Food & Drink|09.02.2021 10:39

3 εκπομπές-ταξίδια στη γεύση από το EΡΤflix

Newsroom

Στην ελεύθερη ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, που είναι διαθέσιμη online, στις smart τηλεοράσεις και μέσω δωρεάν εφαρμογών για κινητά, βρίσκει κανείς πολλές ελληνικές και ξένες σειρές, ταινίες, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές. Αφού λοιπόν τσεκάρετε τα «Καλύτερά μας χρόνια», την «Τούρτα της Μαμάς» και το «Μυστικό της Λίμνης» και επιστρέψετε στον αειθαλή Πουαρό και τη νοσταλγική Mαντάμ Σουσού, ρίξτε μια ματιά και στη γευστική της συλλογή. Το ΕΡΤflix δεν αφήνει παραπονεμένους τους καλοφαγάδες. Ιδού μερικές εκπομπές για τη μαγειρική, το φαγητό και το πολιτισμικό τους φορτίο, οι οποίες αξίζουν την προσοχή σας:

«ΠΟΠ Μαγειρική» με τον Μανώλη Παπουτσάκη

Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης

Φακές Εγκλουβής, καλαθάκι Λήμνου, αρσενικό Νάξου και κρητική ξινομηζύθρα, ξερά σύκα Κύμης και σταφίδες Ηλείας, κρόκος Κοζάνης Χίου, κατσικάκι Ελασσόνας... Η λίστα πάει και πάει. Σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα εκπομπή, που δίνει τον πρώτο λόγο στις πρώτες ύλες, ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης «φωτίζει» με τη βοήθεια παραγωγών, καλλιεργητών, γεωπόνων και διατροφολόγων πολλούς γευστικούς θησαυρούς της Ελλάδας που αξίζει να βρουν το δρόμο μας μέχρι το τραπέζι μας. Άρρηκτα δεμένους με τον τόπους που τους γέννησαν και τους ανθρώπους τους.

O σεφ βλέπει τα προϊόντα ‒με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και τις παραδόσεις τους με τη δική του ματιά, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους μέσα από εύκολες στην εκτέλεση, σύγχρονες συνταγές και ενδιαφέροντα παντρέματα. Στην τηλεοπτική κουζίνα του το χοιρινό με τα φασόλια γίγαντες-ελέφαντες από την Καστοριά συναντά το σταμναγκάθι, το κατίκι Δομοκού βάζει την πινελιά του σ’ ένα ανατολίτικο πρασολαχανόριζο, η ταχινένια σουσαμόπιτα γλυκαίνει με σιρόπι από πευκοθυμαρόμελο Κρήτης κι οι διαφορετικοί λουκουμάδες-σαν τσουρέκι αρωματίζονται με μαστίχα Χίου. 

«Όψον και ψαλμός»: Οι αγιορείτικες συνταγές του γέροντα Επιφάνιου

Ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός

Το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους» μεταφράστηκε σε 8 γλώσσες. Ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό, συμμετέχοντας συνέδρια και δίνοντας το «παρών» σε εκθέσεις και διαγωνισμούς τροφίμων και ποτών. Αναβίωσε τον παλιό αμπελώνα του Μυλοπατάμου. Ο γέροντας Επιφάνιος, ο οποίος έφυγε, δυστυχώς, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε από τη ζωή, κατέγραψε και ανέδειξε με πολλούς τρόπους τον γευστικό πλούτο της αγιορείτικης μοναστηριακής κουζίνας.

Στα έξι επεισόδια της σειράς «Όψον και ψαλμός» σε σκηνοθεσία του Χρόνη Πεχλιβανίδη, με προτότυπη μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου, που γυρίστηκε στο φιλόξενο ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου στον Μυλοπόταμο, στον Άγιον Όρος, θα δείτε τον δραστήριο, εξωστρεφή μονάχο να κόβει κρεμμύδια, να βάζει τη φάβα να βράζει στα ξύλα, να μιλάει για τα μπαχαρικά και τις διαδρομές τους, για τη μοναστική ζωή. Οι συνταγές του, βασισμένες στα όσπρια και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το ψάρι και τα θαλασσινά, αποτυπώνουν τις αρχές μιας λιτής κουζίνας χωρίς κρέας που καθόλου δεν υπολείπεται σε νοστιμιά: χταπόδι με λαδερά φασολάκια, ταχινόσουπα, σούπα με πράσα, κολοκυθοκεφτέδες, σουπιές με σπανάκι, ψαρόσουπα αυγολέμονο, γαύρο στον φούρνο με ντομάτα, αγκινάρες με κουκιά...

Κάθε αγορά στήνει το δικό της πολύχρωμο μωσαϊκό

«Οι καλύτερες αγορές τη γης» με τη Ζιλί Λαφαριέρ

Στις αγορές χτυπάει η καρδιά κάθε τοπικής κουζίνας. Η καναδική σειρά ντοκιμαντέρ «Οι καλύτερες αγορές της γης» εξερευνά την ποικιλομορφία και τη μοναδικότητα κάθε κουλτούρας, σουλατσάροντας από πάγκο σε πάγκο. Χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές, φωνές και κόρνες, πωλητές, αγοραστές ‒ανάμεσά τους και μερικοί άκρως ασυνήθιστοι χαρακτήρες‒ δένουν κάθε φορά σε ένα διαφορετικό... οργανωμένο χάος με το δικό του ρυθμό.

Οι μαούνες της πλωτής αγοράς φρούτων και λαχανικών Cai Rang στον ποταμό Μεκόνγκ στο Βιετνάμ, η αγορά Jagalchi στη Νότια Κορέα, μήκους δύο χιλιομέτρων, παράδεισος για όσους αγαπούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, η αγορά τροφίμων και μεταξιού Chorsu στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν είναι μερικές μόνο από τις στάσεις αυτής της πολυπολιτισμικής περιήγησης, που αποκαλύπτει πολλά για τις τοπικές παραδόσεις, συνήθειες και νοοτροπίες. Το φαγητό είναι μεγάλο μέρος της, αλλά δεν είναι το μόνο. Πλάι σε μπαχαρικά, φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν πολλά ακόμη προς πωληση. Γλυπτά και υφάσματα, θυμιάματα, λουλούδια, πτηνά, ακόμη και... έντομα.

μαγειρικήERTflixφαγητόψηφιακή πλατφόρμα