Food & Drink|21.01.2021 08:50

Το Kobra Coffee & Toast πάει τα τοστ στο επόμενο επίπεδο

Άντζελα Σταματιάδου

To Kobra, που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι o Λεωνίδας Δεληγιάννης με την ομάδα του από το μπαρ Κάιν, ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες εστιατορικές αφίξεις του περίεργου και γεμάτου σταμάτα-ξεκίνα 2020. Με φαγητό, ποτό, electro-pop/synth-pop μουσικές, μεταλλικά τραπέζια, πλαστικές καρέκλες, «διαστημικά» ασημί μαξιλαράκια κι απρόσμενες επιγραφές με νέον, έστησε το δικό του cool μικροσύμπαν στο κέντρο της πόλης. Εκεί στην οδό Ναυαρίνου, χώρεσαν από ένας 3D printed Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου μέχρι ένα... εξομολογητήριο. Κι ο Άνταμ Κοντοβάς, ένας από τους πιο χαρισματικούς σεφ της γενιάς του, βρήκε το κατάλληλο έδαφος για ένα τολμηρό σενάριο φαγητού που μοντάρει γκουρμέ στοιχεία με αναφορές στο street food, απρόσμενο και ταυτόχρονα περίεργα οικείο, με ωραίες εντάσεις κι επιρροές από διάφορες κουζίνες. Λίγες μέρες αφότου το πρωτοδοκίμασα, ανακοινώθηκε το lockdown. Εκείνα τα φανταστικά καισαρικά μανιτάρια, ωμά, ψητά και τουρσί, με κρίταμο, ορό γάλακτος από ρικότα και αμύγδαλα, μου έμειναν καιρό στο μυαλό. Kαι δεν ήταν τα μόνα.

Όταν έκλεισαν οι πόρτες των εστιατορίων δεν ξεκίνησαν αμέσως delivery. Δούλεψαν την ιδέα στο μυαλό τους και, θέλοντας αντί να αντλήσουν από όσα φτιάχνονταν μέχρι τότε στην κουζίνα τους να κάνουν κάτι διαφορετικό, αποφάσισαν να παίξουν στο τερέν των σάντουιτς και των τοστ. Έτσι προέκυψε το Kobra Coffee & Toast, ένα έξυπνο κι αρκούντως παιχνιδιάρικο σενάριο για κολατσιό ή μεσημεριανό στο κέντρο, πιο απλό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του τώρα, που είναι ικανή απόδειξη ότι δυο φέτες ψωμιού μπορούν να έχουν... πολύ πλούσιο εσωτερικό κόσμο.

Κάποια ψωμιά τα παίρνουν από τον Παπασπύρου και κάποια από τους φούρνους Σέκκα στον Πειραιά. Όλα τα υπόλοιπα φτιάχνονται επιτόπου. Η διασκευή τους στο BLT, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και δημοφιλή σάντουιτς του κόσμου (€8,70), με λευκό προζυμένιο ψωμί, μαρούλι, καπνιστό μπέικον και μαύρο σκόρδο, είναι βαθιά νόστιμη κι έχει για συνοδεία πατάτες Kobra, κομμένες σε φαρδιές λωρίδες, που μοιάζουν κάπως σαν τηγανητές πατάτες ντοφινουά. Το τοστ με το παχουλό βουτυράτο ψωμί μπριός, αυγά πέντε λεπτών (ούτως ώστε ο κρόκος να κρατάει την υγρασία του) και γενναιόδωρα κομμάτια αβοκάντο, μια βινεγκρέτ εσπεριδοειδών και πίκλες αγγουριού (€6,50) σε κερδίζει με την πρώτη δαγκωνιά. Το τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, σπιτικό τόνο κονφί, μαγιονέζα με dashi, κάππαρη, άνηθο, ήπιων τόνων κρεμμύδι, ελαφρά λεμονάτο (€8,30) είναι, νομίζω, το καλύτερο tuna sandwich που βρίσκει κανείς στην Αθήνα. Αξίζει να δοκιμάσετε πάντως και το μπριοσένιο τοστ με tempura λαχανικών (κουνουπίδι, μπρόκολο, φασολάκι, κρεμμύδι, καρότο), λάχανο ωμό και τουρσί, μαγιονέζα miso και γιαπωνέζικη γλυκο-πικάντικη σάλτσα tonkatsu (€7,40). Είναι πλούσιο και χορταστικό.

Μπορείτε να πάρετε και καφέ, έναν φρέσκο χυμό, ή ένα smoothie –οι διανομείς ξεκινούν από το πρωί– αλλά όλα όσα κρύβει το μικρό μενού του Kobra ταιριάζουν πολύ και με μια μπίρα. Απ’ ό,τι θα δείτε, υπάρχουν αρκετές επιλογές, ξένες κι ελληνικές, από μια γερμανική Warsteiner, μια τσέχικη Budweiser και μια σπανιόλικη San Miguel μέχρι μια κερκυραϊκή Corfu red, μια μπίρα Χίου ή μια «νομαδική» Τσιγγάνα.

Κοbra Coffee & Toast Παραγγελίες μέσω efood και wolt. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00

εστιατόριοσάντουιτςdeliveryτοστφαγητό