Food & Drink|12.03.2021 12:43

Καθαρά Δευτέρα: Τρία ξεχωριστά εστιατόρια που στρώνουν... σπιτικό τραπέζι

Newsroom

Η παράδοση θέλει λαχανικά ωμά ή τουρσί, ελιές, όσπρια, θαλασσινά, ταραμά και λαγάνα. Μπορεί η Καθαρά Δευτέρα φέτος να είναι αλλιώτικη, χωρίς ανταμώματα σε εστιατόρια και ταβερνάκια, πλην όμως τα εθιμικά μεζεδάκια της δεν υπάρχει λόγος να μην τα τιμήσετε. Όσοι προτιμάτε να μη μαγειρέψετε, θα βρείτε αρκετές λύσεις σε delivery και take away στο πνεύμα της ημέρας. Ανάμεσα τους και μερικά πιο ιδιαίτερα, πιο «έντεχνα» σενάρια με ωραίες ιδέες και δυνατή υπογραφή.

Κάποια από τα πιο γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια και ξενοδοχεία αντλούν από τη δεξαμενή της νηστίσιμης ελληνικής κουζίνας και προτείνουν τα δικά τους μιξάζ... κάθαρσης κι απόλαυσης. Ψήνουν άζυμα ψωμιά, ετοιμάζουν δελεαστικά πιάτα με λαχανικά, χόρτα και όσπρια, προτείνουν φινετσάτες νοστιμιές που μυρίζουν θάλασσα και φοράνε στο ταχίνι και στο χαλβά –απαραίτητο συστατικό της ημέρας– τα γιορτινά τους. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα.

  1. To μενού του Αleria

    Τους τελευταίους μήνες κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο εστιατόριο του Μεταξουργείου ο ταλαντούχος σεφ Γκίκας Ξενάκης κι η ομάδα του συνθέτουν μια διαφορετική σειρά πιάτων, βασισμένων στα υλικά της εποχής, περνώντας την ελληνική παράδοση από σύγχρονο φίλτρο. Τώρα κάνουν το ίδιο και με τα εδέσματα της Καθαρά Δευτέρας: τηρούν το έθιμο, το «καρυκεύουν» όμως, προσεκτικά, με μοντέρνες πινελιές.

    Με τη δική τους χειροποίητη λαγάνα, ντολμαδάκια με αγκινάρες και ρύζι, φάβα με ελαιόλαδο και ψητά παντζάρια, ταραμοσαλάτα με τραγανές πιτούλες, σαλάτα πιάζ με δυόσμο και πλιγούρι, πατζαροσαλάτα με ταχίνι και καρύδια, χταποδάκι ξιδάτο με δεντρολίβανο, γαριδοκεφτέδες με ρύζι με κρύα σάλτσα βασιλικού, το μενού για δύο άτομα (€ 58) που έχουν σχεδιάσει δείχνει και πλούσιο και ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει επίσης μια πολύ ιδιαίτερη εμφιαλωμένη μονοποικιλιακή κρητική τσικουδιά, την 35Ν, από σταφύλια Syrah και για το τέλος σας επιφυλάσσει ένα κρεμέ Μακεδονικού χαλβά με τραγανή σοκολάτα και καραμελωμένα πεκάν.

    Όλα τα παραπάνω αποστέλλονται εντός Αττικής από το Σάββατο 13/3 μέχρι την Καθαρά Δευτέρα κι είναι διαθέσιμα και για παραλαβή (πάντα κατόπιν παραγγελίας) από το εστιατόριο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του (www.aleria.gr) και τηλεφωνικά στο 2105222633.

  2. Το μενού του Βασίλαινα

    Από τα καθιερωμένα ραντεβού της Καθαράς Δευτέρας, το αγαπημένο εστιατόριο που μετράει έναν αιώνα ιστορίας επιστρέφει για μέρα. Με την διάσημη βελούδινη ταραμοσαλάτα που ο Θανάσης Βασίλαινας έμαθε να φτιάχνει από τον πατέρα του κι ένα ειδικό για την ημέρα μενού με την υπογραφή του πολύ αξιόλογου σεφ Μάνου Γαρνέλη το οποίο, αναμενόμενα, δίνει τον πρώτο λόγο στη θάλασσα.

    Η μεν ταραμοσαλάτα - σήμα κατατεθέν διατίθεται και μόνη της, σε συσκευασίες των 200 ml παρέα με αραβικές πιτούλες. Μπορεί κανείς να την προπαραγγείλει και να την παραλάβει από την οδό Βρασίδα στις 12/3, 13/3 και 15/3. Το δε μενού, το οποίο εννοείται ότι την περιλαμβάνει, συνδυάζει χταπόδι μαρινάτο με σαλάτα με μαυρομάτικα, λιαστή τομάτα και εστραγκόν, σουπιά με γιαχνερά χόρτα και αγριομάραθο, με εκείνο το πολύ νόστιμο γιουβετσάκι γαρίδας με καπνιστή τομάτα και βασιλικό που έχουμε χαρεί πολλές φορές, και κλείνει με χαλβά με κουκουνάρι και μύρτιλο.

    Το ειδικό αυτό μενού μπορεί κανείς να το προπαραγγείλει από την ιστοσελίδα του Βασίλαινα (www.vassilenas.gr) μέχρι το Σάββατο 13/3 και ανήμερα (13.00-16.00) και από κει και πέρα είτε να περάσει και να το πάρει από το εστιατόριο ή να το περιμένει στο σπίτι – η παράδοση θα γίνει μέσω του Mercedes Taxi Club. Κοστίζει €30/άτομο και μπορείτε να το συνοδεύσετε, αν θέλετε, με κάποιο κρασί, τσίπουρο ή ούζο.

  3. Το μενού της Μεγάλης Βρεταννίας 

    Τα κομψά μαύρα κουτιά με το λογότυπό της που κάνουν τον καιρό του lockdown διαδρομές στην πόλη, αυτή τη φορά είναι γεμάτα με Καθαροδευτεριάτικα εδέσματα. Μέσω της υπηρεσίας «Let Us do the Cooking», η Μεγάλη Βρεταννία προτείνει για το σπίτι μια πολυτελή έκδοση του παραδοσιακού τραπεζιού της ημέρας, πάντα σε επιμέλεια του executive chef Αστέριου Κουστούδη.

    Η φρεσκοψημένη λαγάνα θα έρθει τυλιγμένη σε λινή πετσέτα με το λογότυπο του ξενοδοχείου, μαζί με ελιές Χαλκιδικής κι ελιές για ήρωες, λαχανικά τουρσί, ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια, χταπόδι ξιδάτο, σαλάτα φακές, μικρόφυλλα σαλατικά και σάλτσα με εσπεριδοειδή. Τη συνέχεια θα γράψουν φασολάδα, αγκινάρες αλά πολίτα, σουπιές με σπανάκι, μάραθο και λεμόνι, πιλάφι με γαρίδες και μύδια, καθώς επίσης κι ένα ιδιαίτερο κέικ με ταχίνι και φρούτα κονφί, μαρμελάδα πορτοκάλι και μπίτερ σοκολάτα. Το μενού είναι σχεδιασμένο για τέσσερα άτομα. Παραγγελίες μπορεί να κάνει κανείς καθημερινά, 11.00-19.00, στο τηλ. 2103330748.

take awayΚαθαρά Δευτέραdeliveryφαγητόεστιατόρια