Food & Drink|22.02.2021 09:21

Πώς να φτιάξετε σπιτικό ζωμό λαχανικών

Newsroom

Οι ζωμοί, είτε από κρέας, είτε από κηπευτικά και βότανα, είναι εξαιρετικά χρήσιμοι στη μαγειρική. Αυτά τα μαγικά ζουμάκια ενισχύουν από σούπες, όσπρια και σάλτσες, μέχρι πιλάφια, ριζότο και μαγειρευτά. Όταν είναι σπιτικοί προσθέτουν ακόμη πιο έντονη γεύση και άρωμα στο φαγητό. Και δεν έχουν και συντηρητικά. Γιατί λοιπόν αντί να τους αγοράσετε να μην φτιάξετε τους δικούς σας; Ο ζωμός λαχανικών, που είναι ο πιο απλός στην παρασκευή, είναι ιδανικός για να ξεκινήσετε.

Πέρα από τα υλικά που σας προτείνουμε μπορείτε να αξιοποιήσετε και ό,τι σας έχει περισσέψει από το μαγείρεμα των προηγούμενων ημερών, όπως τα «ποδαράκια» των μανιτάριών, τα φυλλαράκια από τα καρότα ή τα κοτσανάκια του μαϊντανού και του σέλινου. Αντί να τα πετάξετε, βάλτε τα στην κατσαρόλα. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι. Είναι προτιμότερο να αλατίσετε το φαγητό στο οποίο θα τον χρησιμοποιήσετε.

Για να φτιάξετε το ζωμό λαχανικών κόβετε σε φέτες 2 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια, 3 καρότα, 2 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), 1 μικρό φινόκιο, 4 κλωνάρια σέλερι και 6 μανιτάρια. Βάζετε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά για 6-8 λεπτά για να μαλακώσουν. Τα σκεπάζετε με νερό (3 λίτρα περίπου), προσθέτετε 3 κλαράκια θυμάρι και 2 φύλλα δάφνης και τα σιγοβράζετε, ξαφρίζοντάς τα με μια κουτάλα αν χρειαστεί, για 45 λεπτά με μία ώρα, μέχρι το νερό να μειωθεί σχεδόν στο μισό. Στο τέλος τα σουρώνετε με μια λεπτή σίτα ή ένα τουλπάνι κι ο ζωμός σας είναι έτοιμος. Αφού κρυώσει, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-5 μέρες και στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες σε δοχεία που κλείνουν ορμητικά ή σε παγοθήκες.

συνταγήμαγειρικήζωμός λαχανικώνλαχανικά