωριστή κάρτα για χορτοφάγους με πολλές επιλογές.

T

Το μεξικάνικο κέικ σοκολάτας με πικάντικη γκανάς είναι ωραία ιδέα για γλυκό φινάλε, μπορείτε όμως και να προτιμήσετε τα πάντα παρόντα τσούρος. Αν θέλετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με ποτό, μπορείτε να επιλέξετε την παγωμένη Margarita (λεμόνι ή φράουλα), την Μargarita σε κανάτα των 500 ml ή του ενός λίτρου, αλλά και μια Paloma ή ένα Hot Patron, ένα καυτερούτσικο κοκτέιλ με βάση την τεκίλα, τσίλι και μέλι.

Φοίβης 15, Γλυφάδα, τηλ.: 2108945002. Παραγγελίες μέσω των efood, wolt και box.

deliveryεστιατόριαonline πλατφόρμες φαγητούμεξικάνικη κουζίνα