Food & Drink|02.03.2021 10:39

Γκρικ στο Κουκάκι: Με τα μαγειρευτά σε πρώτο ρόλο

Άντζελα Σταματιάδου

Αν σου χτυπάνε την πόρτα σουπιές λεμονάτες, μαγειρεμένες με μάραθα και ζοχούς, τροφαντοί λαχανοντολμάδες κι ένα νόστιμο γιουβέτσι δεν λες όχι. Έτσι έγινε η πρώτη μου γνωριμία με το Γκρικ, που έκανε τα πρώτα του βήματα με ένα πιλοτικό μενού, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος. Μέσω delivery. Από κοντά το είδα μερικές εβδομάδες αργότερα, όταν άνοιξε στην οδό Βεΐκου και μπορούσες πλέον να πάρεις και σε πακέτο όσα βρίσκονταν παραταγμένα στη βιτρίνα. Ήταν ήδη πολλά περισσότερα.

Οι δυο δημιουργοί του, ο Φώτης Δήμου και ο Δημήτρης Αγαπητός (ο ιδιοκτήτης και ο σεφ του κολωνακιώτικου Stinking Bishop, αντίστοιχα) δούλευαν καιρό στο μυαλό τους ένα μοντέλο μαγαζιού με προσιτό, καθημερινό ελληνικό φαγητό. Ένα εξελιγμένο, νέου τύπου «μαγειρείο». Έχτισαν σιγά-σιγά ένα concept νέας κοπής, βασισμένο στα υλικά, στους τρόπους μαγειρέματος και στις γεύσεις με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει. Που όσο και να ενθουσιαζόμαστε με καινούργιες ιδέες και τάσεις, πάντα επιστρέφουν σαν καλοί παλιόφιλοι. Και, ενίοτε, χτυπάνε ευαίσθητες χορδές.

Είναι ωραίο να βρίσκεις κλασικό σπανακόρυζο και μελωμένα ρεβίθια, αρακά με αγκινάρες, γιουβαρλάκια, κοτόπουλο με χυλοπίτες, χοιρινό πρασοσέλινο ή παστίτσιο σ΄ έναν χώρο με φρέσκια αισθητική. Μπορείς μάλιστα να συμπληρώσεις την παραγγελία σου με πολλά ακόμη καλούδια από το «μπακάλικο» του Γκρικ, όπως μια βελούδινη ταραμοσαλάτα, μια ρεγγοσαλάτα με ωραία ένταση ή γαύρο μαρινάτο με σκόρδο και πιπεριά. Κι αυτά κι οι πίτες ημέρας, τα επιδόρπια, τα παγωτά είναι χειροποίητα.

Κάτω στην κουζίνα φτιάχνουν κι άλλα. Κλείνουν σε βαζάκια πελτέ, κάπαρη, ελιές με λίγο ξύσμα λεμονιού, τουρσάκια κάθε λογής, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες. Στα ράφια και στα ψυγεία υπάρχουν συσκευασμένα προϊόντα με την επωνυμία του μαγαζιού, αλλά και προϊόντα μικρών παραγωγών από κάθε γωνιά της Ελλάδας που χρησιμοποιούν στα μαγειρέματά τους και μπορεί να τα αγοράσει κανείς για το σπίτι: όσπρια, μακαρούνες, λαζανάκια και χυλοπίτες, παξιμάδια, μέλια, ελαιόλαδα, ξίδια, τυριά, αλλαντικά, αυγοτάραχο...

Σαν να μην ήταν αρκετά όλα τα παραπάνω, τώρα στο σενάριο προστίθενται και σούβλες. Ετοιμάζονται για επίσημη πρώτη την Τσικνοπέμπτη, που στο εστιατόριο του Κουκακίου θα τιμήσουν το έθιμο με αργίτικο φρέσκο λουκάνικο, πικάντικη αρνίσια συκωταριά, κοντοσούβλι κοτόπουλου, σουβλιστό κατσικάκι Τήνου, παϊδάκια από ζυγούρι, γαρδουμπάκι. Πολλά από αυτά θα αποκτήσουν μόνιμη θέση στον κατάλογο του εστιατορίου, το οποίο με το άνοιγμα της εστίασης, όταν μπουν και τα τραπέζια στη θέση τους, θα λειτουργεί στη λογική του self service. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη μικρή αυλή, θα στηθεί ακόμη ένα τραπέζι, που θα υποδέχεται μεγάλες παρέες και πιάτα που θα μπαίνουν στη σέντρα. Αυτό κι αν είναι γκρικ.

Γκρικ Βεΐκου 93, Κουκάκι, τηλ. 2109247474. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Κυριακής, 12:30 – 19:30. Παραγγελίες τηλεφωνικά και μέσω του efood. Ελάχιστη παραγγελία: € 6.

φαγητόεστιατόριοdeliverytake awayελληνική κουζίνα